Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ülestõusmise vägi

Laupäev, 17. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 11:28-44

Jeesus äratab Laatsaruse surnuist
28Ja kui Marta seda oli öelnud, läks ta ja kutsus salaja oma õde Maarjat: „Õpetaja on siin ja kutsub sind.”
29Seda kuuldes tõusis Maarja otsekohe ja tuli tema juurde,
30sest Jeesus ei olnud jõudnud külasse, vaid oli alles seal paigas, kus Marta oli talle vastu tulnud.
31Kui nüüd juudid, kes olid ta juures kodus teda lohutamas, nägid Maarjat kiiruga tõusvat ja väljuvat, järgnesid nad talle, arvates, et ta läheb hauale nutma.
32Kui nüüd Maarja jõudis sinna, kus oli Jeesus, langes ta teda nähes ta jalge ette maha ja ütles talle: „Issand, kui sina oleksid olnud siin, siis mu vend ei oleks surnud.”
33Kui nüüd Jeesus nägi teda ja temaga kaasa tulnud juute nutmas, ärritus ta vaimus ja võpatas
34ja ütles: „Kuhu te olete ta pannud?” Nad ütlesid talle: „Issand, tule ja vaata!”
35Jeesus nuttis.
36Siis juudid ütlesid: „Vaata, kuidas ta teda armastas!”
37Aga mõned nende seast ütlesid: „Kas see, kes on avanud pimeda silmad, ei oleks suutnud teha, et ka tema poleks surnud?”
38Siis Jeesus ärritus eneses taas ja tuli haua juurde. Aga see oli koobas ja kivi oli selle peal.
39Jeesus ütles: „Tõstke kivi ära!” Surnu õde Marta ütles talle: „Issand, ta lehkab juba, sest on juba neljas päev.”
40Jeesus ütles talle: „Kas ma ei öelnud sulle, et kui sa usuksid, näeksid sa Jumala kirkust?”
41Siis nad veeretasid kivi ära. Aga Jeesus tõstis silmad üles ja ütles: „Ma tänan sind, Isa, et sa oled mind kuulnud.
42Mina küll teadsin, et sa kuuled mind alati, kuid ma ütlesin seda minu ümber seisva rahvahulga pärast, et nad võiksid uskuda, et sina oled minu läkitanud.”
43Ja seda öelnud, hõikas ta valju häälega: „Laatsarus, tule välja!”
44Surnu tuli välja, jalad ja käed mähistega mähitud, ja ta silmade ümber oli seotud higirätik. Jeesus ütles neile: „Päästke ta lahti ning laske tal minna!”

"Kõik on aga võimalik Jumala käes" (Mt 19:26). Mõtiskle nende sõnade üle enne kui loed piibliteksti veelkord. 

Marta pöördus tagasi koju, et kutsuda Maarja Jeesuse juurde. Seal nimetab taJeesust "Õpetajaks" (s 28, võrdle Jh 1:38; 13:13). Jeesus ei ole pelgalt see,  kes hoolib, vaid see kellel võivad olla vastused surma ligiolus sündivatele sügavatele küsimustele ning leina ja pettumusega kaasnevatele väljakutsetele. Maarja on oma leinas palju rohkem endassetõmbunud. Ta ei suudagi kohe Jeesuse juurde minna ja kui nad viimaks kohtuvad, ei suuda ta vaadata Jeesusele silma vaid langeb Ta jalge ette maha.  Seal, kus Marta sõnad Jeesusele toovad esile Jeesuse poolt sõnadega väljendatud vastuse, põhjustavad Maarja tunded Jeesuse poolt aga Jeesuse enda emotsioonide esiletuleku - Ta on “vaimus ärritunud” ja sügavalt liigutatud. Võib olla, et need on tugevaimad emotsioonid, mida Uues Testamendis on Jeesusele omistatud ning väljendavad Jeesuse nördimust valu üle, mida leinamine endaga kaasa toob. 

Kui Jeesus küsib kus on haud,  vastatakse Talle lihtsalt: "Tule ja vaata" (s 34). See on kutse mida kasutasid esimesed jüngrid (Jh 1:46); see on meie kutse Talle, kui toome Tema ette oma leina ja murtud oleku; ja nüüd esitab Johannes selle sama kutse ka meile, lugejatele. Salm 35, "Jeesus nuttis", on Piibli lühim ja südantliigutavam salm. See ei osuta ainult, et Jeesuses sai Jumal täiesti inimeseks ning koges elu selle rõõmudes ja muredes. See näitab lisaks, et Looja, kelle läbi  maailm olemisse sai, näeb ja mõistab meie leina ja oma erakordses armus nutab koos meiega. 

Võib olla veetis Jeesus need kaks eelnenud päeva palves, sest Ta teadis, et Isa oli Teda kuulnud (s 41). Jeesuse erakordne käsk - "Laatsarus, tule välja!” (s 43) - saab erakordse vastuse - "Surnu tuli välja" (s 44). “ Tema ütleb, ja kuuletudes Tema häälele, saavad surnud uue elu” Kaastundele järgneb vägi ning mõlemad on vajalikud. 

 
Kas suudad tajuda veidigi Jeesust täitvat kaastunnet Laatsaruse ja ta õdede vastu - neis pisarates mida Ta valas? Kas aimad Jeesuse kaastunnet täna sinu enda vastu, mõeldes pisaratele mis Ta valas?

Selle kommentaari autor: Ian Paul