Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ilma katteta

Laupäev, 8. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 3:12-18

Vanast ja uuest lepingust
12Et meil nüüd on niisugune lootus, siis võime toimida täie julgusega
13ega pane Moosese kombel katet oma palgele, et Iisraeli lapsed ei saaks vaadata selle lõppu, mis on kaduv.
14Kuid nende mõtteviis on paadunud. Veel tänapäevani jääb Vana Testamendi lugemise peale seesama kate, seda ei kergitata, sest see eemaldatakse alles Kristuses.
15Tänapäevani, iga kord kui Moosest loetakse, lasub kate nende südamel.
16Aga kui nende süda pöördub Issanda poole, siis võetakse kate ära.
17Ent Issand on Vaim, ja seal, kus on Issanda Vaim, on vabadus.
18Aga meid kõiki, kes me katmata palgega vaatleme Issanda kirkust peegeldumas, muudetakse samasuguseks kujuks kirkusest kirkusesse. Seda teeb Issand, kes on Vaim.

Kas oled kohanud inimesi, kes kiirgavad välja Jeesust? Mida kogesid nende juures olles?

Palju aastaid tagasi kohtusin ühe India naisega, kes töötas prostituutide, eunuhhide ja aidsihaigetega punaste laternate piirkonnas Pune’s, Lääne-Indias. Ta oli säästnud raha, et osta maja aidsihaigetele lastele. Pean tunnistama, et temast kiirgas välja Kristus. Oli eriline privileeg teda kohata. Tundsin, et puutun kokku millegi väga suurega ning see kogemus muutis mu alandlikuks.

Tänane kirjakoht on julgustav, sest loeme, et see Kristuse poolt muutumise protsess toimub meie kõigiga, isegi kui me seda ei näe (s 18). See on Püha Vaimu töö, “vaimuteenistus” (2Kr 3:8, s17), kes õhutab meid pöörama Tema poole, vaatlema Tema kirkust ning  avama end Jumalale. Näeme, et kui pöörame Jumala poole, siis võetakse meie arusaamiselt “kate” ära, et Kristuses on see uskujale võimalik ja miks me ei peaks seda siis paluma Jumalalt? Kas oled piiblilugemist alustades palvetanud, et kate võetaks ära ning sa võiksid mõista seda elavat sõna, mida loed? Salm 16 ütleb selgelt: “kui nende süda pöördub Jumala poole”. Mitte midagi rohkem ei olegi vaja.

Siin maailmas kardavad inimesed olla “katteta”. Kantakse erinevaid maske ning püütakse näida või olla ihaldusväärses rollis või mõjuga, samas on inimeste südames hirm paljastamise ees. Jumala ette minnes sulavad kõik katted. Tema näeb meid sellisena nagu oleme ja me kogeme seal, oma tühisust. Aga mitte ainult. Me kogeme ka ülimat armastust ja see julgustab meid nägema ka ennast tõeselt. Me teame, et Jumal vaatab meid Kristuses ning et Kristuse õigus on Tema ees meie riie.

Kristus on meid vabastanud sellest, et peaksime ise püüdma olla keegi, peitma ja häbenema iseendid, vabastanud maskide ja rollide esitamisest. Selle asemel on meile kõikidele antud võimalus muutuda päev-päevalt ehtsamaks, selliseks, nagu Jumal meid tegelikult loonud on. Veelgi enam - me oleme muutumas Tema sarnaseks, peegeldama midagi sellest, kes on Jumal. ON kirjeldamatu õnnistus kogeda tõene olemise taevast vabadust ning jälgida seda muutumise protsessi oma elus. Imelisim on see, et siin ei ole tegu meie pingutusega, vaid seda teeb Jumal ise! See on Püha Vaimu imeline töö meie elus (s 17), koos sellega võima kogeda erilist vabadust, ehtsust ning julgust. Sest sellisel viisil Jumala palge ees olles oleme otseses kokkupuutes Jumala armastusega mis vabastab, teeb julgeks ning istutab meie südamesse igatsuse teenida Teda ning kõiki, kelle juurde Tema meid läkitab.

 
“Läki siis julgusega armu aujärje ette, et me halastust saaksime ja armu abiks leiaksime parajal ajal!” (Hb 4:16)

Selle kommentaari autor: APÜ