Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalik dramaturg

Esmaspäev, 16. Aprill 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 8:31-39

Jumala armastus
31Mis me siis ütleme selle kohta? Kui Jumal on meie poolt, kes võib olla meie vastu?
32Tema, kes oma Poegagi ei säästnud, vaid loovutas tema meie kõikide eest, kuidas ta ei peaks siis koos Pojaga meile kõike muud kinkima?
33Kes võib süüdistada Jumala valituid? Jumal on see, kes õigeks teeb.
34Kes võib meid hukka mõista? Kristus Jeesus on, kes suri ja, mis veel enam, kes üles äratati, kes on Jumala paremal käel ja kes palub meie eest.
35Kes võib meid lahutada Kristuse armastusest? Kas viletsus või ahistus või tagakiusamine või nälg või alastiolek või hädaoht või mõõk?
36Nagu on kirjutatud: „Sinu pärast surmatakse meid kogu päeva, meid koheldakse nagu tapalambaid.”
37Kuid selles kõiges me saame täieliku võidu tema läbi, kes meid on armastanud.
38Sest ma olen veendunud, et ei surm ega elu, ei inglid ega peainglid, ei praegused ega tulevased, ei väed,
39ei kõrgus, ei sügavus ega mis tahes muu loodu suuda meid lahutada Jumala armastusest, mis on Kristuses Jeesuses, meie Issandas.

Jumal on ustav ja viib lõpule oma eesmärgi päästa kogu maailm ja oma rahvas.

Kui kindel saab kristlane oma elus olla? Inimesed, kes väidavad, et "me oleme kindlad, et neile, kes Jumalat armastavad, laseb Jumal kõik tulla heaks" (s 28) võivad kõlada ääretult iseteadlikena. Kuid kellel see kindlus on - tuleb see Vaimu tööst meie südames (s 26,27), mis annab  kinnituse Jumala eesmärkide kohta. Lõputult loominguline Vaim toob kooskõla näilise paradoksi keskele - meie vaba tahte ja Jumala suveräänse ettemääratud armu vahele - mille tulemuseks on, et muutume järjest enam Kristuse sarnaseks (s 29).

Tal on vabadus teha meid vabaks; meil on vabadus teha Isa tahet, samal ajal leides iseennast kõige sügavamal moel (Jh 8:36). Seda salapärast suhet Vaimuga on väga tabavalt kirjeldanud Thérèse Lisieux'st (prantsuse nunn, 1873–97): "Hea Jumal lubab mul alati igatseda seda, mida Ta mulle anda tahab".

Tänasest tekstist voolab välja usaldus Jumala armastuse vastu. Meil ja ka teistel on mõnikord kindlad arvamused selle kohta kuidas Jumal "peaks" tegutsema. Need aga ei sobi reeglina kokku sellega, mis toimus ristil ega sageli ka Jumala tegeliku toimimismustriga. Ja nii on maailma jaoks on väljakutse sellest õigesti aru saada, miks Jumal teatud olukordades toimib just nii ja mitte teisiti. Väide, et me saame "täieliku võidu" ei ole kaugeltki ülepaisutatud, hetkeline emotsioon vaid ristisurma ja ülestõusmise vääramatu loogika, mis muudab drastiliselt meie perspektiivi kõigele, kui selle oma südameusus vastu võtame.

Seega on usklikel unikaalne väljavaade maailmale - nad seisavad alandlikkuses vastu kurjale (s 36) ja teadmatuse hirmule (s 38) ning julgevad ühineda tunnistusega: "ma olen veendunud Kristuses väljendatud Jumala armastuse ülimuslikus ja võitmatus väes - enda saatuse ja kogu universumi jaoks." (s 39).

 
Su leinamised ja kurvastused, kahtlused ja hirmud, su ärevused ja habras usk - too need kõik risti alla täna uskudes, et selles kõiges on koos Kristusega võimalik saada täielik võit.

Selle kommentaari autor: Dennis Lennon