Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Taasläkitatud

Laupäev, 18. August 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 9:10-19a

Saulus Damaskuse teel
10Ent Damaskuses oli üks jünger, Hananias nimi, ja Issand ütles temale nägemuses: „Hananias!” Tema vastas: „Issand, vaata, siin ma olen!”
11Issand ütles talle: „Tõuse ja mine tänavale, mida kutsutakse Sirgeks, ja otsi Juuda kojas üles Tarsosest pärit Sauluse-nimeline mees, sest vaata, tema palvetab
12ja on nägemuses näinud üht meest, Hananias nimi, sisse astuvat ja käed tema peale panevat, et ta nägemise tagasi saaks.”
13Hananias aga vastas: „Issand, ma olen paljudelt kuulnud sellest mehest, kui palju kurja ta on teinud sinu pühadele Jeruusalemmas,
14ja siingi on tal ülempreestrite käest meelevald aheldada kõiki, kes sinu nime appi hüüavad.”
15Aga Issand ütles talle: „Mine, sest tema on mul valitud tööriist minu nime kandma rahvaste ja kuningate ja Iisraeli laste ette,
16sest mina tahan talle näidata, mida kõike ta peab kannatama minu nime pärast.”
17Siis Hananias läks ja astus sisse sinna kotta ja, pannud oma käed Sauluse peale, ütles: „Saul, vend, Issand on mu läkitanud - Jeesus, kes end sulle näitas teel, mida mööda sa tulid, et sa jälle näeksid ja saaksid täis Püha Vaimu.”
18Ja kohe langes Sauluse silmadelt otsekui soomuseid ja ta nägi jälle. Ta tõusis püsti ja laskis enese ristida.
19Ja kui ta oli toitu võtnud, sai ta tagasi oma jõu.Saulus oli siis mõned päevad Damaskuses jüngrite juures

Vaata tagasi oma senisele elule. Seal on olnud pöördeid ja käänakuid. Kui palju näed Jumala kätt selles kõiges? Võta aega, et tänada Teda iga teekäänaku ja hoidmise eest.

Meil on ainult ülevaatlik aruanne sündmuste käigust, aga kui palju rohkem jagati ja räägiti  tegelikult sellel ajaloolisel kohtumisel kuulsa tagakiusaja ning alandliku, kuid vapra kristlase vahel, kellest me hiljem midagi ei kuule. Ananiase osa päästeajaloos jäi kulisside taha, ometi oli sel määratu tähendus -ja ainult seetõttu, et ta oli nõus kuulama ning kuuletuma Issandale isegi ülesande puhul, mis esmapilgul tundus nii hullumeelene kui ka eluohtlik. Tema iseloomu soojus avaldub juba tervituses, “Vend!” (s 17). Ta teadis, et Saulus kuulus nüüd usklike perekonda.

Sauluse jaoks oli Ananiase käte peale panemise žest seotud tema tervenemise ja Püha Vaimu vastuvõtmisega, kuid ilmselt kinnitas see ühtlasi ka Sauluse jumalikku läkitamist. 

See läkitamine oli algusest peale olnud väga selge (vt ka Ap 26:12-18). Kõige radikaalsem osa sellest oli kuulutustöö pagante keskel - miski, mis sinnamaani oli mõeldamatu, samas muutus Paulus just selles osas peaaegu sama fanaatiliseks kui oli enne olnud kristlaste tagakiusamise osas. “Kandma minu nime” (s 15), on ebatavaline väljend, mis tähistab Jeesusest tunnistamist. Kohe algusest pealel anti Saulusele ka teada, et see läheb talle kalliks maksma. 

Kas suudad samastuda ühe või teise mehega tänases piiblitekstis? Võibolla on Jumal sind hiljuti kutsunud täitma mingit uut ülesannet; võibolla pead vahetama tööd ning rahul olema madalama palgaga; või tuleks sul rännata üle ookeani; või vastu võtta mõni juhtiv positsioon - ning sa tunned et seda kõike on rohkem kui jaksad kanda. Võibolla pead ise olema “Ananias” kellegi teise jaoks, kellele sul on raske läheneda, kuid kelle Jumal on välja valinud eriliseks tööriistaks. Igal juhul on kuuletumiseks vaja julgust - ja Jeesus kinnitas oma jüngritele korduvalt: “Ärge kartke!” (nt Lk 12:4 Mt 28:10).

 
“Issand, kohtan pidevalt enda ümber inimesi - kasuta Sina mind tööriistana nende heaks! Olgu see kasvõi väga väikesel viisil - kasuta ka mind Issand!”

Selle kommentaari autor: Vivien Whitfield