Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastuse kunst

Laupäev, 29. Detsember 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Johannese 3:4-17

Jumala lastest ja patust
4Igaüks, kes teeb pattu, rikub ka seadust, ning patt on seaduserikkumine.
5Te teate, et tema on ilmunud patte ära kandma ning temas endas ei ole pattu.
6Ükski, kes püsib temas, ei tee pattu; ükski, kes teeb pattu, ei ole näinud ega mõistnud teda.7Lapsed, ärgu keegi eksitagu teid! Kes teeb õigust, on õige, nii nagu tema on õige.
8Kes teeb pattu, on kuradist, sest kurat teeb pattu algusest peale. Selleks ongi Jumala Poeg saanud avalikuks, et ta tühistaks kuradi teod.
9Ükski, kes on sündinud Jumalast, ei tee pattu, sest Jumala seeme püsib temas ja ta ei saa teha pattu, sest ta on sündinud Jumalast.
10Sellest on näha, kes on Jumala lapsed ja kes kuradi lapsed: ükski, kes ei tee õigust, ei ole Jumalast, nagu ka mitte see, kes ei armasta oma venda.
Üksteise armastamisest
11Jah, see ongi sõnum, mida te olete kuulnud algusest peale, et me peame üksteist armastama.
12Mitte nii nagu Kain, kes oli kurjast ja lõi maha oma venna. Ja mispärast ta lõi tema maha? Sellepärast, et tema teod olid kurjad, aga ta venna omad õiged.13Ärge imestage, vennad, kui maailm teid vihkab.
14Me teame, et oleme tulnud surmast ellu, sest me armastame vendi. Kes ei armasta, see jääb surma.
15Igaüks, kes vihkab oma venda, on mõrvar, ja te teate, et ühelgi mõrvaril ei ole igavest elu, mis temasse jääks.
16Armastuse me oleme ära tundnud sellest, et Kristus on jätnud oma elu meie eest; ning meie oleme kohustatud jätma oma elu vendade eest.
17Kui nüüd kellelgi on selle maailma vara ja ta näeb oma venna olevat puuduses, ent lukustab oma südame tema eest - kuidas saab Jumala armastus jääda temasse?

Jeesus tuli ja ilmutas meile armastust nõnda, nagu apostel seda salmis 1 kirjeldab. Mida see meie jaoks tähendab?

Meid võetakse Jumala perekonda. Me astume välja oma otsimisest, lõhestatusest ja rahutusest ning saades leidja õnne osaliseks, saame südamesse imelise rahu. Nõnda me elame Jumalale vaenulikus maailmas, kus me oleme ja jääme n-ö võõrasteks.
Kas meie oleme maailmas ükskõiksed?
Mida me näeme oma perspektiivis kuningate Kuninga lastena? Kas halli argipäeva, karjääriredelit, igavest elu? Me ei saa olla meelepärased maailmale ja tegutseda õigluses. Ainult Jumala armu vastu võttes, siis kui meis püsib Tema “seeme”, suudame elada Tema käskude ja tõotuste kohaselt. Kuna oleme Tema lapsed, võime saada ka maailma jaoks iseäralike kogemuste osaliseks. Me suudame jääda õiglasteks, kui me loodame Jumalale ja teeme Tema tahet (s 3 ja 7).

Mis värvi on armastus? Kas sõnaga “armastus” püütakse väljendada kirge või tahet kedagi omada? Kas inimene on võimeline jäägitult armastama?
Johannes räägib taas armastusest ja kordab sageli Jeesuse sõnu armastuse kohta, mida võime lugeda evangeeliumidest. Jah, me oleme võimelised armastama oma kaasinimesi jäägitult, kuid seda vaid sel juhul, kui oleme end allutanud Kristuse armastuse alla. Olles seda teinud, ei tohiks me imestada, et ………………………… (s 13). Jeesus lisab sellele evangeeliumis, et maailm on enne meid Teda ennastki vihanud kui endale võõrast ja mõistetamatut (Jh 15:18-19). Meiegi muutume seega Jeesuse armastuskäsku järgides maailmale võõraks ja mõistetamatuks. Kas oleme valmis ka armastuse negatiivseks vastukajaks?
Mida tähendab kristlasele sõna “armastus”?
1) Kristlasi peab saama ära tunda armastuse järgi (s 11).
2) Armastus ümbritsevate inimeste vastu on parimaks tõendiks, et oled astunud surmast ellu (s 14). Keegi on tabavalt öelnud, et elu on võimalus õppida armastamist.
3) Me ei suuda armastada, kui Jumal ei ole meid Jeesuse kaudu üles äratanud (s 14).
4) Vihata tähendab saada mõrvariks (Mt 5:21, 22).
5) Kui ütleme, et ei tea, mis on armastus, siis ütleb Jeesus: “Õppige minust…” Armastus on Jeesusele vaatamine ja Tema järgimine kuni ristisurmani (s 16).
6) Me saame Kristuse armastust näidata ka “igapäevastes pisiasjades” (s 17).
Kogu kirjakoha lihtne tõde peegeldub salmis 18, kus öeldakse: “Ärgem armastagem ………………………., vaid …………………………”.

Ärgem otsigem maailmas rikkust ja au, vaid seda, mis Jumal on meile valmis pannud. Armastus peab end tõestama tegudes. Elu on võimalus õppida armastamist.

Selle kommentaari autor: APÜ