Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elu ja surma küsimused

Laupäev, 27. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 7:14-24

Jeesuse kõne lehtmajadepühal
14Alles pühade keskpaiku läks Jeesus üles pühakotta ja õpetas.
15Juudid panid seda imeks ja ütlesid: „Kuidas see tunneb Kirja ilma õppimata?”
16Siis Jeesus vastas neile: „Minu õpetus ei ole minu, vaid tema oma, kes minu on saatnud.
17Kui keegi tahab teha tema tahtmist, küll ta tunneb õpetusest ära, kas see on Jumalast või räägin ma iseenesest.
18Iseenese mõtete esitaja taotleb tunnustust iseendale, aga kes taotleb tunnustust sellele, kes ta on saatnud, see on tõene ning temas ei ole valet.
19Kas Mooses ei andnud teile Seadust? Aga keegi teist ei tee Seaduse järgi. Miks te otsite võimalust mind tappa?”
20Rahvahulk vastas: „Sinus on kuri vaim. Kes otsib võimalust sind tappa?”
21Jeesus kostis: „Ma tegin ühe teo, ja te kõik panete imeks.
22Eks ole: Mooses on andnud teile ümberlõikamise - kuigi see ei ole pärit Mooseselt, vaid esiisadelt - ja te lõikate inimese ümber ka hingamispäeval.
23Kui inimese peab ümber lõikama hingamispäeval, et Moosese Seadus ei jääks täitmata, miks te siis minu peale tigedad olete, et ma olen kogu inimese terveks teinud hingamispäeval?
24Ärge tehke kohtuotsust näo järgi, vaid tehke õiglane otsus!”

Kas tunned, nagu oleksid oma usu arenemises millesegi “kinni jäänud”, ega saa edasi? Palu, et Jumal aitaks sul leida tee tagasi tõelise ja elava usu juurde.

Tänane tekst vapustab kõiki, kes arvavad, et Jeesus on alati leebe, alandlik ja tasane. Tema kaks küsimust (s 19) tekitavad šokilaine. Ka religioossed juhid peavad vastu tahtmist imetlema Jeesuse hämmastavat autoriteeti ning veel üks kord selgitab Jeesus, et Tema autoriteet on talle antud Jumala käest, ja et need, kes siiralt valivad teha Jumala tahtmist, tunnevad ka ära Jeesuse poolt öeldud mõjusa tõe. Kuid need Jeesuse kriitikud ei suuda ära tunda isegi Moosese autoriteeti.

Küsides, kas Mooses oli neile andnud käsuseaduse, ründab Jeesus otse variseride suutmatust näha ja järgida Jumala tõde - isegi sellessamas Moosese käsuseaduses. Oma kindlas otsuses mõista Jeesus hukka inimese tervendamise eest hingamispäeval, olid variserid täiesti unustanud kuidas nad ise on tõlgitsenud Moosese seadust, lubades hingamispäeval ümberlõikamist.  Nad lubavad ümberlõikamist - kuid ründavad täieliku tervendamise tegu, mille Jeesus tegi! Paranoiline truuksjäämine käsuseaduse välisele kasutuskorrale pimestab nad nii, et nad enam ei suuda näha kuidas Jumala armastus ja arm toimivad, ega teha õiglasi otsuseid. Nad mõistavad Jeesuse juba ette hukka "vaadates välisele" (1Sm 16:7)!

Seejärel, küsib Jeesus kõige hirmsama, aga ka külmaverelise küsimuse: "Miks te otsite võimalust mind tappa?" (s 19). On märkimisväärne, et Jeesuse ei küsi seda küsimust enam mitte kunagi uuesti. Isegi mitte viimasel nädalal, mis viis Tema ristilöömiseni - siis kui Juudas Teda suudles, kui sõdurid ta ümber piirasid, kui jätkub mõnitav kohtuprotsess, kui rahvas hüüab “Löö ta risti" ning rist tõstetakse üles; kui verejanuline rahvas seda taamal jälgides võikalt kaagutab. Mitte enam seal, vaid siin - pidutseva rahva keskel - keskendub Jeesus oma missiooni hirmuäratavale reaalsusele: see ongi otseselt elu ja surma küsimus. Tema surm on möödapääsmatu, ometi vaid läbi oma surma võidab Ta igavese elu kõigile, kes usuvad. Rahvahulgad ei mõista seda öeldes, "Sinus on kuri vaim ... Kes otsib võimalust sind tappa?” (s 20). Taas mõistavad nad kohut vaid välise järgi! Samal ajal kui Jeesus räägib surmtõsistest teemadest -  elust ja surmast. 

 
Issand Jeesus, aita mul vastu seista tegudele, mis otsivad vaid välist heakskiitu! Sest Sina kutsud mind jutustama armastuse lugu Endaga, mille imeline tõde toob vabaduse. Aamen.

Selle kommentaari autor: Michael Quicke