Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kes peab vastu?

Reede, 5. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 7:1-17

Nägemus pitseriga märgitutest
1Pärast seda ma nägin nelja inglit seisvat ilmamaa neljal nurgal kinni pidamas ilmamaa nelja tuult, et tuul ei puhuks ilmamaa peale ega mere peale ega ühegi puu peale.
2Ja ma nägin teist inglit tulevat üles päevatõusu poolt, temal oli elava Jumala pitsat ning ta hüüdis suure häälega neile neljale inglile, kellel oli lastud teha kahju ilmamaale ja merele:
3„Ärge tehke kahju ilmamaale ega merele ega puudele, enne kui me oleme pannud pitseri oma Jumala sulaste otsaesisele!”
4Ma kuulsin pitseriga märgitute arvu: sada nelikümmend neli tuhat pitseriga märgitut kõigist Iisraeli laste suguharudest:
5Juuda suguharust kaksteist tuhat, Ruubeni suguharust kaksteist tuhat, Gaadi suguharust kaksteist tuhat,
6Aaseri suguharust kaksteist tuhat, Naftali suguharust kaksteist tuhat, Manasse suguharust kaksteist tuhat,
7Siimeoni suguharust kaksteist tuhat, Leevi suguharust kaksteist tuhat, Issaskari suguharust kaksteist tuhat,
8Sebuloni suguharust kaksteist tuhat, Joosepi suguharust kaksteist tuhat, Benjamini suguharust kaksteist tuhat pitseriga märgitut.
9Pärast seda ma nägin, ennäe: suur rahvahulk, keda ükski ei suutnud loendada, kõigist paganahõimudest ja suguharudest ja rahvastest ja keeltest seisis trooni ees ning Talle ees, valged rüüd üll ja palmioksad käes.
10Nad hüüdsid suure häälega: „Pääste on meie Jumalal, kes istub Troonil, ja Tallel!”
11Kõik inglid seisid trooni ja vanemate ja nelja olevuse ümber ning heitsid trooni ette silmili maha ja kummardasid Jumalat,
12hüüdes: „Aamen! Õnnistus ja kirkus ja tarkus ja tänu ja au ja vägi ja võim olgu meie Jumalale igavesest ajast igavesti! Aamen.”
13Ja üks vanematest kõneles ja ütles mulle: „Need seal valgetes rüüdes - kes nad on ja kust nad tulid?”
14Ma vastasin talle: „Mu isand, sina tead.” Ning tema ütles mulle: „Need on need, kes tulevad suurest viletsusest ning on pesnud oma rüüd ja teinud need valgeks Talle veres.
15Sellepärast nad on Jumala trooni ees ning on teenimas teda ööd ja päevad tema templis. See, kes istub troonil, laotab oma telgi nende üle.
16Neile ei tule iial enam nälga ega iial enam janu, ka ei lange nende peale päikest ega mingit lõõska,
17sest Tall, kes on trooni keskel, hoiab neid kui karjane ja juhatab nad eluvee allikaile; ning Jumal pühib ära iga pisara nende silmist.”

Kes suudaks vastu pidada selles, mida elu siin maailmas edaspidi kaasa toob? Kes suudaks taluda Jumala püha kohtumõistmist?

Eelmine peatükk lõppes värisema paneva pildiga hävitusest, mille läbi Jmal väljendas oma püha viha. Seal öeldi, et Jumala ja Talle viha suur päev on saabunud - kes võib seda taluda?

Sellele valuhüüdele vastab tänane peatükk. Siin kirjeldatakse kahte päästeute hulka: esimeses on 144 000 juuti ja teises on Talle veres pestud, maailma kõikidest rahvastest kogutud inimesed.

Esimeses rühmas on juudid, sest seal loetakse ülse 12 suguharu. Iisraeli rahavl on endiselt väga eriline roll ja ülesanne ka aegade lõpus. Maailm vihkab juute, kuid ka neile kuulub Jumala arm ja armastus.

Teises rühmas on inimesed kõikidest maailma rahvastest. See on lugematu, mõtmatu hulk inimesi, see on kristlik, ülemaailmne kogudus, kuhu kuuluvad kõik need, kes on Kristusesse ristitud ning usuvad Temasse. Kõik need ka päästetakse. Maa peal võitlevast kogudusest saab taevas aset võttev võitnud kogudus. Ole sina ka nende hulgas!

Maa peal on inimeste keskel ahastus. Siin on näljahäda, janu, kuumus, haigused, sõjad ja surm. Kõige selle keskel aga küsib inimene:”Kus siis Jumal on? Miks ta midagi ei tee?” Jumal aga vastab: “Vaata, mina olen teie juures, mina kannan teid igavese elu allikale, mina pühin ära kõik pisarad teie silmist!”

Ma suudame kanda selle ajaliku elu kannatusi, katsumusi ja ka tulevast kohtumõistmist üksnes Kristuse läbi ja Talle toetudes. Kui elame päev-päeval Temaga koos, Teda järgides, muutub kannatus kord igaveseks ülistuseks.

 
Meie pääste tuleb Jumala ja Talle käest!

Selle kommentaari autor: Kimmo Malinen