Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõik need inimesed

Kolmapäev, 22. Oktoober 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Tm 4:9-22

Isiklikke teateid ja korraldusi
9Tõtta peatselt tulema mu juurde,
10sest praegust ajastut armastama hakates on Deemas mu maha jätnud ja läinud Tessaloonikasse, Kreeskens Galaatiasse ja Tiitus Dalmaatsiasse.
11Luukas üksi on minu juures. Võta Markus ning too ta enesega, sest ta on väga vajalik mulle abiliseks.
12Tühhikose ma läkitasin Efesosse.
13Kui sa tuled, too kaasa mantel, mille ma jätsin Karpose juurde Troasesse, ja raamatud, eriti aga pärgamendid.
14Vasksepp Aleksandros on teinud mulle palju kurja. Issand tasugu talle tema tegude järgi!
15Ole sinagi tema suhtes valvas, sest ta on ägedasti meie sõnadele vastu.
16Kui ma esimest korda kohtus enese eest kostsin, siis ei seisnud keegi mu kõrval, vaid kõik jätsid mu maha. Ärgu pandagu seda neile süüks!
17Aga Issand seisis minu kõrval ja tegi mu vägevaks, et sõna kuulutamine minu läbi saaks täielikult teoks ja kõik rahvad seda kuuleksid; nii ma olen välja kistud lõvi suust.
18Küll Issand kisub mu välja igast kurjast teost ja viib mu varjule oma taevasesse kuningriiki. Tema päralt olgu kirkus igavesest ajast igavesti! Aamen.
Lõputervitus
19Tervita Priskat ja Akvilat ja Onesiforose peret!
20Erastos jäi Korintosesse, Trofimose pidin aga jätma haigena Mileetosesse.
21Tõtta siia enne talve! Eubulos ja Pudens ja Linos ja Klaudia ning kõik vennad tervitavad sind!22Issand olgu sinu vaimuga! Arm olgu teiega!

Kas kristlane saab hüvastijätu kingituseks oma õdedele –vendadele jätta midagi paremat kui õnnistus salmis 22?

Lõpuni välja kannab Paulus sügavat hoolt evangeeliumi leviku ning oma kaasusklike pärast, ka talle enesele oli väga vaja osadust nendega. Seetõttu haavas teda sügavalt mõnede reetmine ( s 10,16) ning ka Aleksandrose vaenulik vastuseis evangeeliumi vastu ( s 14,15).
Tänases tekstis leiame muljetavaldava ning autentse nimekirja inimeste nimedega. Mõned neist on meile Apostlite tegude raamatust juba tuntud, teised aga on täiesti uued nimed. Kristlastest misjonärid olid harvad rändajad Vahemere kallastel ning otsekui misjoniseretär jälgib Paulus isegi vangikongist nende seiklusi.
Üksi ning kõigist maha jäetud, igatseb ta oma parima sõbra järele ning palub sel tema juurde tulla – kiiresti. ( s9). Ja see võib olla tegelikult kirja kirjutamise peamine põhjus. Tundub et Paulus saatis Tühhikose Efesosse ( s12) et asendada Timoteost ja anda Timoteosele võimalus Troase ( s 13) kaudu tulle Pauluse juurde Rooma. Nii sai ta kaasa tuua ka Pauluse mantli ( talv oli tuelmas) ja raamatud ( mis ilmselt sisaldasid osasid Pühakirjast). Ja see kõik pidi sündima enne kui tuleb talv mis muutis reisimise võimatuks.
Deemas, kes Pauluse maha jättis, kuna armastas rohkem seda maailma( s10), võis olla reetur, kuid tõenäolisem oli, et ta lahkus kas isikliku mugavuse või turvalisuse kaalutlustel. Väikest rühma Pauluse ümber võis aga tugevdada Markus, kelle erimeelsused Paulusega olid nüüdseks lahendatud.
Kuigi kohtusse ei tulnud ühtegi Pauluse sõpra teda toetama, oli Issand ise tema kõrval ( s 17,18). Päästetud Jumala poolt enne nii paljudest tagakiusamistest ( 3;11) päästetakse Paulus ka seekord – taevasse ( s 18).

Kui tead täna kedagi, kes võiks vajada külastust, kirja, telefonikõnet või e-kirja – võta temaga kindlasti täna kontakti!

Selle kommentaari autor: Hans Lindholm