Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võidukas Jumal

Pühapäev, 13. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 68:20-36

Kiituslaul Jumala võidust
20Tänu olgu Issandale! Päevast päeva kannab meie koormat Jumal, kes on meie pääste. Sela.
21See Jumal on meie pääste Jumal! Jumal, meie Issand, toob välja surmastki!
22Aga Jumal peksab puruks oma vaenlaste pea ja nende karvase pealae, kes oma süütegudes kõnnivad.
23Issand on öelnud: „Ma toon nad tagasi Baasanist, ma toon nad tagasi mere sügavustest,
24et sa kastaksid oma jala verre ja su koerte keel saaks oma osa su vaenlastest.”
25Su pidurongi nähakse, oh Jumal, su pidurongi pühamus, mu Jumal ja mu kuningas!
26Ees käivad lauljad, taga keelpillimängijad, keskel trummilööjad neitsid.
27Rahvakogudes tänage Jumalat, tänage Issandat, teie, kes olete Iisraeli allikalt!
28Seal on Benjamin, noorim, nende juhataja, Juuda peamehed oma hulkadega, Sebuloni peamehed, Naftali peamehed.
29Sinu Jumal seadis sulle võimuse. Kinnita, Jumal, mis sa meie heaks oled teinud!
30Sinu Jeruusalemma templi pärast toogu kuningad sulle ande!
31Taltsuta elajas pilliroos, härgade kari rahvaste vasikate seas, need, kes alistuvad hõbetükkide pärast! Jumal pillutab rahvad, kes igatsevad lahinguid.
32Suured isandad tulevad Egiptusest, Etioopia sirutab rutuga oma käed Jumala poole.
33Teie, ilmamaa kuningriigid, laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust, sela,
34temale, kes sõidab taevaste taevas, mis on muistsest ajast! Ennäe, tema annab kuulda oma häält, võimsat häält.
35Andke Jumalale võimus! Tema kõrgus on Iisraeli üle ja tema võimus pilvedes.
36Kardetav oled sina, Jumal, oma pühast paigast, Iisraeli Jumal; tema, kes annab võimu ja tugevust rahvale. Tänu olgu Jumalale!

Mõtle neile olukordadele enda elus, kus oled tahtnud alla anda. Aseta need palves Jumala ette ja loe tänast pslamilõiku uuesti.

Tänane psalm lausa nõuab laulmist! Derek Kidner on seda kirjeldanud kui “kõige kõlavamat ning meeliülendavat psalmi” terves laulude kogumikus. Laulu põhiteemaks on rõõmustamine Jumala võidu pärast üle kõikide Tema vaenlaste ning ilmselt on selle lauluga seotud sündmuseks Seaduselaeka toomine Jeruusalemma (vt s 25-28, 2Sm 6). Keegi ei suuda vastu panna Jumala ülivõimsale jõule - vaata millised kirjeldused on psalmi esimestes salmides: kõik vastased pühitakse minema ja nad lihtsalt sulavad!

Psalmides võib sageli kohata kontrasti  Jumala järgijate ja nende vahel, kes panevad Jumalale vastu. Sõnum tänasest tekstilõigust on vastupanijaile, ning see ütleb, et neil, kes Jumala vastu proovivad tõusta, ei ole midagi head oodata; aga Jumala sõbrad võivad olla kindlad ning vaadata turvaliselt tulevikku.

Taavet reastab hulga põhjuseid, miks Jumala rahvas võib rõõmus olla ning Teda kiita. Jumal kaitseb haavatavaid ning üksildasi, aga ka neid kes on lõksu püütud või keda rõhutakse (P 68: 6-7, Lk 4:16-19; Js 61:1-2). Ta läheb ise oma rahva eel välja ning Tema teel ei saa miski Teda takistada (Ps 68:8-19). Ta kannab meie koormaid igal päeval (s 20); Ta päästab hädaohust, ja isegi surmast (s 21); Ta rõõmutseb oma rahva üle ning igaühe pärast nende seas (s 25-28). Ta on hämmastav ning majesteetlik ja usklikud võivad rõõmustada Tema väe ja majesteetlikkuse üle! Ta valitseb kogu loodut (s 29-31). Ning Ta kasutab oma imekspandavat väge oma laste heaks (s 36).

Jah, Jumala rahvas  - võtke seda südamesse ja rõõmustage!  Jumala vägi ja majesteetlikkus on kõikehõlmav. Vaadakem veelkord Tema tegusid, Tema jõudu ja kuidas Ta kasutab seda kõike oma vaenlaste hävitamiseks ning selleks, et täita kõik oma rahva vajadused. Kõige kirkamalt väljendub see Jeesuse ristil; kuigi Ta löödi risti nõtruses (2Kr  13:4), ilmutas Jumal Tema läbi just sel viisil oma väge ja oma tarkust (1Kr 1:18-25).

 
Täna Jumalat ükshaaval iga päästeteo eest enda elus, mis sulle meenub. Kinnita oma südant Tema ees ja palu, et Ta võiks sind täita samasuguse rõõmuga kui oli Taavetil seda laulu luues.

Selle kommentaari autor: APÜ