Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala töötegijate ressursid

Laupäev, 17. Aprill 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 35:30-36:7

Betsaleel ja Oholiab saavad Issandalt ülesande
30Ja Mooses ütles Iisraeli lastele: "Vaadake, Issand on nimepidi kutsunud Betsaleeli, Huuri poja Uuri poja Juuda suguharust,
31ja on teda täitnud Jumala Vaimuga, tarkuse, mõistuse ja teadmistega ning igasugu tööoskusega,
32et kujundada kunstipäraseid töid kullast, hõbedast ja vasest,
33uurendada kive raamistuse jaoks ja nikerdada puud, tehes igasugu kunstipärast tööd.
34Ta on temale ja Oholiabile, Ahisamaki pojale Daani suguharust, andnud oskuse teisi õpetada.
35Ta on neid täitnud oskusega teha igasugu tööd, olgu sepa- või kuduja- või kangakirjajatöö sinisest, purpurpunasest ja helepunasest lõngast ning linasest lõimest, või olgu kangrutöö, teha kõiki töid ja olla leidlik kunstipärastes töödes.
1Betsaleel ja Oholiab ning kõik oskusega mehed, kellele Issand on andnud tarkuse ja mõistuse, et nad teaksid, kuidas teha kõiki töid pühamu ehitamisel, tehku kõik, nagu Issand on käskinud!"
Ülirikkalik tõstelõiv kogudusetelgi ehitamiseks
2Siis Mooses kutsus seda tegema Betsaleeli ja Oholiabi ning kõik osavad mehed, kellele Issand oli andnud tarkust südamesse, igaühe, keda ta süda sundis tööle minema.
3Ja nemad võtsid Mooseselt vastu kogu tõstelõivu, mida Iisraeli lapsed olid toonud pühamu ehitustööks, mis neil tuli teha. Aga temale toodi igal hommikul veel vabatahtlikke ande.
4Siis tulid kõik need osavad, kes tegid kõiki pühamu töid, igaüks oma töö juurest, mida ta parajasti oli tegemas,
5ja rääkisid Moosesega, öeldes: "Rahvas toob rohkem, kui on tarvis selle töö tegemiseks, mida Issand on käskinud teha."
6Siis Mooses käskis leeris kuulutada ja öelda: "Ükski mees ja naine ärgu töötagu enam pühamu tõstelõivu jaoks!" Siis rahvas enam ei toonud,
7sest tagavara oli küllaldane kogu tööks, mida tuli teha, ja jäi ülegi.

Sinust tulevad kõik oskused ja teadmised, kogu kaastunne, hool ja armastus, rahu ja julgustus, usk ja lootus. Oh vala neid ülevalt meie peale (Charles Kingsley, 1819–75).

Kui Jumal soovib, et midagi saaks tehtud, varustab ta oma töötegijaid rikkalikult. Templi ehitamiseks on vaja töötegijaid – niisiis valin Jumal need välja ja täidab oma Vaimuga. Mõned tõlked viitavad Bezaleli „oskusele“ (s 31), teised "tarkusele". Huvitav on, et esimene inimene, kelle kohta Piiblis öeldakse, et Jumal täitis ta Vaimuga, oli käsitööline. Mõned ülesanded võivad näida "vaimulikumad“, kuid Jumal hõlmab kõiki elu aspekte. Need, keda varases koguduses pandi toidujagajateks, pidid olema ka "täis Vaimu ja tarkust“ (Ap 6:3,5).
Samti pole Bezalel ja Oholiab ainult osavad käsitöölised, neile on antud ka oskus õpetada teisi (s 34). Sel viisil teevad tööd paljud, kel on oskused ja võimed. Bezalel ja Oholiab ei hoidnud oma oskusi endale, “sest me oleme kõige võimekamad”, vaid oskusi anti edasi teistele. Võrdle, kuidas Kristus annab juhtidele andeid. Juhid ei tee ise kogu tööd, vaid varustavad oskustega teisi (Ef 4:11-12).
Inimesed, keda Jumal on kutsunud mingit ülesannet täitma, vajavad ressursse. Ma kuulun misjoniorganisatsiooni, mis püüab jõuda inimesteni, kes pole kuulnud evangeeliumit, kuid kust pärinevad meie ressursid?. Paljudes kristlikes organisatsioonides tehakse suuri pingutusi, et toime tulla piiratud ressurssidega. Kas see on Jumala plaan inimestega, keda ta on kutsunud teatud ülesanneteks? Kas on palju oodata tulemust nagu siin (36:3-7), kus töötegijad on imestunud, saades rohkem, kui nad suudavad kasutada?

Jumala kavatsus: inimesed, kellel on tarkus ja oskused, kes suudavad treenida teisi jagamaks seda ülesannet ja ülevoolavad ressursid. Palveta, et suudaksid täita ülesandeid, mida Jumal on sulle pannud.

Selle kommentaari autor: John Olley