Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Peale kullapalavikku

Reede, 28. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 3:1-6

Läkitus Sardese kogudusele
1Ja Sardese koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb see, kellel on seitse Jumala vaimu ja seitse tähte: Ma tean su tegusid, et sul on nimi, et sa elad. Ometi oled sa surnud.
2Ole valvas ja hoia, mis on veel jäänud; seegi on juba suremas, sest ma ei ole leidnud su tegusid olevat täiuslikud oma Jumala silmis.
3Tuleta siis meelde, kuidas sa sõna oled vastu võtnud ja kuulnud, ning hoia seda tallel ja paranda meelt! Kui sa nüüd ei valva, siis ma tulen kui varas ja sa ei saa arugi, mis tunnil ma tulen su peale.
4Kuid Sardeses on sul mõned, kes ei ole määrinud oma rõivaid, ning need saavad kõndida koos minuga valgeis rõivais, sest nad on seda väärt.
5Kes võidab, see riietatakse samamoodi valgete rõivastega. Mina ei kustuta tema nime eluraamatust ning ma tunnistan tema nime oma Isa ees ja Isa inglite ees.
6Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele!

Väljanägemine ei ole veel kõik. Ükski pakend ei saa varjata tegelikku sisu. Ole julge ja ava end täna Jumala põhjalikule uurimisele.

Kristlasena olen märganud, kui lihtsalt võivad ununeda elementaarsed asjad, mida olen õppinud juba aastaid tagasi, usule tulles. Sardise koguduses oli juhtunud midagi samalaadset.

Kuningas Küürose valitsemise ajal oli Sardise linn muutunud muinasjutuliselt rikkaks, sest siis leiti lähedal asuvatest jõgedest kulda. Sardise kogudust aga ei manitsetud mitte sellepärast, et nad oleks uhkeks muutunud.

Ka oli linnas oli vohama hakanud ebajumala kultus, millega kaasnesid metsikud seksuaalorgiad, aga kogudust ei manitseta ka ebamoraalsuse pärast.

Tänapäevani on Sardisest järel hämmastavad, ülalinna kindluse, Akropolise varemed, mille seinad on 1500 jalga kõrged ning tunduvad läbistamatutena. Ometi ei manitseta Sardist ka enesega rahulolemise pärast.

Linn vallutati aastal 546 pKr,  Pärsia Küürose poolt hämmastava taktikaga - üksainus sõdur sisenes linna läbi  kitsa kaljuprao, ning avas seejärel linnaväravad seestpoolt ajal, mil terve linn magas. Tähelepanuväärne on aga see, et aastal 214 pKr langes linn Antiookius Suure kätte, täpselt samal viisil!

Sardise linn oli unustanud olulise - ja selle eest manitses teda Issand! Jeesuse sõnum linnale oli, et nad on uinunud, ning peavad ärkama, kuid sellele lisandus käsk: tuletage meelde! Tuletage meelde, mida olete saanud ja kuulnud (s 3). Meelespidamine asub ristiusu keskmes - tuleb meenutada seda, mida Jumal on teinud meie heaks Kristuses, sellel peab olema meie jumalateenimise fookus.

Keegi on öelnud: “ Kristlus on väga lihtne - midagi muud pole vaja, kui natuke leiba, veidi veini, veidi mäletamist ning visiooni.” Usuteekonna õnnestumiseks aga on vaja meeles pidada seda, mida Jumal meile õpetanud on ning seda jätkuvalt oma elus praktiseerida.

 
Kas Jeesus peaks ka sulle hüüdma: ärka? Kas su elus on kusagil apaatsuse ja viljatuse alad? Kas on midagi mille pead ette võtma ning oma elus korrastama? Palu Jumalalt selleks juhatust, tarkust ja jõudu.

Selle kommentaari autor: Ian Paul