Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala juhtimine

Kolmapäev, 22. August 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 10:1-23

Peetrus ja Korneelius
1Kaisarea linnas oli üks mees, Korneelius nimi, nõndanimetatud Itaalia kohordi pealik,
2vaga ja jumalakartlik koos terve oma perega; ta jagas rahvale palju almuseid ja palus alati Jumalat.
3See nägi nägemuses selgesti, umbes kell kolm pärast lõunat, Jumala ingli enese juurde sisse astuvat ja ütlevat: „Korneelius!”
4Tema vaatas aga ainiti ingli otsa ja ütles kartma lüües: „Mis on, isand?” See ütles talle: „Sinu palved ja su almused on tõusnud Jumala ette sind meelde tuletama.
5Ja nüüd saada mehi Joppesse ning lase kutsuda Siimon, kelle hüüdnimi on Peetrus.
6Tema on külaliseks nahkur Siimona juures, kellel on koda mere ääres.”
7Kui temaga rääkinud ingel oli lahkunud, kutsus Korneelius kaks majateenrit ja ühe jumalakartliku sõduri nende hulgast, kes alati ta juures viibisid,
8jutustas neile kõigest ning läkitas nad Joppesse.
9Aga järgmisel päeval, kui nad teed käies lähenesid linnale, läks Peetrus keskpäeva ajal katusele palvetama.
10Ja talle tuli nälg ning ta tahtis midagi süüa. Aga kui talle süüa tehti, siis sündis, et ta oli nagu endast ära
11ja nägi taeva avatud olevat ja sealt laskuvat anuma otsekui suure lina, mida nelja nurka pidi maa peale lasti.
12Selle sees oli igasuguseid ilmamaa neljajalgseid ja roomajaid ja taeva linde.
13Ja talle kostis hääl: „Tõuse, Peetrus, tapa ja söö!”
14Aga Peetrus ütles: „Ei ilmaski, Issand, sest ma ei ole veel kunagi söönud seda, mis on keelatud ja rüve.”
15Ja hääl hüüdis talle teist korda: „Mida Jumal on puhtaks tunnistanud, seda sina ära pea keelatuks!”
16See sündis kolm korda, ja kohe võeti anum üles taevasse.
17Aga kui Peetrus oli eneses kahevahel, mida tema nähtud nägemus küll peaks tähendama, vaata, siis Korneeliuse läkitatud mehed, kes olid Siimona koja üles otsinud, seisid värava taga
18ning pärisid, hüüdes: „Kas Siimon, hüüdnimega Peetrus, on siin külas?”
19Peetrus alles mõtiskles nägemuse üle, kui Vaim ütles talle: „Vaata, kolm meest otsib sind.
20Tõuse nüüd kohe, astu alla ja mine nendega koos ilma kõhklemata, sest mina ise olen nad läkitanud.”
21Peetrus astus siis alla meeste juurde ja ütles: „Ennäe, mina olen see, keda te otsite. Mis asja pärast te olete tulnud?”
22Nemad vastasid: „Rooma pealik Korneelius, õiglane ja jumalakartlik mees, kellel on hea maine kogu juuda rahva hulgas, on saanud pühalt inglilt märku sind oma majja kutsuda ja kuulata sinu sõnu.”
23Siis ta kutsus nad sisse endale külla.Järgmisel päeval Peetrus tõusis ja läks teele koos nendega ja mõned Joppe vennad läksid temaga kaasa.

Mõnikord märkame alles tagantjärele, et Jumal juhib meid kindlalt mingisse olukorda. Täna Jumalat, et Ta nii paljudel viisidel juhib meid.

Korneelius on huvitav mees. Ta oli saavutanud Rooma sõjaväes komandöri positsiooni ning kuuls väeossa, mis kaitses Rooma valitsejat. Enamik roomlasi oleks juute ning nende usku jälestanud, kuid see mees oli teistsugune. Teda mitte ainult ei paelunud kõik see, mida ta teaeis Iisraeli Jumalast, vaid ta oli Teda ka kummardama hakanud.

Korneelius kuulus väikesesse kogukonda kellest tuli sild juutide usu ning paganate vahele, kui need evangeeliumi sõnumi vastu võtsid. Ta oli pühendunud, kuid sellest hoolimata puudus tal täielik kindlus oma jumalasuhtes. Isegi kui ta käis  sünagoogis, ei olnud ta siiski juudiks hakanud.

Näeme, kuidas Jumal vastab tõde  otsivale südamele ning korraldab ise selle, et Korneelus võiks kuulda tõe sõnumit. Ingli külastusel on üks eesmärk: ühendada Korneelius ja Peetrus nii, et Korneelius võiks kuulda sõnumit Jeesusest ja selle vastu võtta. 

Selleks, et saada kultuuridevaheliseks misjonäriks ei piisa üksnes pastoralsest hoolest ning evangeelsest innukusest. Vaid vaja on erilist avatust inimeste vastu, kes kultuuriliselt erinevad sinust. Ka Peetruse võis olla isiklikud eelarvamused paganate suhtes, ning nendega tuli tegeleida, kuid veelgi olulisemad võisid tunduda Jumala poolt antud käsuseaduse nõuded, mis olid tulnud Moosese kaudu. Need toiduseadused olid osa Jumala plaanist hoida juute erilistena kõikide teiste rahvaste seas. Peetrus oli alati neist kinni pidanud, see oli osa tema vastusest Jumalale - nüüd aga esitab ülestõusnud Issand ise talle väljakutse laiendada vaatevälja.

 Apostlite tegude raamatus mängib taevas mitmel puhul olulist rolli. Näiteks Sauluse pöördumise loos, ja ka siin - kus Peetrus saab selle väljakutse otse taevast.

Nägemusi on sageli keeruline tõlgendada, kuid siin on abiks Püha Vaim, kes ise teeb otseühenduse külalistega Peetruse koja ukse taga. Peetrus mõistab koheselt, et eluaegsed harjumused tuleb tal nüüd kõrvale panna ning et ta peab paganatesse hoopis uuel viisil suhtuma hakkama. Kõigepealt osutab ta sulastele külalislahkust, andes neile öömaja ning seejärel on ta valmis minema paganast mehe koju. Näeme, et Jumal ise murrab aegade läbi püsinud barjääre.

On üsna vähetõenäoline, et Jumal keelaks meil kontakteeruda mõne inimgrupiga, siiski võivad eelarvamused, ning läbi elu saatnud harjumused saada meilegi üllatavalt tugevaks barjääriks  kultuuridevahelises suhtluses. Inimestel on komberks piirata oma sotsiaalset suhtlusringi omaenda tüüpi kaaslastega. Eelmisel aastal toimus kirikujuhtidele Londonis  koguduste rajamise konverents, ning seal tuli ilmekatl esile kuidas iga grupp rajas kogudust ikkagi vaid endasuguste inimeste keskele - mitte ükski ei olnud soovinud ületada enda kultuurilisi piire. Ehk vajame praeguses maailmas valmisolekut ka nende piiride ületamiseks - nii nagu oli selleks valmis Peetrus?

 
Palveta, et võiksid olla tundlik Jumala juhtimisele, ükskõik millises vormis see ka tuleb.

Selle kommentaari autor: Ray Porter