Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Juubeliaasta

Teisipäev, 8. Detsember 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Tn 9:20-27

Ennustus seitsmekümnest aastanädalast
20Ja kui ma alles rääkisin ja palvetasin ja tunnistasin oma pattu ja oma Iisraeli rahva pattu ja heitsin oma anumise Issanda, oma Jumala palge ette mu Jumala püha mäe pärast,
21kui ma alles palves rääkisin, siis tuli see mees, Gabriel, keda ma nägemuses varem olin näinud, kiiresti lennates mu juurde õhtuse ohvri ajal.
22Ta õpetas mind ja rääkis minuga ning ütles: "Taaniel, nüüd olen ma tulnud sind targaks tegema.
23Su anumiste algul läks Sõna välja ja mina olen tulnud teatama, et sa oled armastust väärt. Seepärast pane tähele Sõna ja õpi mõistma nägemust!24Seitsekümmend aastanädalat on seatud su rahvale ja su pühale linnale üleastumise lõpetamiseks, patule piiri panemiseks ja süüteo lepitamiseks, igavese õiguse toomiseks, nägemuse ja prohveti kinnitamiseks ja Kõigepühama võidmiseks.
25Ja tea ning mõista: alates sõna tulemisest Jeruusalemma taastamiseks ja ülesehitamiseks kuni võitud vürstini on seitse aastanädalat; ja kuuskümmend kaks aastanädalat - siis on see jälle üles ehitatud turgude ja vallikraavidega, kuigi aegade surve all. Ja aegade lõpus,
26pärast kuutkümmend kahte aastanädalat, kaotatakse võitu ja teda ei ole enam; linna ja pühamu hävitab ühe saabuva vürsti rahvas; ent lõpp tuleb uputusega ja lõpuks on sõda: hävitus on määratud.
27Ja ta teeb paljudega kindla lepingu üheks aastanädalaks; poole aastanädala pealt ta lõpetab tapa- ja roaohvri; hävitaja tuleb koletise tiibadel, kuni määratud lõpp voolab üle hävitaja.""

Palu, et nagu Taanielgi, võiksid Pühakirja uurides saada ‘targaks tehtud’.

Hiljutine teise aastatuhande täitumise puhul väljakuulutatud ‘Juubeliaasta 2000’ kampaania, mis kutsus inimesi ja institutsioone üles tagasimaksevõimetutele võlgu kustutama, on tõstnud rahva seas teadlikkust ‘juubeliaasta’ termini tähendusest. See tähendas ühiskonnas õiglase korra taas jaluleseadmist, orjade vabakslaskmist, võlgade kustutamist ja võõrandatud maa tagastamist algsetele omanikele (nagu oli Jumala seadmine Iisraeli rahva jaoks – vt 3Mo 25–27). See saabus pärast seitset seitsmeaastast puhkeaastate tsüklit ehk iga 49 (7x7) aasta tagant.

2000 aasta vältel on kirstlased vaielnud Taanieli 70 aasta või aastanädala täpse, kronoloogilise tähenduse üle. See viitab tõenäoliselt sellele, et numbrid nägemuses on sümboolsete tähendustega. Juubeliaasta mõiste annab aluse selle teksti sümboolsele käsitlusele.

Sellegipoolest levib üldiselt aksepteeritud arvamus, et ‘aastanädalad’ siin tekstis on puhkeaastate tsüklid. Enamikud kaasaegsed piiblitõlked annavad salmis 25 peale ‘seitset aastanädalat’ semikooloni või lausa punkti, nii et ‘võitud vürst’ tuleb ning Jeruusalemm saab seisma ‘taastatult’ peale seda aega ‘kuuskümmend kaks aastanädalat’. See tundub olevat kõige õigem viis seda teksti lugeda, kuna selline ‘seitsme aastanädala’ eraldi lugemine ‘kuuekümne kahest aastanädalast’ viitab millegi tähtsa toimumisele peale seda ‘juubeliperioodi’. See võis olla Paabeli vangipõlve lõppemine, kui Pärsia kuningas Koores (‘Issanda võitu’ vt Js 45:1) vabastas juudid, nii et need said tagasi oma maale pöörduda (Esra 1:1–8).

‘Seitsekümmend aastanädalat’ on 10 juubeliperioodi – mis on väga sobiv sümbol Jumala viimse lunastustöö saabumise ajale. Piiblisümboolikas on täisulikuse vastandit – ebatäiuslikkust – sümboliseeritud ühega vähem, kui täiuslikku (nt ‘666’ – Ilm 13:18). Siin sümboliseerib kuuekümne üheksas aastanädal kannatuste aega, enne kui Jumal sellesse sekkub. Seda seaduspära on rakendatud mitmete ajalooliste sündmuste kohta: nt ülempreester Oniase mõrvamine 171. a ning juutide tagakius, mis sellele järgnes; Jeesuse ristisurm ning sellele järgnenud tema jüngrite tagakius. Need sündmused on tulevase, lõpliku ‘juubeliaasta’ kuulutajateks.

Täna Jumalat ‘juubeliaasta’ sündmuste eest, mida oled oma elus kogenud.

Selle kommentaari autor: E. Lucas