Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Väljatõugatu saab juhiks

Esmaspäev, 6. August 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Km 11:1-28

Jefta päästab Iisraeli ammonlaste käest
1Gileadlane Jefta oli vapper sõjamees, aga hooranaise poeg; Jefta isa oli Gilead.
2Gileadile sünnitas tema naine poegi; kui selle naise pojad kasvasid suureks, siis ajasid nad Jefta ära ja ütlesid temale: „Sina ei saa pärisosa meie isakojas, sest sa oled teise naise poeg.”
3Ja Jefta põgenes oma vendade eest ning elas Toobimaal; Jefta ümber kogunesid tühised mehed ja tegid koos temaga retki.
4Mõne aja pärast hakkasid ammonlased Iisraeli vastu sõdima.
5Ja kui ammonlased sõdisid Iisraeli vastu, siis Gileadi vanemad läksid tooma Jeftat Toobimaalt.
6Nad ütlesid Jeftale: „Tule ja ole meile juhiks, et me saaksime sõdida ammonlaste vastu!”
7Aga Jefta vastas Gileadi vanemaile: „Eks te ole mind vihanud ja mind mu isakojast ära ajanud? Miks tulete minu juurde nüüd, kui teil on kitsas käes?”
8Ja Gileadi vanemad ütlesid Jeftale: „Me tuleme nüüd sellepärast taas sinu juurde, et sa tuleksid koos meiega ja sõdiksid ammonlaste vastu ning oleksid pealikuks meile kõigile Gileadi elanikele!”
9Siis Jefta ütles Gileadi vanemaile: „Kui te viite mind tagasi sõdima ammonlaste vastu ja Issand annab nad minu kätte, alles siis olen ma teie pealik.”
10Ja Gileadi vanemad vastasid Jeftale: „Issand olgu tunnistajaks meie vahel, kui me ei tee nõnda su sõna järgi!”
11Siis Jefta läks koos Gileadi vanematega ning rahvas pani tema enesele pealikuks ja juhiks. Ja Jefta rääkis kõik oma sõnad Issanda ees Mispas.
12Siis Jefta läkitas käskjalad ammonlaste kuningale ütlema: „Mis on sinul minuga tegemist, et sa tuled mu juurde sõdima minu maa vastu?”
13Ja ammonlaste kuningas vastas Jefta käskjalgadele: „Sellepärast et Egiptusest tulles võttis Iisrael mu maa Arnonist kuni Jabboki ja Jordanini; anna see nüüd rahuga tagasi!”
14Ja Jefta läkitas taas käskjalad ammonlaste kuninga juurde
15ning käskis temale öelda: „Nõnda ütleb Jefta: Iisrael ei ole võtnud Moabimaad ega ammonlaste maad.
16Sest kui nad Egiptusest tulid, rändas Iisrael kõrbes kuni Kõrkjamereni ja jõudis Kaadesisse.
17Siis Iisrael läkitas käskjalad Edomi kuningale ütlema: Lase ma lähen su maast läbi! Aga Edomi kuningas ei võtnud seda kuulda. Ta läkitas käskjalad Moabi kuninga juurde, aga seegi ei nõustunud. Nii jäi Iisrael Kaadesisse.
18Siis ta rändas kõrbes ja läks ümber Edomimaa ja Moabimaa ja tuli Moabimaa idapiirile ning lõi leeri üles teisel pool Arnonit ega tulnud Moabi maa-alale, sest Arnon on Moabi piiriks.
19Seejärel läkitas Iisrael käskjalad emorlaste kuninga, Hesboni kuninga Siihoni juurde ning ütles temale: Lase meid minna oma maast läbi minu sihtkohta!
20Aga Siihon ei usaldanud Iisraeli, et see läheb tema maa-alast ainult läbi, vaid Siihon kogus kokku kogu oma rahva ja nad lõid leeri üles Jaasasse; ja ta sõdis Iisraeli vastu.
21Aga Issand, Iisraeli Jumal, andis Siihoni ja kogu ta rahva Iisraeli kätte ja nad lõid neid; ja Iisrael päris kogu emorlaste maa, kes elasid seal maal.
22Nad pärisid kogu emorlaste maa-ala Arnonist kuni Jabbokini ja kõrbest kuni Jordanini.
23Nii on siis nüüd Issand, Iisraeli Jumal, ajanud ära emorlased oma Iisraeli rahva eest, aga sina tahad pärida seda maad!
24Kas sa ei peaks pärima seda, mis su jumal Kemos annab sulle pärida? Siis meie pärime kõik selle, mis Issand, meie Jumal, meie eest tühjendab.
25Kas sa oled siis nüüd tõesti parem kui Baalak, Sippori poeg, Moabi kuningas? Kas riidles tema Iisraeliga või sõdis nende vastu?26Iisrael on elanud Hesbonis ja selle tütarlinnades, Aroeris ja selle tütarlinnades ja kõigis linnades, mis on Arnoni kallastel, kolmsada aastat. Miks te ei ole selle aja jooksul neid ära võtnud?
27Mina ei ole sinu vastu pattu teinud, sina aga teed mulle paha, et sõdid mu vastu. Issand, kohtumõistja, mõistku täna õigust Iisraeli laste ja ammonlaste vahel!”
28Aga ammonlaste kuningas ei kuulanud Jefta sõnu, mis see temale läkitas.

