Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vajatakse kahte tunnistajat

Neljapäev, 1. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 8:12-20

Jeesus on maailma valgus
12Siis Jeesus rääkis neile taas: „Mina olen maailma valgus. Kes järgneb mulle, ei käi pimeduses, vaid tal on elu valgus.”
13Siis ütlesid variserid talle: „Sina tunnistad iseenese kohta, sinu tunnistus ei ole õige.”
14Jeesus kostis: „Isegi kui ma enese kohta tunnistan, on minu tunnistus õige, sest ma tean, kust ma olen tulnud ja kuhu ma lähen. Aga teie ei tea, kust ma olen tulnud ja kuhu ma lähen.
15Teie mõistate kohut maailma kombel, mina ei mõista kohut kellegi üle.
16Aga kui ma mõistangi kohut, siis on minu otsus õige, sest mina ei ole üksi, vaid minuga on Isa, kes minu on saatnud.
17Ja peale selle on ka teie Seadusesse kirjutatud, et kahe inimese tunnistus on õige.
18Mina ise olen tunnistajaks enese kohta ning minu kohta tunnistab Isa, kes minu on saatnud.”
19Siis nad ütlesid talle: „Kus on sinu Isa?” Jeesus vastas: „Teie ei tunne mind ega minu Isa. Kui te tunneksite mind, tunneksite te ka mu Isa.”
20Neid sõnu rääkis Jeesus pühakojas aardekirstu juures õpetades, ja ükski ei vahistanud teda, sest tema tund ei olnud veel tulnud.

Kuidas sa tead kes Jeesus on? Keda teised ütlevad Ta olevat? Tänast teksti lugedes, palu, et sa võiksid paremini mõista Jeesuse identiteeti. 

"Issand on mu valgus ja mu pääste, keda ma peaksin kartma? Issand on mu elu võimas kaitse, kelle ees ma peaksin värisema?" (Ps 27:1). 

Pärast “vahepala”, stseeni abielurikkuja naisega, jätkab Johannes oma jutustust sealt, kust see peatükis 7:52 pooleli jäi - juutide Lehtmajade pühaga Jeerusalemmas. Sel pühal tähistati Jumala headust oma rahva vastu, sh tähistati saagikoristust; vesi ja valgus olid samuti esiletõusvad teemad. Pidustuse kontekst annab võimsa resonantsi Jeesuse väidetele, et tema "ihust voolavad elava vee jõed" (Jh 7:38) ja "Mina olen maailma valgus" (Jh 8:12) - väited mis tekitasid samapalju lahkarvamusi tol ajal, kui nüüdki. 

Öeldes "Mina olen maailma valgus", kasutab Jeesus tegelikult  Vana Testamendi prohveteeringute väljenduslaadi (eriti Jesaja oma), et ennast identifitseerida kui Iisraelile tõotatud Messiat. Jeesus on Jumala saadik, kellel on meelevald avaldada taevaseid saladusi maa peal. Ja sellisena on Tal  kõrgem teadmine, kui Tema süüdistajatel (s 14), kes jätkavad siin oma "kohtuprotsessi" (s 13). Juba ainuüksi selle kaalutluse pärast peaksid tema väited olema usaldusväärsed. Enamgi veel, Tema positsioon Jumala, kui Isa ees on sedavõrd unikaalne, et see võimaldab Tal tsiteerida Isa teise tunnistajana tõele ja nii rahuldada Tema süüdistajate nõudmised, mis lähtuvad juutide käsuseadusest (s 17, 18). 

Kangekaelselt jätkates katseid Jeesust hukka mõista läbi terve seeria omakohtu stseenide, ei pane juutide liidrid tähelegi, et selliseid tegusid tehes pälvivad nad ise hukkamõistmise. Tänases loos paljastatakse nad taas - seekord aga, kui pimedad juhid, kes ei suuda nende keskel ära tunda Jumala saadikut ning kes sel viisil reedavad ise, et nad tegelikult Jumalat ei tunna (s 19, 20). Jeesus, kui maailma valgus, ei tulnud kohut mõistma (Jh 3:17); aga paratamatult paljastab valgus pimeduse just sellisena nagu ta on. 

 

Täna Jumalat erinevuse eest, mille Jeesuse valgus sinu ellu toob. Palveta perekonna või sõprade eest, kes ei tunne Jeesust - et nad võiksid Teda näha sellisena kes Ta on ja vastu võtta Tema valgus ning selles kõndida. 

Selle kommentaari autor: Nigel Hopper