Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kogukonnaks loodud

Laupäev, 10. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 10:1-12

Abielu lahutamisest
1Ja Jeesus tõusis ja tuli Juudamaa alale sinnapoole Jordanit. Ja ta juurde voolas kokku rahvast ja ta õpetas neid, nagu tal oli tavaks.
2Ja Jeesuse juurde astus varisere, kes küsisid temalt teda kiusates: „Kas mees tohib lahutada oma naisest?”
3Aga tema vastas neile: „Mida Mooses teil käskis?”
4Nemad ütlesid: „Mooses lubas kirjutada lahutustunnistuse, kui tahetakse naisest lahutada.”
5Jeesus ütles aga neile: „Teie kõva südame pärast kirjutas ta teile selle käsu,
6aga loomise algul lõi Jumal inimese meheks ja naiseks.
7Seepärast jätab mees oma isa ja ema ja hoiab oma naise poole
8ja need kaks saavad üheks, nõnda et nad enam ei ole kaks, vaid üks liha.
9Mis nüüd Jumal on ühte pannud, seda ärgu inimene lahutagu!”
10Ja kodus hakkasid jüngrid taas temalt selle kohta küsima
11ja Jeesus ütles neile: „Kes iganes lahutab oma naisest ja võtab teise, rikub tollega abielu,
12ja kui naine on lahutanud oma mehest ja läheb teisele, rikub ta abielu.”

Issand Jumal, Sina armastad meid nagu täiuslik abikaasa armastab oma pruuti, ega jäta teda iialgi. Aita mul seda täna meeles pidada.

Seda Jeesuse kompromissitut õpetust võib olla raske vastu võtta. Pole kahtlustki, et enamik meist teab kedagi, kes on lahutatud ja uuesti abiellunud; paljud võivad isegi nende hulgas olla. See, et mu sõbra poeg rääkis kord oma vanematele, et ta on ainus oma klassis, kes elab koos mõlema vanemaga, on meie praeguses ühiskonnas kahjuks juba igapäevane asi. Abielu ei ole enam ootus, lahutus on aktsepteeritud kui lahendus, ning uuesti abiellumine on paljude lootus. 

Kõik see tundub põrkuvat Jeesuse õpetusega täneses piiblitekstis, sest siin räägitakse abielule ja seksile Jumala poolt väga kõrge positsiooni andmist juba loomispäraselt (1Ms 1:27; 1Ms 2:24). Erinevatel kirikutel on aga erinevatel põhjustel erinevad hoiakud selles teemas (1Kr 7:10–15), samas oleks lihtsalt südametu, kui kristlastena puuduks meil kaastunne ja mõistmine nende suhtes, kelle suhted on lõppenud või katkemas.

Siiski, kas Jeesuse ja variseride vaheline vaidlus oli ikka nii ühemõtteline kui esmapilgul tundub? Kui küsimus oleks lihtsalt selles, kas abielulahutus on lubatud või mitte, siis poleks mingit diskussiooni üldse tekkinudki. Jeesuse vastus aga viitab sellele, et pigem oli tegu debatiga Moosese seaduse tõlgenduse interpretatsiooni üle (5Ms 24:1–4). Jah tõesti näib, et tegelik vaidlus toimus juudi õpetajate vahel küsimuses, kas mees võis end lahutada oma naisest mistahes põhjusel (Mt 19:3), või ainult Pühakirjas nimetatud põhjustel.Ridade vahelt lugedes tundub, et Jeesus ühines karmima vaate pooldajatega, mis tegelikult pakkus vähemalt mingisugust kaitset ka naistele tolleaegses ühiskonnas, sest lahutust ei saanud nii lihtsalt teostada.

Kõik see aga näitab, et Jeesusel oli sügav hool ja mure sellepärast, et inimesed säilitaksid head suhted Jumala ees. See puudutab nii peresiseseid kui ka koguduse sees olevaid suhteid.

 
Kui oled täna suhtes, siis palveta oma suhte eest. Kui sa ei ole, siis palveta nende eest, keda tead suhtes olevat.

Selle kommentaari autor: Ed Kaneen