Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pauluse reisiplaanid

Laupäev, 12. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 15:25-33

Pauluse kavatsustest
25Aga nüüd ma lähen Jeruusalemma püha rahvast abistama.
26Makedoonial ja Ahhaial on olnud meeltmööda üht-teist jagada osaduseanniks vaestele Jeruusalemma pühade seas.
27Neile on see olnud meelepärane. Ka on nad nende võlglased, sest kui paganad on saanud osa nende vaimulikest andidest, siis on ka nende kohus teenida neid aineliselt.
28Kui ma siis sellega olen valmis saanud ja selle vilja neile ustavalt üle andnud, tulen ma teie kaudu Hispaaniasse.
29Aga ma tean, et teie juurde tulles tulen ma Kristuse rohke õnnistusega.
30Ma kutsun teid üles, vennad, meie Issanda Jeesuse Kristuse läbi ja Vaimu armastuse läbi võitlema koos minuga palvetes Jumala poole minu eest,
31et ma pääseksin uskmatute käest Juudamaal ja et mu teenistus Jeruusalemma heaks oleks pühadele meelepärane
32ning et ma Jumala tahtel võiksin rõõmuga tulla teie juurde ja koos teiega leiaksin hingamist.
33Aga rahu Jumal olgu teie kõikidega! Aamen.

"Issand hoiab su minemist ja su tulemist nüüd ja igavesti " (Ps 121:8) - see on tõotus meile kõigile, kui me kuhugi peame reisima aga ka laiemas mõttes kogu meie elurännakule.

Tänases kirjakohas kirjeldab Paulus oma uskumatut, 3000 miili (u 5000 km) pikkust teekonda, käänulist rannajoont, sadamatesse põikamist, laevade eksitamist tormi poolt. Lugedes seda kõike, võime peaaegu merehaigust kogeda!  Pauluse reisidel oli alati kindel eesmärk: hoolitseda olemasolevate koguduste eest või rajada uusi,  teha misjonitööd. 

Esimene teelõik: Korintosest Jeruusalemma (s 25 – 27). Eesmärk: anda  üle annetus Jeruusalemma koguduse vaestele (s 26). Kreeka sõna osaduseanni kohta on "koinonia" , ebaharilik sõna Uues Testamendis. Paulus mõtleb selle all kogunemist osaduses, mis oli talle väga oluline -  kuid veelgi enam sellises osaduses üksteise teenimist, mis võis luua väga vajaliku ühtsuse paganate ja juutide vahel. 

Teine teelõik: Jeruusalemmast Rooma (s 23-24). Eesmärk: osadus ja abi misjonitöös. Ta on aastaid igatsenud neid usklikke Roomas isikliult kohata (s 23) selleks,  " et nad üheskoos julgustust leiaksid üksteise usu varal”. Lisaks palub ta roomlastelt saatjaid enda järgmiseks reisiks  Hispaaniasse.  (Saatjate ülesanne oli varustada reisiseltskonda toidu, raha, reisivahendite ja muu vajalikuga). Ükski misjonär ei saa töötada ilma toetava meeskonnata ja selliste sidemete loomine on esmatähtis. 

Kolmas teelõik: Roomast Hispaaniasse (s 28,29). Eesmärk:  kuulutada evangeeliumi seal, kus Kristust ei tunta  (15:20), toetudes Rooma koguduse abile (s 24). Kahjuks pole teada, kas Paulus jõudis Hispaaniasse.

Pauluse  suurim soov oli, et kõik tema plaanid oleks läbi immutatud palvest (s 30 – 32). Ta palub, et roomalsed " võitleksid " (s 30)  tema füüsilise ja vaimse turvalisuse eest. Ta teab, et saab läbida kõik oma teekonna etapid vaid käies "Jumala tahtes " (s 32). 

Seda kommentaari kirjutades, oli mu mõttes kogu aeg Jk 4:13 – 17: " Kui see on Jumala tahe " , siis me teeme seda ja seda  (s 15) 

Selleks, et saaksime kogeda Jumala juhtimist ja õnnistust, peame allutama iga plaani  -nii suure kui väikse - esmalt palves Jumalale.

 
Millised on sinu plaanid järgmiseks eluetapiks? Pane need kõik Jumala ette, otsides milline on neis Tema tahe ning palu neile õnnistust.

Selle kommentaari autor: APÜ