Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Joo põhjalikult

Esmaspäev, 29. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 7:25-44

Rahvas on nõutu Jeesuse suhtes
25Siis mõned jeruusalemlastest ütlesid: „Eks ta ole seesama, kelle tapmiseks nad otsivad võimalust?
26Ja ennäe, ta räägib avalikult, ja talle ei öelda midagi! Kas ehk ülemad on tõesti ära tundnud, et tema ongi Messias?
27Kuid me teame teda, kust ta on pärit, aga kui tuleb Messias, siis ei tea keegi, kust ta on.”
28Siis hüüdis Jeesus pühakojas õpetades valjusti: „Jah, mind te teate ja teate ka, kust ma olen. Ent mina ei ole tulnud iseenesest, vaid tõeline on tema, kes minu on saatnud ja keda teie ei tunne.
29Mina tunnen teda, sest ma olen tulnud tema juurest ja tema on minu läkitanud.”
30Nüüd nad otsisid võimalust teda vahistada, ometi ei pannud keegi kätt ta külge, sest tema tund ei olnud veel tulnud.
31Aga rahvahulgast uskusid temasse paljud, ja need ütlesid: „Kui Messias tuleb, kas ta teeb rohkem tunnustähti, kui tema on teinud?”
32Kui variserid kuulsid rahvahulka omavahel nõnda tema üle sosistamas, läkitasid nemad ja ülempreestrid sulaseid teda vahistama.
33Siis ütles Jeesus: „Ma olen teie seas veel ainult pisut aega ning siis ma lähen selle juurde, kes minu on saatnud.
34Te otsite mind, ent ei leia, ja kus mina olen, sinna ei saa teie tulla.”
35Siis juudid ütlesid üksteisele: „Kuhu ta kavatseb minna, nii et me teda ei leia? Ega ta ometi lähe nende juurde, kes elavad kreeklaste seas, ja hakka õpetama kreeklasi?
36Mida tähendab see sõna, mis ta ütles: Te otsite mind, ent ei leia, ja kus mina olen, sinna ei saa teie tulla?”
Suurkohus arutab, mida teha Jeesusega
37Aga pühade viimasel, suurel päeval seisis Jeesus ja hüüdis valjusti: „Kellel on janu, see tulgu minu juurde ja joogu!
38Kes usub minusse, nagu ütleb Kiri, selle ihust voolavad elava vee jõed.”
39Aga seda ta ütles Vaimu kohta, kelle pidid saama temasse uskujad; sest veel ei olnud Vaimu, kuna Jeesus ei olnud veel kirgastatud.
40Siis ütlesid mõned rahva seast, kes seda kõnet kuulsid: „Tema on tõesti prohvet.”
41Teised ütlesid: „Tema on Messias.” Aga paljud ütlesid: „Ega siis Messias tule Galileast?
42Eks Kiri ütle, et Messias tuleb Taaveti järglaste seast ja Petlemma külast, kust oli Taavet.”
43Siis tekkis rahva hulgas lahkmeel Jeesuse pärast.
44Mõned neist tahtsid teda vahistada, kuid ükski ei pannud kätt tema külge.

“Meil on selline Jumal, kes on rahul selle ühe asjaga, mis meil pakkuda on - meie januga.” (John Piper)

"Otsekui hirv igatseb veeojade järele, nõnda igatseb mu hing sinu juurde, Jumal! Mu hing januneb Jumala järele, elava Jumala järele; “(Ps 42:2-3)

Küllalt sageli võime kuulda nõuannet: “Kui sa tõesti kindlalt otsustad midagi kätte saada, siis sa selle ka saad”. Enamasti on see mõeldud positiivse innustusena, kuid ebareaalsete ootuste puhul võib inimene hoopis kibedalt pettuda. Vaimulikus elus aga saab nälg ja janu Jumala järele alati tasutud. 

Siin - keset vaenulikkust ning segadust, avaldab Jeesus hämmastava väite. Kõige suuremal  pidupäeval kuulutab Ta kõva häälega, et kõik need, kes tõeliselt janunevad Jumala järele, peaksid Tema juurde tulema. „Kellel on janu, see tulgu minu juurde ja joogu!” (s 37). Jeesus toob inimkonnale rahulduse kõige sügavamal tähenduse ja terviklikkuse igatsuse tasandil. Temasse uskumine toob kaasa küllusliku sisemise elu, mis täidab inimese ja voolab välja usklikest nagu elava vee jõed. 

Johannes selgitab, et see kogemus viitab Pühale Vaimule, kes tol hetkel ei olnud aga koguduse peale veel oma väge ja elu hingust välja valanud. Jeesus, kes jätkuvalt õpetas, et Ta on täiesti üks Isaga, kes tema läkitas, teenis inimesi just nimelt läbi Püha Vaimu väe. Nii leiame siit kirjelduse ja tõese kinnituse Jumala kolmainsuse toimimise kohta. 

Kahjuks näeme tekstist ka, et väga vähesed tolleaegsetest kuulajatest suhtusid Jeesuse sõnadesse tõsiselt. Olukord oli tegelikult üsna irooniline, sest just enne oli Jeesus ütelnud: “„Jah, mind te  teate ja teate ka, kust ma olen. “ (s 28), inimeste käitumisest aga oli ilmne, et enamik ei teadnud. Mõned arvasid, et kuna Jeesus pärines Galileast, ei saanud Ta olla Messias.  Teised ütlesid, et Messia peab pärinema Petlemmast (s 42) - samas mõistmata, et Jeesus pärineski Petlemmast! 

Jätkuvalt vihkavad Jeesust põletava kadedusega ka usujuhid (Mt 27:18),  Jeesuse näiliselt pingevaba nähtamatu meelevalla pärast. Aga mitte kusagilt ei paista janu Jumala järele! Millest siis see Jeesuse hüüdmine? Siiski - rahva ja pühadeks linna tulnud palverändurite hulgas oli ka neid, kelle südames põles just see sügavam igatsus. Ja nemad olid näinud piisavalt tõendeid (s 31). Ehk nemad ka kuulsid ja uskusid, mida Jeesus hüüdis? Sellal kui ühed nimetasid Jeesust prohvetiks, nägid teised, et Ta on tegelikult Kristus. Ning janu Jumala järele sai tunnistatud või äratatud.

 

Palu, et Püha Vaim täidaks sind Jumala elava veega üleajamiseni.

Selle kommentaari autor: Michael Quicke