Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Me kuulume kokku

Reede, 25. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 2:37-47

Peetruse jutlus
37Seda kuuldes lõikas see neile südamesse ja nad ütlesid Peetrusele ja teistele apostlitele: „Mida me peame tegema, mehed-vennad?”
38Aga Peetrus ütles neile: „Parandage meelt ja igaüks teist lasku ennast ristida Jeesuse Kristuse nimesse oma pattude andekssaamiseks, ning siis te saate Püha Vaimu anni.
39Sest see tõotus on antud teile ja teie lastele ning kõikidele, kes on eemal, keda iganes Jumal, meie Issand, enese juurde kutsub.”
40Veel paljude muudegi sõnadega veenis Peetrus neid ja manitses: „Laske end päästa sellest sõgedast sugupõlvest!”
41Kes nüüd tema sõna vastu võtsid, need ristiti, ning sel päeval lisati nende hulka umbes kolm tuhat inimest.
Jeruusalemma koguduse elust
42Aga nemad püsisid apostlite õpetuses ja osaduses, leivamurdmises ja palvetes.
43Ent igale inimesele tuli kartus, sest palju imetegusid ja tunnustähti sündis apostlite läbi.
44Kõik usklikud olid üheskoos ja kõik oli neil ühine.
45Omandi ja vara nad müüsid ära ning jagasid raha igaühele sedamööda, kuidas keegi vajas.
46Nad viibisid päevast päeva ühel meelel pühakojas, murdsid leiba kodudes ja võtsid rooga juubeldades ning siira südamega,
47kiites Jumalat ja leides armu kogu rahva silmis. Issand aga lisas päästetuid päevast päeva nende hulka.

“Kristlased ei ole päästetud isloatsiooniks vaid selleks, et neist tuleksid kogukonna liikmed...” (Kallistos (Timothy) Ware, Kreeka Ortodoksi kiriku Piiskop ja munk, 1934–)

Inimestele meeldib meelelahutus ning see, kui nende meelt lahutatakse. Tore on sõpradega koos aega veeta näiteks ühise laua taga, kui vestlus on kõigile huvipakkuv ning stimuleeriv; eriliselt hea aga on olla koos kaaskristlastega - söögi-, jagamise - ning palveosaduses - kõik need hetked kirjeldavad mingit tahku kogukonna liikmeks olemisest.

Tänases tekstis kirjeldatakse meile äsjasündinud kristlikku kogukonda (s 42-47). Ja Luukas kirjeldab kõigepealt kuidas keegi võib saada kogukonna liikmeks (s 38), seejärel aga kuidas taoline kogukond toimib (s 42-47). Kogukonda kuulumiseks oli vaja meelt parandada ning ristitud saada (s 38) ning Peetruse kõne ja ülekutse peale (s 37) ristiti tol päeval 3000 inimest (s 41)! Milline ristimisteenistus!

Mis oli selle tulemus? Luukas teeb 2. ptk lõpus kokkuvõtte (s 42-47) ning kui seda loed, mida sa märkad? Selles “aruandes” ei ole kusagil ruumi individualistlikule, privaatsele usuelule. Kõiki oli haaranud selline kogukonna tunnetus, et kui keegi oli hädas, siis teised katsid tema häda omadest vahenditest (s 44,45), inimesed tulid päästmisele igapäevaselt ning nad liideti selle kogukonnaga (s 47). Kas oskad kujutleda end sellise kogukonna liikmena? Mis tunne oleks seal elada?

Varakirikus teati, et kui Jumal kellegi päästis, siis päästeti see inimene kogukonda. Tolle aja inimestel oleks olnud väga raske mõista kaasaegset läänelikku mõtteviisi, mis teeb usust inimese eraasja ning kus inimesed ka tihti ütlevad: “Selleks, et kristlane olla, ei ole mulle kogudust vaja!” Kahjuks on ka paljud kogudused ise kaotanud selle kogukonnatunde, mis otse särab välja tänasest tekstist ja siis lahkuvad ka inimesed, otsima atraktiivsemat kogukonnaelu mujal.

Nii on väljakutse meie kõikide jaoks - pingutada üheskoos, et võiksime Kristuse kogudusena olla tõeline kogukond oma paikkonnas ning inimesed võiskid taas täituda imetlusest Jumala suurte tegude üle (s 43).

 
Mõtiskle enda olukorra üle. Millega saaksid sina kaasa aidata, et sinu kogudusest võiks saada tõeline kogukond? Palu, et Jumal näitaks, mida sina saad teha, ning andku Jumal ise sulle julgust see ka täide viia.

Selle kommentaari autor: Julie Robb