Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kaks reaalsust

Laupäev, 22. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 1:9-20

Nägemus Inimese Pojast
9Mina, Johannes, teie vend ja kaasosaline viletsuses ja kuningriigis ja kannatlikkuses Jeesuses, olin saarel, mida hüütakse Patmoseks, Jumala sõna ja Jeesuse tunnistamise pärast.
10Ma olin vaimus Issanda päeval ning kuulsin enese taga valju häält, otsekui pasunast,
11mis ütles: „Mida sa näed, kirjuta raamatusse ning saada neile seitsmele kogudusele: Efesosse ja Smürnasse ja Pergamoni ja Tüatiirasse ja Sardesesse ja Filadelfiasse ja Laodikeiasse.”
12Ma pöördusin ümber vaatama seda häält, kes rääkis minuga. Ja kui ma olin pöördunud, siis ma nägin seitset kuldlambijalga
13ning lambijalgade keskel kedagi, kes oli Inimese Poja sarnane ja kellel oli üll pikk kuub, vöötatud rinde alt kuldvööga.
14Aga tema pea ja juuksed olid valged nagu valge vill, nagu lumi, ning tema silmad nagu tuleleek,
15ning tema jalad olid vasemaagi sarnased, kui see on hõõguvas ahjus, ning tema hääl oli otsekui suurte vete kohin.
16Tal oli paremas käes seitse taevatähte ning tema suust välkus vahe kaheterane mõõk ning tema palged olid otsekui päike, kui see paistab oma väes.
17Kui ma teda nägin, langesin ma tema jalge ette nagu surnu. Ning tema pani oma parema käe mu peale ja ütles: „Ära karda! Mina olen Esimene ja Viimne
18ja Elav. Ma olin surnud, ning ennäe, ma elan igavesest ajast igavesti ning minu käes on surma ja surmavalla võtmed.
19Kirjuta siis, mida sa oled näinud ja mis on ning mis sünnib pärast seda!
20Nende seitsme taevatähe saladus, mida sa näed mu paremas käes, ja nende seitsme kuldlambijala saladus on see: seitse tähte on seitsme koguduse inglid ja seitse lambijalga on seitse kogudust.

Kuidas kirjeldaksid end kannatavale kaaskristlasele?

Kreekakeelses maailmas oli kirja kirjutades tavaks nimetada kõigepealt kirjutaja ning tema tiitel ja alles seejärel kirja adressaat. Johannes järgib taolist kirjavormi 4. salmist alates, kuid esitleb ennast alles 9. salmis. Ta on vend, kaaskanntaja ning kaaspärija. Ja väga napisõnaliselt mainib ta pagendust Patmose vanglasaarele.

Kogu ilmutusraamat on täis pilte. Johannes on kirja pannud oma nägemuse just nii nagu ta seda nähes sellest aru sai. Seepärast ei saa tema joonistatud pilte vaadata otsekui reisireklaami. Pildikeel on teistsugune. Iga pilt kannab selget sõnumit, otsekui liiklusmärk. Osad neist piltidest on prohvetlik reaalsus, teised kirjeldavad, mis sündis Johannese hinges. Samasugune on ka Johannese esimene nägemus, milles Johannes kohtub ülestõusnud ning surma võitnud Issandaga ning saab korralduse kirjutada ja kogudustele edasi saata see raamat.

Armastatud jünger on jahmunud ja peaaegu šokis. Aga just siis kõlab talle juba tuttav, armastava Õpetaja julgustus: “ Ära karda! “ (s 17).

Jeesus liigub kuldsete lambijalgade keskel, hoides käes seitset tähte. Ta ei ole kaugelt eemalt vaatav valitseja, vaid see, kes liigub koguduste keskel. Ja koguduste eest vastutavad olendid, inglid, on kogu aeg Tema mõjuväljas. Ta ütleb enese kohta: “Mina olen Esimene ja Viimne” ja “Elav”. Needsamad on Jumala nimed prohvetite raamatus - nt Js 48:12. Jeesus ei ole enam kannatav Issanda sulane, vaid Jumal Jumalast (Jh 1:1), valgus valgusest. Temal on kogu vägi ja võimus ka surma ja surmavalla üle (Ilm 1:18)

 
Tuleb päev, mil iga keel peab tunnistama, et Jeesus Kristus on Issand (vt Fl 2:11)

Selle kommentaari autor: Anneli Fanta