Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ütle lihtsalt “Ei”!

Neljapäev, 27. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 2:18-29

Läkitus Tüatiira kogudusele
18Ja Tüatiira koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb Jumala Poeg, kelle silmad on nagu tuleleek ning kelle jalad on vasemaagi sarnased:
19Ma tean sinu tegusid ja armastust ja usku ja teenimist ja su kannatlikkust ning et su viimaseid tegusid on rohkem kui esimesi.
20Kuid mul on sinu vastu, et sa lased naist Iisebeli, kes nimetab end prohvetiks ja õpetab, eksitada ka minu sulaseid hoorama ja sööma ebajumalate ohvreid.
21Ma olen talle andnud aega meeleparanduseks, ent tema ei taha parandada meelt oma hoorusest.
22Ennäe, ma viskan ta tõvevoodisse ning temaga abielu rikkujad suurde viletsusse, kui nad ei paranda meelt ega lõpeta oma tegusid,
23ja hävitan ta lapsed surmaga, ning kõik kogudused saavad aru, et mina olen see, kes uurib läbi meeled ja südamed, ning annan igaühele teist teie tegusid mööda.
24Aga ma ütlen teile, muudele Tüatiiras, kellel ei ole seda õpetust, kes pole ära tundnud saatana sügavikke, nagu nemad ütlevad, - teie peale ma ei pane muud koormat.
25Pidage vaid kinni sellest, mis teil on, kuni ma tulen!
26Kes võidab ja minu tegusid lõpuni hoiab, sellele ma annan meelevalla paganate üle
27ning ta hoiab neid kui karjane raudsauaga, nii nagu purustatakse saviastjaid,
28otsekui minagi olen saanud meelevalla oma Isalt, ning ma annan talle koidutähe.
29Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele!

Kes jälgib sinu elu?

Tüatiira oli oma mõjukuselt Pergamonist palju väiksem - võibolla isegi kõigist seitsmest kogudusest kõige tähtsusetum. Sarnaselt teistele, olid ka seal käsitööliste gildid linna olulised mõjutajad, ja kõik kes nende mõjualale tungisid, pidid arvesama tugeva vastupanuga. Uuest Testamendist leiame mitmeid kaupmeeste ja kristlaste vahelisi põrkumisi (nt Ap 19:23-31).

Kirjas Tüatiira kogudusele on manitsus seoses Iisebeliga (s 20). Selle taga võivad olla ohverdamised teistele jumalatele, kuid palju tõenäolisemalt on selle manitsuse taustaks ustavaks jäämise probleemid Ainujumalale. Iisebel oli kuningas Ahabi naine, kes oli kurikuulus selle poolest, et meelitas paljusid Jumala rahva liikmeid eemale, kummardama võõraid jumalaid ( 1Kn 16:31). Mujal Ilmutusraamatus on tema nimega seotud seksuaalseid kõrvalekaldeid ning truudusetust puudutavad metafoorid (vt nt Ilm 14:4 või Paabeli hoora kirjeldust 17.peatükis.)

Kõige erakordsem selles sõnumis Tüatiira linnale aga on tähtsus ja tähendus, mis siin sellele muidu nii  tähtsusetule linnale omistatakse. See sõnum on oluliselt (topelt) pikem seitsmest linnadele antud sõnumitest; ning see on asetatud kõikide sõnumite keskmesse - otsekui kõrgpunkt. 

Ainult selles sõnumis avab Jeesus sissevaate “kõikide koguduste” tarvis (s 23). Ainult selles sõnumis esineb tõotus neile, kes võidavad, et neil saab olema kosmiline tähtsus kui nad jagavad Issanda võitutega sama saatust - vallitsedes rahvaid (s 26,27). Ja ainult siin tõotab Jeesus anda end ise usklikele kingitusena, Hommikutähena (s 28; Ilm 22:16).

See kõik näitab, et Jumal ei mõõda mõjukust välise mulje põhjal vaid pigem kui see, kelle “ silmad on kui tuleleek” (s 18), näeb Ta üle näilise ning langetab otsused uurides läbi “südamed ja meeled” (s 23).

 
Ehk mängid sinagi tulega? Või oled hiljuti teinud kompromisse? Kui Jumal täna sinu vastu räägib, ära tõrju Tema häält, vaid järgne Talle sinna kuhu Ta sind juhib.

Selle kommentaari autor: Ian Paul