 “Ja te otsite mind ja leiate minu, kui te nõuate mind kõigest oma südamest.” (Jr 29:13). Kui suur on täna su igatsus Jumala tundmise ja ligiolu järele?

Tänasest piiblitekstist leiame kaks teemat: üks on Jefta sünnipära ja elukäik, teine poliitilised vaidlused Iisraeli territooriumi üle. Jefta sünnipära (s 1) põhjustas talle probleeme: “korralikult sündinud” inimesed pidasid end paremaks, kuigi oma vanemaid ei saa keegi valida.

Karm elu karastas Jeftat (s 3). Ehk just sellepärast kujuneski temast juht, keda raskes olukorras vajati (s 6-8)?

Vahel on Jumala valik ja juhtimine väga selge – näiteks Gideoni puhul. Teinekord jälle me ei näe otseselt Jumala tegevust – nii on Jefta puhul. Vaata: kes peavad Jeftaga läbirääkimisi (s 5-10)? Kes pani ta pealikuks ja juhiks (s 11)? Me ei näe siin ei Jumalat ega Tema kutsutud inimesi. Ainult eelmise peatüki põhjal (10:15-16) saame järeldada, et Jumal juhib sündmuste käiku. Ja Ta teeb seda nähtamatult. See on õpetlik ka tänapäeva poliitikat silmas pidades. 

Edasi aga leiame ootamatult aktuaalse teema: keegi nõuab tagasi territooriumi, mille Iisrael olevat nendelt okupeerinud (s 13). Jefta toob küll esile ajaloolised faktid (s 15-27), aga tulemus on üsna tänapäevane (s 28). Kes oskaks seal õigust mõista (s 27)?

Jumal võtab vastu ja kasutab ka neid inimesi, keda teised ära põlgavad. Uuest Testamendist teame, et ka Jeesus ei vältinud hoorasid ega muid teiste poolt “tühiseks arvatud inimesi”. Jumal vaatab teisiti ning otsustab selle järele, mis on inimese südames. Ja tema lubas sellistel inimestel olla isegi Jeesuse sugupuus.

Issanda ees tehtud otsused ei paista kaugele. Aga nad kujundavad inimeste elu ja riikide ajalugu.

 
Olgu sulle meelepärased mu suu kõned ja mu südame mõtlemised sinu ees, Issand, mu kalju ja mu lunastaja! (Ps 19:15)

Selle kommentaari autor: Aare Kimmel