Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Meeskonnatöö

Esmaspäev, 6. Juuni 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 2:14-21

Peetruse jutlus
14Siis tõusis Peetrus koos nende üheteistkümnega püsti, tõstis häält ja kõneles neile: „Juuda mehed ja kõik Jeruusalemma elanikud! Olgu see teil teada - pange tähele mu sõnu!
15Nemad ei ole sugugi joobnud, nagu te arvate, on ju alles kell üheksa hommikul.
16Vaid see on, mida prohvet Joel on öelnud:
17
„Ja viimseil päevil sünnib, ütleb Jumal,
et ma valan oma Vaimust välja kõigi inimeste peale
ja teie pojad ja teie tütred ennustavad
ja teie noored näevad nägemusi
ja teie vanad näevad unenägusid,
18ning oma teenrite ja teenijate peale
ma valan neil päevil välja oma Vaimust
ja nad ennustavad,
19ning ma annan märke ülal taevas
ja tunnustähti all maa peal:
verd ja tuld ja suitsusambaid.
20Päike muutub pimedaks
ja kuu vereks,
enne kui tuleb Issanda päev, suur ja ülev.
21Ja sünnib, et igaüks, kes hüüab appi Issanda nime,
päästetakse.”

“Aga igaühele antakse Vaimu avaldus ühiseks kasuks.” (1Kr 12:7)

See, millest räägib prohvet Joel, saab reaalsuseks, kui valatakse välja Püha Vaim. See on ka Jeesuse tõotuse täitumine, mille ta andis oma jüngritele - et viimased saaksid väe tunnistada. Oluline on ka see, et väljavalamisest osasaanute hulk oli suurem kui vaid 12 apostlit. Igaüks kohalviibinud inimesest sai selle väe ning elumuutva jõulise tõuke misjonitööks, mis pööras maailma peapeale.

PÜha Vaimu täitmine võib inimese muuta radikaalselt.Peetrus oli mees, kes vaid paar nädalat enne kirjeldatud sündmusi, põgenes Jeesuse arreteerimise hetkel, ning seejärel salgas, et üldse Teda tunneb (Mk 14:50, Lk 22:54-62). Nüüd korraga on Peetrusest saanud esikõneleja, kes Jeruusalemma kogunenud rahvahulga ees seisab ning selgitab Jumala Sõnale toetudes, mis äsja oli juhtunud (s 17 -21). 

Juudi traditsioonis ei olnud Jumala Vaimu väljavalamine ootamatu sündmus, kuid enne oli see toimunud vaid üksikute inimeste puhul, varustusena neile antud ülesannete täitmiseks. Prohvet Joeli sõnumis öeldakse aga, et see valatakse “kõigi inimeste peale” (s 17). Seesama prohveteering lõpeb päästmise tõotusega samuti kõikidele (s 21). Jumala pääste kuulub kõikidele, kes “hüüavad appi Issanda nime” ning sisaldab endas ka Püha Vaimu väljavalamist, kes teostab selle muutuse inimese sees. 

Oma erakordses kõnes rõhutab Peetrus, et nüüd ollakse uues ajastus, kus tuleb toimida hoopis teisiti kui varem.  Ka Peetrus rõhutab, et Püha Vaim on mõeldud kõikidele: nii naistele kui meestele, nooretele ja vanadele, vaestele, väheosalistele ja ka jõukatele. Jumal ei tee inimestel vahet ning on andnud ande kõikidele oma lastele sest Ta tahab kasutada meid kõiki. Samuti muudab see toimimismustreid, isegi traditsioone, sest Püha Vaim on see, kes teab ja õpetab kuidas uutes aegades tuleb tegutseda ning usklikel on vaja tähelepanelikult järgida Tema juhtimist.

See omakorda muudab radikaalselt ka koguduse toimimist ning seda mida ootame koguduse juhtidelt.. Mitte ükski juht ei saa omada kõiki vajalikke oskusi koguduse ehitamiseks, ükskõik kui andekas ta ka poleks - Jumal on koguduse loonud toimima meeskonnana, kus rakendatakse kõiki Tema poolt antud ande. Sageli on inimestel koguduse juhtidele liiga suured ootused ning kui need ei täitu, siis pettutakse, mõnel puhul hakatakse isegi kritiseerima. Meeskonnana toimides aga saame ka pettumise pöörata eestpalveks ja küsida Jumalalt, kuidas peaksime oma juhte toetama.

Võibolla on just sulle või mulle antud need annid, millega tekkinud puudujääki täita. Või kui oled juht, kas tead milliseid ande Jumal on andnud koguduse liikmetele ning kuidas oled julgustanud neid ande kasutama? Kes ja millega on läkitatud sulle abiks? Kuidas õhutatakse teie koguduses noori ja vanu, mehi ja naisi arendama oma ande?

Milline võiks küll olla selle koguduse areng ja mõju, kus täiel määral väärtustatakse ja julgustatakse rakendama kõikide selle liikmete ande? Kinkigu Püha Vaim meile täna avatud, alandlikku südant kuulama ja kuuletuma Tema juhtimisele - kes üksi teab, kuidas juhtida meid uues ajastus!

 
Issand, aita mul olla täna meeskonnamängija, kes julgelt kasutab Sinu kingitud ande järgides Sinu juhtimist!

Selle kommentaari autor: APÜ