Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastus või käsk?

Teisipäev, 25. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 2:1-11

Läkitus Efesose kogudusele
1Efesose koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb see, kes hoiab seitset tähte oma paremas käes, kes kõnnib seitsme kuldlambijala vahel:
2Ma tean su tegusid ja vaevanägemist ja kannatlikkust ning et sa ei või sallida kurjasid ning et sa oled läbi katsunud need, kes ütlevad end olevat apostlid, kuid ei ole seda, ning leidnud nad olevat valelikud.
3Sul on kannatlikkust ning sa oled talunud vaeva minu nime pärast ega ole ära väsinud.
4Kuid mul on sinu vastu, et sa oled oma esimese armastuse maha jätnud.
5Tuleta siis meelde, kust sa oled langenud, ja paranda meelt ning tee esimese armastuse tegusid! Muidu ma tulen su juurde ning lükkan su lambijala asemelt, kui sa ei paranda meelt.
6Seda sa teed siiski õigesti, et vihkad nikolaiitide tegusid, mida vihkan minagi.
7Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele: Võitjale ma annan süüa elupuust, mis on Jumala paradiisis.
Läkitus Smürna kogudusele
8Ja Smürna koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb Esimene ja Viimne, kes oli surnud ning on jälle elavaks saanud:
9Ma tean su viletsust ja vaesust - kuid sa oled rikas - ning nende teotamist, kes ütlevad end olevat juudid, kuid ei ole seda, vaid on saatana sünagoog.
10Ära karda seda, mida sul tuleb kannatada! Ennäe, kurat heidab mõned teie seast vangi, et teid läbi katsutaks, ning teil on viletsust kümme päeva. Ole ustav surmani, ja ma annan sulle elupärja!
11Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele: Võitjale ei tee teine surm mingit kahju!

Sulle on tulnud kiri. Ava see ja loe süvenenult (tänane piiblitekst) veelkord läbi….

Milline suhe on armastusel käsuga? Kas on olulisem osutada oma lastele armastust, või õpetada neid tegema õigust? Kas oma koguduses peaksime pidama tähtsamaks seda, et inimesed naudiksid Jumala armastust või seda, et nad kujundaksid oma elu Kristuse sarnaselt?

Tegelikult on siin tegu väära võrdlusega - ometi tundub et paljud inimesed, perekonnad ja ka kogudused just selliseid võrdlusi püstitavad, eelistades üht nimetatuist teisele.

Efesose kogudus oli “käsu” osa õigesti teinud. Nad olid tõmmanud selged piirid hea ja halva vahele; nad olid läbi katsunud väljapoolt tulijate väited (1Kr14:29; 1Jh 4:1); ning nad olid tõsiselt suhtunud vajadusse ilmutada kannatuses vastupidavust.

Kõik see oli hea - ometi tundub, et nad olid samas nakatunud linna iseloomustava uhkusega - oli ju tegu Rooma impeeriumi suuruselt kolmanda, tolles piirkonnas kõige tähtsamaks peetava linnaga. Kontrastina on siia kõrvale asetatud Smürna linn, kes ei saa Jeesuselt ühtegi manitsust hoolimata asjaolust, et ka see kogudus asus jõukas ja uhkes linnas.

Efeslased olid unustanud kaks reaalsust - ühe oleviku oma, ja teise tulevikku kuuluva. Käesaoleva reaalsus oli ligioleku reaalsus - Jeesuse ligiolek nende keskel, “kes kõnnib lambijalgade keskel”, seesama Jeesus, kes parema meelega einestas ühes patuste ja inimestega, kellega käsumeelsed ja uhked variserid mingil tingimusel kokku puutuda ei soovinud.

Tulevane reaalsus aga on elupuu “paradiisis”, see intiimne, müüriga piiratud aed, täis Jumala armastavat ligiolu. Kõikjal Piiblis kirjeldatakse inimese tulevikku koos Jumalaga kui rõõmu, elu ja osadust (pidusööki), kus inimene täiel rinnal saab rõõmu tunda ja nautida Jumala armastusest meie vastu.

Jeesus tuli selleks, et meil oleks elu, ja oleks seda “ülirohkesti” (Jh 10:10). Ja ainus, mis inimesi veenab ligi tulema, on see, kui nad näevad selle elu kvaliteeti, täiuslikkust ja rikkust meie elust kiirgamas. Mitte aga siis kui meie elust hoovab karmi käsumeelsust. Mesilased lendavad mee lõhna suunas, mitte äädika poole.

 

 

 

Pea meeles armastuse väge, kui kohtad täna teisi oma teel.

Selle kommentaari autor: Ian Paul