Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tarkusest

Teisipäev, 5. Mai 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jk 3:13-18

Maisest ja taevasest tarkusest
13Kes teie seas on tark ja arusaaja? Las ta näitab hea käitumisega oma tegusid tarkuse tasaduses.
14Kui teie südames on aga kibedat kadedust ja riiakust, siis ärge hoobelge ega valetage tõe vastu!
15See pole ülalt tulev tarkus, vaid maine, hingelik, deemonlik.
16Sest kus on kadedust ja riiakust, seal on kärsitust ja igasuguseid halbu tegusid.
17Aga ülalt pärinev tarkus on esmalt puhas, siis rahumeelne, leebe, kuulekas, tulvil halastust ja häid vilju, erapooletu, teeskluseta.
18Rahutegijaile külvatakse rahus õiguse vilja.

Tänan Sind, Issand, et nagu hea lapsevanem hoiatad Sa meid võimalike ohtude eest ja õpetad meile terveid eluviise.

Arvan, et meie kultuuris ei mõisteta tarkust. Näib, et seda püütakse samastada teadmiste või kvalifikatsiooniga, kõrgelt on hinnatud kraadid ja töökogemus. Mõnikord peetakse targaks seda, kes on kaval või kel veab. Hiljuti lugesin inimesest, kes soovis endale õnne, sest oli teinud hobuste võiduajamisel targa valiku, valides mittefavoriidist hobuse. Hobune tuli esimeseks ja see inimene sai palju raha. Ma pole kindel, et Jaakobus peaks seda tarkuseks.

Tegelikult teeb Jaakobus vahet tõelisel tarkusel, mis tuleb ülalt, ja maisel tarkusel, mis on tühi ja hävitav (s 15). Maine tarkus võib kergesti viia teiste mahatrampimiseni.

Seda on näha tänases ühiskonnas. Maist tarkust täis inimesed teavad, kuidas panna asjad enda kasuks tööle. Nad igatsevad kiiret tõusu tippu: nad teavad, milline töökoht valida, milliseid võrgustikke kasutada, milliseid meetodeid kasutada, milliseid tehinguid teha, milliseid lepinguid sõlmida ja milliseid kasumeid oodata. Ükski neist asjust pole paha iseenesest ja mõnikord tuleks natuke rohkem kavalust kasuks ka kristlikus töös. Kui aga käivitajaks on võim, uhkus või ka lihtsalt auahnus, muutub olukord ohtlikuks. Varsti jõutakse punkti, kus tuleb nurki lõigata, ebaeetilisi otsuseid teha või korruptiivseks muutuda. Siit edasi on lühike maa „igasuguste halbade tegudeni“ (s 16).

Tõeline tarkus on hoopis teistsugune (s 17, 18). See lähtub Jumalast. See eristab head kurjast, soovib kõigile parimat. Tõeline tarkus saab eksisteerida kultuuris, kus valitsevad alandlikkus ja armastus, kus oleme avatud enesekriitikale ja valmis muutuma. Ainult niisugusest tarkusest lähtuv ühiskond saab olla õiglane ja rahuarmastav.

 

Kuidas sa teed suuri otsuseid oma elus? Kus on sul kõige rohkem olnud puudu tarkusest? Palu et Jumal rohkendaks seda.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey