Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tegutsev usk

Teisipäev, 11. Oktoober 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jk 2:14-26

Usu ja tegude ühtsusest
14Mu vennad, mis on sellest kasu, kui keegi ütleb: "Mul on usk!", aga tegusid tal ei ole? Kas see usk suudab teda päästa?
15Kui mõni vend või õde oleks alasti ja neil oleks puudu igapäevasest toidusest
16ning keegi teist ütleks neile: "Minge rahuga! Soojendage end ja sööge kõhud täis!", aga te ei annaks neile ihu jaoks hädavajalikku - mis oleks sellest kasu?
17Nõnda on ka usuga: kui sel ei ole tegusid, siis on see iseenesest surnud.18Aga mõni võib öelda: "Sinul on usk, aga minul on teod." Näita mulle oma usku lahus tegudest ja mina näitan sulle usku oma tegudega.
19Sina usud, et Jumal on üksainus. Seda sa teed hästi, ka kurjad vaimud usuvad seda ja värisevad hirmust.20Kas sa suudad mõista, sa tühine inimene, et usk on ilma tegudeta surnud?
21Eks Aabraham, meie isa, mõistetud õigeks tegude järgi, kui ta oma poja Iisaki viis ohvrialtarile?
22Sa näed, et usk käis ta tegudega kaasas ja sai täiuslikuks tegude kaudu.
23Nii läks täide kirjasõna, mis ütleb: "Aabraham uskus Jumalat ja see arvati talle õiguseks ning teda hüüti Jumala sõbraks."
24Näete siis, et inimene mõistetakse õigeks tegude järgi ja mitte ainult usust.
25Ja eks nõndasamuti mõistetud ka hoor Raahab õigeks tegude järgi, kui ta andis maakuulajaile peavarju ja saatis nad siis ära teist teed mööda?
26Sest nii nagu ihu ilma vaimuta on surnud, nõnda on surnud ka usk ilma tegudeta.

“Issand puhasta mind....pese mind mu pattudest, et võiksin kasvada pühaduses..” (anonüümne palve 1560) “Õndsad on need, kes hoiavad minu teed...” (Õp 8:32)

Hiljuti märkis üks sõber väga tabavalt, et paljud inimesed teavad kuidas saada kristlaseks, aga väga vähesed oskavad käituda kristlastena. Tänane tekst ühendab need kaks mõtet.
Uue Testamendi autoritest avab kõige enam Paulus oma kirjades roomlastele ja efeslastele seda kuidas oleme päästetud üksnes armust, usu läbi (Rm 3:23,24; Ef 2:8,9).
Jaakobus aga ei vastanda siin usku ja tegusid, vaid usku-millega-kaasnevad -teod ja usku-millega-ei-kaasne-teod.
Kohe kui uskuma hakkame, tuleb meie sisse Püha Vaim, kes tahab olla meie sees ega jäta meid üksi (Rm 8:9-11). Luther laiendab seda: “Sellepärast et usud, teed sa vabast ja rõõmsast tahtest head kõikidele, teenid kõiki; kannatad välja igasuguseid asju, armastad ja kiidada Jumalat kes sulle sellist armu on kogeda andnud. Just seepärast on võimatu lahutada usku tegudest - sama võimatu kui lahutada tulest soojus ja valgus.” (Luther; “Sissejuhatus Rooma kirja”)
Kuna tänane tekst rõhutab võõraste vastuvõtmist, on märkmisväärne, et Aabaraham ja Raahab, kes mõlemad olid isiklikult kogenud mida tähendab olla väljapool, võõras - nad mõlemad olid tuntud oma külalislahkuse poolest. Aabraham võttis vastu võõrad ,teadmata et need on inglid; (1Ms 18: 1-15) ja Raahab päästis oma ja lähedaste elu Jeeriko hävitamisel, kaitstes maakuulajaid ( Joosua 2). Tänane tekst (väljapool Vana Testamendi lugusid) räägib ka sellest, et külalislahkus on imeline vastus tegudes sellele, mida oleme kogenud Kristuse armastuses.
Elav usk väljendub tegudes - seda rõhutas ka Jeesus ise (Mt 7:21; 25:31-46) ning meie teenimine teiste heaks on selle lakmustest.

Kellel mu ümber olevaist inimestest on praktilisi vajadusi, milles saaksin aidata? Issand, palun näita mulle mida teha ning kuidas seda teha.

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson