Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Parem aare

Neljapäev, 18. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 18:1-24

Nägemus Paabeli langemisest
1Pärast seda nägin ma veel teist inglit, kellel oli suur meelevald, tulevat taevast alla, ning maailm läks valgeks tema hiilgusest.
2Ta hüüdis võimsa häälega: „Langenud, langenud on suur Paabel ning on saanud kurjade vaimude eluasemeks ning kõigi rüvedate vaimude varjupaigaks ja kõigi rüvedate lindude varjupaigaks ning kõigi rüvedate loomade ja vihatute varjupaigaks!
3Sest tema hooruse raevuviinast on joonud kõik paganad ning temaga on hooranud maailma kuningad ning ilmamaa kaupmehed on rikastunud tema toretsemisest!”
4Ja ma kuulsin teist häält taevast hüüdvat: „Tulge temast välja, mu rahvas, et te ei saaks tema pattude osaliseks ning et te ei kannaks midagi tema nuhtlustest!
5Sest tema patud on ulatunud taevani ning Jumalale on tulnud meelde tema ülekohtused teod.
6Makske temale kätte, nõnda nagu tema on kätte maksnud, ning tasuge temale kahevõrra tema tegude järgi; karikasse, mille ta on valanud täis, valage talle kahevõrra,
7niipalju kui tema on iseennast ülistanud ja toretsenud, niisama palju andke temale piina ja leina! Tema ütleb oma südames: Ma istun kuningannana ega ole lesk ja ei saa iialgi näha leina.
8Seepärast tulevad ühel päeval talle nuhtlused: surm ja lein ja nälg, ning ta põletatakse ära tulega, sest võimas on Issand Jumal, kes on mõistnud kohut tema üle.
9Tema pärast hakkavad nutma ja halisema ilmamaa kuningad, kes temaga on hooranud ja toretsenud, kui nad näevad tema põlemise suitsu,
10seistes kartusest tema piina ees kaugel eemal ja hüüdes: „Häda, häda, suur linn, Paabel, võimas linn, sest üheainsa tunniga on tulnud su kohtumõistmine!”
11Ja ilmamaa kaupmehed nutavad ja leinavad tema pärast, sest keegi ei osta kunagi enam nende kaupa:
12ei kulda ega hõbedat, ei kalliskive ega pärleid, ei peenlinast ega purpurit, ei siidi ega erepunast riiet, ei mingisugust healõhnalist puud ega mingisugust elevandiluust eset, ei mingisugust väärispuust tehtud või vasest või rauast või marmorist eset,
13ei kaneeli ega kardemoni, ei suitsutusrohte, mürri ega viirukit, ei veini ega õli, ei püülijahu ega nisu, ei veiseid ega lambaid, ei hobuseid ega tõldu, ei orje ega inimhingi.
14Puuviljad, mida su hing himustas, on su käest kadunud ning kõik, mis särav ja läikiv, on su käest läinud kaotsi ning neid ei leita enam.
15Nende asjadega kauplejad, kes on rikastunud selle linna varal, seisavad kartusest tema piina ees kaugel eemal, nuttes ja leinates:
16„Häda, häda, suur linn, riietatud peenlinasesse ja purpurisse ja erepunasesse ning ehitud kulla ja kalliskivide ja pärlitega, sest üheainsa tunniga on ära rüüstatud nii suur rikkus!”
17Kõik tüürimehed ja laevnikud ja kõik meremehed ja kõik, kes merel sõidavad, seisid kaugel eemal
18ja kisendasid, kui nad nägid ta põlemise suitsu: „Kes on selle suure linna sarnane?”
19Nad puistasid põrmu oma pea peale ning kisendasid nuttes ja leinates: „Häda, häda, suur linn, kus on rikastunud kõik, kellel oli laevu merel - üheainsa tunniga on ta rüüstatud!”
20Rõõmusta tema pärast, taevas, ning pühad ja apostlid ja prohvetid, sest Jumal on teie kaebuse mõistnud tema kanda!”
21Ja üks võimas ingel tõstis kivi otsekui suure veskikivi ning viskas selle merre, hüüdes: „Nõnda visatakse suur linn Paabel äkitselt ära ning teda ei leita enam!
22Ja kandlemängijate ja pillimeeste ja vileajajate ja pasunapuhujate häält ei kuulda sinu sees enam ja ühtegi mis tahes käsitöömeistrit ei leita enam sinu seest ning veskikivide mürinat ei kuulda enam sinu sees,
23ja lambi valgust ei paista sinu sees enam ning peigmehe ja mõrsja häält ei kuulda enam sinu sees. Sest sinu kaupmehed olid ilmamaa ülikud ja sinu nõidusega on eksitatud kõik paganad,
24ning sinust on leitud prohvetite ja pühade verd ja kõikide verd, kes on tapetud ilmamaal.”

Tõsta oma avatud käed üles Jumala poole ning aseta nendesse kõik mida sa omad ja kalliks pead. 

Aastatel 1929 ja 2008 koges maailm finantsüsteemide kokkuvarisemist Ameerikas ja Euroopas. Viimasest varingust taastumine on ikka veel pooleli. Paabeli langemine kujutab endast samalaadset majanduslikku kokkuvarisemist. Tänane peatükk ühendab omavahel sümbolid ning reaalsuse, et näidata, kuidas langeb suure ärikogemusega rahvas.  Ja kõik kaupmehed, kes selle rahva läbi on rikkaks saanud, värisevad. Kõik need aga, kelle elu tõukejõuks on varanduse kokku kuhjamine, peaksid lugema seda peatükki hoolikalt ning palvetades. Meie usalduse aluseks ei tohiks kunagi olla mammon. 

Jõukuse skeemid, mis põhinevad saamahimul, edenevad ahnuses, kasutavad väljapressimist, tarbivad inimesi nagu kaupa ning mõõdavad kõike majanduslikust vaatenurgast - saavad kord Jumala poolt hävitatud. Hääl, mida evangeeliumis kord kuuldi tasaselt ütlevat, 'Mine ja müü maha kogu oma vara ning anna vaestele' (Mt 19:21), muutub nüüd Jumala hääleks mis ütleb, 'Tulge temast välja, mu rahvas, et te ei saaks tema pattude osaliseks' (s 4). Vana Roomat ei hävitatud nii kiiresti nagu Johannes lootis, kuid hävituse seemned said sel ajal külvatud. Enne aga, toimus koguduse kasvamine. Barbarid, kes Rooma hävitasid, pöördusid Jumala poole, kuid siis põhjustas kiriku poliitilise edu kasv sisemise korruptsiooni, kuni kogudus nägi lõpuks välja samasugune nagu nagu vana Rooma ning oli vaja uusi märtreid.

Võitlus ei ole veel lõppenud ja metsalise vorm võib muutuda. Mõnikord nõuab ta kirikult verd, teinekord meelitab kristlasi oma embuse sensuaalsetesse naudingutesse. Vahet pole, kas võrgutamine toimub läbi poliitilise või finantsilise võimu, või naudingu luksuse - need kõik muudavad taevariigi kogudusele kaugelolevaks.  Jumala rahvana oleme ka praegu jätkuvalt silmitsi väljakutsetega jääda Jumalale truuks - nagu Talle rahvas, kes on tapetud ja võidukaks saanud. Vaid sellised inimesed saavad osa lõplikust võidust.

 
Loe 1Pt 1:3-5 ning kiida Jumalat meile valmistatud taevase pärandi eest. 

Selle kommentaari autor: Ray Porter