Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võitjad saavad tasu

Esmaspäev, 24. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 2:1-11

Läkitus Efesose kogudusele
1Efesose koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb see, kes hoiab seitset tähte oma paremas käes, kes kõnnib seitsme kuldlambijala vahel:
2Ma tean su tegusid ja vaevanägemist ja kannatlikkust ning et sa ei või sallida kurjasid ning et sa oled läbi katsunud need, kes ütlevad end olevat apostlid, kuid ei ole seda, ning leidnud nad olevat valelikud.
3Sul on kannatlikkust ning sa oled talunud vaeva minu nime pärast ega ole ära väsinud.
4Kuid mul on sinu vastu, et sa oled oma esimese armastuse maha jätnud.
5Tuleta siis meelde, kust sa oled langenud, ja paranda meelt ning tee esimese armastuse tegusid! Muidu ma tulen su juurde ning lükkan su lambijala asemelt, kui sa ei paranda meelt.
6Seda sa teed siiski õigesti, et vihkad nikolaiitide tegusid, mida vihkan minagi.
7Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele: Võitjale ma annan süüa elupuust, mis on Jumala paradiisis.
Läkitus Smürna kogudusele
8Ja Smürna koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb Esimene ja Viimne, kes oli surnud ning on jälle elavaks saanud:
9Ma tean su viletsust ja vaesust - kuid sa oled rikas - ning nende teotamist, kes ütlevad end olevat juudid, kuid ei ole seda, vaid on saatana sünagoog.
10Ära karda seda, mida sul tuleb kannatada! Ennäe, kurat heidab mõned teie seast vangi, et teid läbi katsutaks, ning teil on viletsust kümme päeva. Ole ustav surmani, ja ma annan sulle elupärja!
11Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele: Võitjale ei tee teine surm mingit kahju!

Egeuse mere äärses sadamalinnas, Efesoses, toimus 50 aastatel väga võimas äratus. Paulus viibis isiklikult seal kahel korral - arvatavasti ajavahemikus 53.a-55.a (Ap 19). Sellest ärkamise ajast oli Ilmutusraamatus mainitud ajaks kulunud u 40 aastat.

Jeesus kõnetab Efesose kogudust kui hea juht oma alluvat. Kõigepealt räägitakse sellest mis on hästi tehtud, seejäral aga käsitletakse ka tehtud vigu.

Ilmselt olid efeslased äratuse ajal tugevalt kogenud sama, mida patune naine variseri kojas: “..temale (on) palju patte andeks antud, sest ta on palju armastanud.” (Lk 7:47). Ja Jeesus õhutabki efeslasi meenutama kust nad olid langenud ja millesse nad nüüd olid langenud. Andestuse saanu armastus Issanda vastu sünnitab kalkuleerimata ja Jeesuse armastusest innustunud tegutsemist, kaastunnet ja jätkuvaid armastuse tegusid. See aga, kes on unustanud andekssaamise, vajab meeleparandust ning suunamuutust.

Jeesus räägib oma pöördumises ka võitjast. Võit tuleb meie usu läbi (1Jh 5:4), usaldusest Kristuse vastu ja see püsib igavikuni. Võidu saamise tasu on võimalus süüa elupuust (Ilm 22:14).  

Sadamalinn Smürna (Izimir), asub Efesosest u 80 km põhjapool, on ainuke seitsmest Ilmuturaamatus mainitud linnast, mis ka praegu on olemas. Jeesuse pöördumine selle linna poole siin, on täis puhast julgustust. 10.salmi sõnad: “Ära karda seda, mida sul tuleb kannatada! “, viitavad ka kannatusele mis oli linna lähitulevikus ees ootamas. Mõnikord tundub, et oleks parem, kui me ei teaks eesootavatest kannatustest midagi. Siin aga, on koguduse Issand ise otsustanud anda taoline eelteade, aga ka julgustus. Ja võibolla on suurim julgustus tolles sõnumis see, et kannatuse aeg on piiratud - 10 päeva. Jeesus näitab kannatajatele, et surm ei ole kõige hullem mis võib juhtuda, vaid halvim on igavene lahutus Jumalast.

 

Neid, kes jäävad ustavaks, on ootamas elukroon.

Selle kommentaari autor: Anneli Fanta