Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

See on ka minu lugu!

Esmaspäev, 14. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 16:1-16

Nimelisi tervitusi
1Ma jätan teie hoolde meie õe Foibe, kes on Kenkrea koguduse teenistuses.
2Võtke ta vastu Issandas nagu pühadele kohane ning toetage teda, milles tal iganes teid vaja läheb, sest tema isegi on olnud paljudele toeks, ka minule endale!
3Tervitage minu kaastöölisi Kristuses Jeesuses, Priskat ja Akvilat,
4kes minu hinge eest oma pea on pannud kaalule, keda ei täna üksnes mina, vaid ka kõik paganate kogudused;
5tervitage ka kogudust nende kojas! Tervitage mu armast Epainetost, kes oli Aasia provintsis esimene pöörduma Kristuse poole!
6Tervitage Maarjat, kes on teie eest palju vaeva näinud!
7Tervitage Andronikost ja Juniast, mu sugulasi ja vanglakaaslasi, kes on silmapaistvad apostlite seas; nemad olid kristlased juba enne mind.
8Tervitage Ampliatust, mu armast Issandas!
9Tervitage Urbanust, meie kaastöölist Issandas, ja mu armast Stahhüst!
10Tervitage Apellest, kes on tunnustatud kristlane! Tervitage Aristobulose omi!
11Tervitage Heroodioni, mu sugulast! Tervitage Narkissose omadest neid, kes on Issandas!
12Tervitage Trüfainat ja Trüfoosat, kes näevad vaeva Issandale! Tervitage armast õde Persist, kes on palju vaeva näinud Issandale!
13Tervitage Issandas valitud Ruufust ja tema ema, kes on ka minu emaks olnud!
14Tervitage Asünkritost, Flegonit, Hermest, Patrobast, Hermast ja vendi, kes on nendega!
15Tervitage Filologost ja Juuliat, Neereust ja ta õde ja Olümpast ning kõiki pühasid, kes on nendega!
16Tervitage üksteist püha suudlusega! Kõik Kristuse kogudused tervitavad teid!

Kui suurepärased on Issanda ustavad inimesed! Minu suurim rõõm on olla koos nendega. (Ps 16:3) Täna Issandale ustavaid inimesi, kes on su lähedal.

Paulus saadab oma kirjas tervitusi 26 kristlasele. Igaühel neist on oma lugu Kristuse armastuse kohta. 

Kord käisin Nepaalis ühes väikses mägikirikus jumalateenistusel. Mahajäetud kirikut parajasti rekonstrueeriti ja sattusin istuma tsemendikotist kirikupingile kõrvuti vana mehega, kelle deformeerunud jäsemed näitasid, et ta põdes pidalitõbe. Hiljem kuulsin tema lugu: tema ja ta pidalitõve all kannatavad kaaslased olid ligi poolsada aastat tagasi olnud kiriku asutajate hulgas, samuti oli ta pidanud olema oma usu pärast vanglas. Milline tunnistus! Võib-olla on üks rõõmudest taevas see, et ülistame koos meie Õnnistegijat ja jutustame üksteisele lugusid Tema armutööst meie igaühe elus.

Püüa kujutleda mõne siintoodud inimese nime taga tema lugu. Kõigepealt pälvib tunnustust Foibe (s 1,2), kes on arvatavasti üks neist, kes viis Pauluse  kirja Rooma. Kujutle milline kahju see oleks olnud, kui kiri oleks valesse kohta sattunud! Kuidas küll tema ja kogudus pidid tänama Jumalat, kui ta oma väärtusliku saadetisega kohale jõudis! 

Priska ja Akvika  riskisid (s 4) Pauluse pärast oma eluga, ainult nemad teavad täpselt mil moel, meie ei tea seda! Võib-olla oli see kuidagi seotud mässuga Efesoses? (Ap18:19; Ap 19:23 – 34) Epainetos oli aga esimene kristlane Aasias (s 5), piirkonnas, mis ümbritses Efesost. Kui Paulus viimaks jõudis Rooma, kuidas küll Epainetos võis teda tervitada? 

Naistel on selles loendis eriline koht: 26-st tervitatavast 10 on naised, neli neist saavad tunnustuse raske töö eest (s 6,12). Tähelepanuväärne on, et Andronikost ja Juniast (Junia  – Andronikuse naine) (s 7) nimetatakse "apostleiks", võib-olla tähistab see sõna tolleaegseid misjonäre. (Nt Ap 14:14; 1Ts 2:6)

Ja nimekiri jätkub. Igaüks neist nimedest on armuime. Igaüks on meie õde või vend.Ühel päeval saame teada nende loo ja laulame koos kiituslaulu. Halleluuja! 

 
Kui ka sina oleksid siin Pauluse nimekirjas, siis mida ta sinu kohta mainiks? Täna Jumalat Tema armu eest oma elus.

Selle kommentaari autor: APü