Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Alaline ohver

Kolmapäev, 20. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 29:38-46

Igapäevane ohver
38Ja see on, mida sa pead ohverdama altaril alaliselt, iga päev: kaks aastast talle.
39Üks tall ohverda hommikul ja teine tall ohverda õhtul,
40ja kann peent jahu, segatud kolme kortli tambitud õliga, ja joogiohvriks kolm kortlit veini ühe talle kohta!
41Teine tall ohverda õhtul; valmista see nagu hommikulgi roaohvri ja joogiohvriga healõhnaliseks tuleohvriks Issandale!
42See olgu alaliseks põletusohvriks Issanda ees teie sugupõlvedele kogudusetelgi ukse ees, seal, kus ma ennast teile ilmutan, et sinuga rääkida!
43Seal ma ilmutan ennast Iisraeli lastele ja see saab pühaks minu auhiilguse läbi.
44Mina pühitsen kogudusetelgi ja altari; ja ma pühitsen enesele preestriteks Aaroni ja tema pojad.
45Ma tahan elada Iisraeli laste keskel ja olla neile Jumalaks.
46Ja nemad peavad tundma, et mina olen Issand, nende Jumal, kes tõi nad Egiptusemaalt välja, et elada nende keskel. Mina olen Issand, nende Jumal!

Kas Issand Jumal on sulle Jumalaks? Milles see väljendub?

Kui preestrid on ametisse pühitsetud, saavad nad hakata rahvast teenima. Ettenähtud ohvreid oli mitmesuguseid, aga kõigi ohvrite mõte oli nii või teisiti Iisraeli rahva lepitamine Jumalaga ja sellest tulenev osadus Temaga. 

Salmides 39-41 on eeskirjad alalise ohvri kohta, mida tuli ohverdada iga päev. See oli üks tähtsamaid ohvreid. Kui võõrvallutaja Antiochos Epiphanes rasketes juudivaenamistes 2. sajandil eKr lõpetas alalise ohvri, tähendas see ohverdamise lakkamist templis üldse. 

Vajadust alalise ohvri järele võime mõista nõnda: kuna pattu üldiselt oli Jumala rahva hulgas iga päev, tuli ka üldist lepitust toimetada iga päev. Peale selle olid konkreetsete juhtumite jaoks ette nähtud mitmesugused muud ohvrid.

Kogudusetelk on koht, kus Jumal end oma rahvale ilmutab, et neile rääkida (s 42), aga mille läbi saab kogudusetelk pühaks (s 43)? Kes pühitseb nii telgi ja altari kui ka seal teenivad preestrid (s 44)? Mida see kõik võiks öelda või ka tähendada tänapäevaste kirikute ja seal teenivate vaimulike kohta?

Mis on Jumala soov oma rahvaga (s 45): “Ma tahan ___________________________ ja ____________________ “ ? Sedasama soovib Jumal loomulikult ka Uues Testamendis rahvaga, kes on Kristuse vastuvõtmise kaudu saanud osaks Jumala rahvast, vaimulikust Iisraelist. Vana Testamendi Jumala rahvas pidi tundma õppima, et Issand on Jumal, kes tõi nad välja Egiptusest ning päästab neid jätkuvalt  (s 46); et Tema on neile Jumalaks. 

Uue Testamendi Jumala rahvas on päästetud mitte Egiptusest, vaid patust, surmast ja kuradi võimu alt. Selle pääste rikkusi peab Jumala rahvas tundma õppima, aga samamoodi ka seda, mida see reaalselt rahva iga liikme jaoks tähendab kui Jumal tahab olla rahvale Jumalaks.

 
Jumal tahab olla Sulle Jumalaks, tahab oma au ja vägevust ilmutada oma rahva keskel. Küsi Temalt, mida sina võiksid täna teha, Jumala selle soovi täitmisel.

Selle kommentaari autor: APÜ