Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ei mingit survet!

Teisipäev, 9. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilmutuse 10:1-11

Nägemus võimsast inglist ja raamatust
1Ma nägin teist võimsat inglit maha tulevat taevast, riietatud pilve, ning tema pea kohal oli vikerkaar ning ta palged olid nagu päike ning ta jalad nagu tulesambad
2ning ta käes oli avatud väike rullraamat. Ta pani oma parema jala mere peale ja vasaku jala maa peale
3ning kisendas suure häälega, otsekui lõvi möirgaks. Kui ta kisendas, rääkisid seitse pikset oma kõuemürinaga.
4Ja kui need seitse pikset olid rääkinud, siis ma tahtsin hakata kirjutama. Ma kuulsin häält taevast hüüdvat: „Pane pitseriga kinni, mis need seitse pikset on kõnelnud, ning ära kirjuta seda!”
5Ingel, keda ma nägin seisvat mere peal ja maa peal, tõstis oma parema käe taeva poole
6ning vandus selle nimel, kes elab igavesest ajast igavesti, kes on loonud taeva ja mis seal on ning maa ja mis seal on ning mere ja mis seal on: Aega enam ei kulu,
7vaid seitsmenda ingli hääle päevil, kui ta hakkab pasunat puhuma, siis on läinud täide Jumala saladus, nagu ta seda rõõmusõnumit on kuulutanud prohvetitele, oma sulastele.
8Hääl, mida ma kuulsin taevast, rääkis minuga jälle ja ütles: „Mine võta avatud raamat ingli käest, kes seisab mere peal ja maa peal!”
9Ja ma läksin ingli juurde ja ütlesin, et ta annaks mulle raamatu. Tema ütles mulle: „Võta ja söö see ära! See muutub su kõhus mõruks, kuid su suus on see magus nagu mesi.”
10Ja ma võtsin ingli käest raamatu ning sõin selle ära, ning see oli mu suus magus nagu mesi, ja siis, kui ma olin selle söönud, hakkas mul kõhus mõru.
11Ja mulle öeldi: „Sa pead jälle ennustama rahvaste ja paganate ja keelte ja paljude kuningate kohta!”

Mõtle, millal oli viimane kord kui sa oma usku kellegagi jagada said. Tänane lugu võiks sind innustada seda uuesti tegema.

Trompetite puhumise seerias on tekkinud paus ning Johannes näeb kuidas järgmine võimas ingel astub laskudes alla nagu hiiglane üle maa ja mere. Sellel inglil on paljuski sarnaseid külgi Jeesuse endaga. Kui ta hüüab siis kõlab piksehääl ja Johannes kuuleb mida öeldakse, kuid ta ei tohi nähtut kirja panna. Kõige tõenäolisem seletus oleks, et need olid Jumala kohtuotsused, mis ei kuulunud avaldamisele. 

Kogu fookus on nüüd väikesel raamatul ingli käes. Johannes peab raamatukese alla neelama samamoodi kui oli teinud Hesekiel (Hs 3:1-3). Siis tuleb käsk prohveteerida. Ilmselt viitab see väikese raamatu ning viiendas peatükis mainitud raamatu vahelisele seosele, ning asjaolule, et raamat tundub sisaldavat Jumala kogu lunastuse kavatsust. Sealt tuleb sõnum mida tuleb kuulutada kõikidele rahvastele, kõigepealt eriti Johannese poolt, üldisemalt aga Kristuse koguduse poolt.

Evangeeliumi kuulutamine on koguduse teenimistöö keskmes. Meie peamine ülesanne on kutsuda inimesi meeleparandusele ning uskuma  Jeesuse Kristuse päästetöö imet. Johannesele öeldi, et tema suus on see "magus nagu mesi“ (s 9), ja tõesti, on magus rääkida inimestele Jumala armastusest.  Kuid sealsamas öeldi ka et Johannese kõhus saab see "mõruks" (s 9) - see tähendab kogeda kibestumist, kui inimesed  armastuse sõnumi kõrvale heidavad ning saavad seetõttu Jumalalt kuulda vaid hukkamõistu sõnumit.

On väga lihtne sellise suhtumise puhul hakata uskmatutele rõhutama üksnes sõnumit Jumala vihast patuste vastu. Keskaegsed kirikud olidki täidetud peamiselt kohtumõistmise stseenidega. Inglismaa reformatsiooni juht Cranmer, lisas ’Anglikaani Püha Õhtusöömaaja liturgiasse’, Jeesuse, Pauluse ja Johannese tsitaate, mis sisaldasid trööstivaid sõnu selleks, et juhtida koguduse tähelepanu pigem sõnumile Jumala armust. Mitte kunagi ei tohiks me inimestele rääkida sõnumit vaid Jumala kohtumõistust ilma Jeesuse päästetööd mainimata. Mitte kunagi ei tohiks me rääkida põrgust ilma pisarateta oma silmis. 

 
Palu Jumalalt anda sulle võimalus jagada kellegagi oma usku – täna!

Selle kommentaari autor: Ray Porter