Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala meetodid

Kolmapäev, 30. Mai 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 23:23-35

Paulus viiakse maavalitseja ette
23Ja ta kutsus enese juurde kaks pealikut ning ütles: "Pange valmis kakssada sõdurit, seitsekümmend ratsanikku ja kakssada piigimeest Kaisareasse minekuks kolmandal öötunnil.
24Ja varuge ratsaloomi, et ühe selga panna Paulus ja ta tervelt maavalitseja Feeliksi ette viia."
25Ta kirjutas ka sellise sisuga kirja:
26"Klaudius Lüüsias tervitab üliaulist maavalitsejat Feeliksit!
27Selle mehe olid juudid kinni võtnud ja teda oldi hukkamas, kui ma tulin väesalgaga vahele ja kiskusin ta nende käest ära, olles teada saanud, et ta on Rooma kodanik.
28Tahtes aru saada, mis põhjusel nad tema peale kaebavad, viisin ma ta Suurkohtu ette.
29Siis ma leidsin, et tema peale kaevatakse nende Seaduse vaidlusküsimustes, aga ei olnud mingit kaebust, mis oleks väärinud surma või vangistust.
30Et aga mulle kanti ette salasepitsusest selle mehe vastu, siis ma saadan ta otsekohe sinu juurde ning käsin ka süüdistajatel sinu ees öelda, mis neil on tema vastu."
31Selle käsu kohaselt võtsid sõdurid siis Pauluse ja viisid ta öö varjul Antipatrisesse.
32Järgmisel päeval pöördusid nad tagasi kindlusse, lastes ratsanikel temaga edasi minna.
33Need tulid Kaisareasse, andsid kirja maavalitseja kätte ja viisid ka Pauluse tema ette.
34Kui siis maavalitseja oli kirja läbi lugenud ja pärinud, mis maakonnast ta on, ning saanud teada, et Kiliikiast,
35ütles ta: "Ma kuulan su üle, kui ka sinu süüdistajad pärale jõuavad." Ja ta käskis teda valvata Heroodese peavahis.

Täna Jumalat, kes võib kasutada iga olukorda ja inimest toomaks lahendusi olukordades kus meie neid näha ei suuda. Too ta ette oma konkreetsed kitsaskohad ning palu avarust märkamaks seda kuidas tema tegelikult olukordi juhib.

Mis peab saama? Kuidas see lugu võiks lõppeda? Lahendus tuleb, nagu see tihti võib juhtuda, Jumala inimeste vaenlastelt.
Kujutagem ette olukorda Jeruusalemmas. Üha rohkem käib seal ringi mässumeelseid juute (“noamehi”), kes soovivad oma rahva Rooma ülemvõimust vabastada. Pauluse mõrvamiseks on sepitsetud vandenõu. Pauluse õepoeg saab sellest teada ja teatab vandenõust Paulusele ja siis Rooma ülempealikule. Kõik see on juhtunud meie tänase teksti eel.
Mida otsustas Rooma ülempealik? Tekstist näeme, et Jeruusalemma Rooma väe ülempealik, austades Pauluse kodanikuseisust, on valmis astuma erakordseid samme, et teda kaitsta, ja saadab pealegi teda soosiva kirja maavalitseja Feeliksile (s 26-30).
Kui Paulusele oli ette kuulutatud, et ta peab minema Rooma (s 11), ei kujutanud ta ette, kuidas see peaks sündima. Ta oli ju vangina Jeruusalemmas ning ei saanud liikuda kuhugi. Millise ootamatu pöörde võtab Pauluse vangis olemine! Korraga hakkab kõik liikuma tema ümber ning lõpuks liigub ta ise. Jumal kasutab meetodeid, mida me ette ei suuda näha! Ta kasutab Rooma vägesid ja nende pealikuid, et teekond võiks alata. Kuid kas Jumal kasutas selliseid radikaalseid meetodeid ainult apostlite ajal, kui kõik oli nii “eriline”? Kas meie “hallis argipäevas” ka Jumal tegutseb? Kas meie elus on ka olnud niisuguseid ootamatuid liikumisi, mida me ette ei osanud näha, tagantjärele vaadates aga imestasime?

“Vaata, mina teen hoopis uut.... Ma teen kõrbessegi tee, tühjale maale jõed.” Jr 43:19

Selle kommentaari autor: APÜ