Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Saa muutjaks!

Teisipäev, 30. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 7:45 - 53

Suurkohus arutab, mida teha Jeesusega
45Templisulased läksid nüüd ülempreestrite ja variseride juurde tagasi, ja nood küsisid neilt: „Miks te ei toonud teda?”
46Templisulased vastasid: „Ükski inimene ei ole veel kunagi nõnda rääkinud nagu see inimene.”
47Siis variserid vastasid neile: „Kas teiegi olete lasknud ennast eksitada?
48Kas üksainuski ülemaist või variseridest on temasse uskunud?
49Kuid see rahvahulk, kes ei tunne Seadust, on neetud!”
50Nikodeemos, kes kord varem oli Jeesuse juures käinud ja oli üks nende seast, ütles neile:
51„Ega siis meie Seadus mõista inimest süüdi, enne kui teda on üle kuulatud ja teada saadud, mida ta on teinud?”
52Nad kostsid talle: „Kas ka sina oled Galileast? Uuri järele, ja sa näed: Galileast ei tõuse prohvetit!”
Jeesus ja abielurikkuja naine
53[Ja igaüks läks koju.

“Ja valgus paistab pimeduses, ja pimedus ei ole seda omaks võtnud.” (Jh 1:5) Kiida Jumalat, sest seesama valgus, paistab ka sinu sees ja sellest piisab, et kaotada kõige hullem pimedus inimese südamest.

Issand täname Sind oma usuteekonna eest ning Sinu armu eest, mis muudab meie elusid! Aita meil mõista, kui palju võib ühe inimese usutee tempo erineda teise omast.

Kui templisulased tunnistavad, et ei suutnud Jeesust viimase mõjuuse tõttu arreteerida, vastavad variserid, et mitte ükski neist, ning ka mitte ükski teistest juhtidest ei ole Jeesusesse uskunud. Ülejäänud rahvast aga peavad nad rumalaks karjaks. Sellele vaatamata astub nüüd lavale üks nende endi hulgast - üks kes on juht (s 50). Ma tahaksin, et teaksime rohkem Nikodeemose kohta. Vaid Johannes kirjeldab teda selles Jeesuse loos ning sedagi väheste detailide läbi. Hiljem räägiti Nikodeemosest mitmeid lugusid, on olemas isegi apokrüüfiline Nikodeemose evangeelium!

See Johannese põgus mainimine on samas väga mõtlemapanev. Nikodeemose esimene visiit Jeesuse juurde öösel näitas meile tema segadust, kui Jeesus rääkis talle “uuesti sündimisest” (Jh 3). Võibolla tuli Nikodeemos öösel sellepärast, et ei soovinud et teised teda näeksid; samas võib see külastus viidata ka igatusele Jeesusega põhjalikumalt rääkida ilma, et Jeesuse tähelepanu püüdvad rahvahulgad seda vestlust segaksid. On selge, et meie jääme igavesti tänuvõlglasteks Jeesusele selle õpetuse eest, mille ta Nikodeemosele edasi andis, sh unustamatu salmi Jh 3:16.

Tänases tekstis märkame Nikodeemose julgust, kui ta küsib, kas Jeesusele on üldse (juudi käsuseadusele vastavalt ) õiglase ärakuulamise võimalus antud. Oma küsimusele vastuseks saab Nikodeemos kaela pilgete ja mõnituste rahe. See, et ta on oma kaaslastelt nõus vastu võtma ka taolist mahategemist, viitab mehe sisemisele veendumusele ning kui ta viimasel korral meie ette astub koos Arimatea Joosepiga, toob ta kaasa tohutu hulga lõhnarohtusid Jeesuse matmiseks Jh 19:38-42). Jüngrid olid laiali jooksnud, Nikodeemos jäi.

Evangeeliumites võib mitmel korral kohata selliseid tegelasi nagu Nikodeemos, kes tuletavad meile meelde, kuidas Jeesus väga sageli tegutses ühe inimesega korraga. Jeesuse kosmilistele väidetele järgnesid isiklikud teod. Meie imetleme, kuidas Jeesus mitte iialgi ei hirmutanud inimesi uskuma Temasse. Nikodeemosele oli jäetud vastutus teha täispühendumine. Ilmselt ta selle viimaks ka tegi. Arm tema elus kasvas aegamisi. Ristiusu kohaselt tõmbab Jeesus meid kord enda juurde läbi Isa ja Püha Vaimu väes, aga mitte iial ei sunni ta meid enesele peale.

 

Mitte kõik pole kutsutud evangelistideks või õpetajateks, kuid kõik võivad olla need, kes muudavad õhkkonna Kristusele avatuks. Seda teevad nad näidates ja selgitades lootust Kristuse neile, kes seda kunagi kogenud pole. Palu, et Jumal näitkaks sulle täna, kelle jaoks sina võid saada Kristuse aroomiks.

Selle kommentaari autor: Michael Quicke