Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elavad kirjad

Kolmapäev, 12. September 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 3:1-11

Vanast ja uuest lepingust
1Kas jälle peame hakkama ennast soovitama? Või on meil vaja, nagu mõnel teisel, soovituskirju teie kätte või teie käest?
2Ei, teie ise olete meie kiri, kirjutatud meie südamesse, igale inimesele mõistetav ja loetav.
3On ilmne, et teie olete Kristuse kiri, meie teenimistöö läbi valminud kiri, mis ei ole kirjutatud tindiga, vaid elava Jumala Vaimuga, ka mitte kivilaudadele, vaid lihastele südamelaudadele.
4Niisugune usaldus Jumala vastu on meil aga Kristuse kaudu.
5Meie ei ole ju iseendast kõlblikud midagi lugema oma teeneks, just nagu oleks see meist endist, vaid meie kõlblikkus tuleb Jumalalt,
6kes on teinud meid kõlblikuks teenima uut lepingut, mitte kirjatähe, vaid Vaimu lepingut, sest kirjatäht suretab, aga Vaim teeb elavaks.
7Aga kui juba kirjatähtedega kividesse uuristatud surmateenistus sündis kirkuses, nii et Iisraeli lapsed ei suutnud vaadata Moosese palgesse selle kirkuse pärast, mis ometi oli kaduv,
8kuidas siis vaimuteenistus ei peaks sündima veelgi suuremas kirkuses?
9Kui juba hukkamõistuteenistusel oli kirkus, siis on õigeksmõistuteenistus veel palju suurem kirkuselt.
10Ning toona kirgastatu ei olegi praegu enam kirgas selle võrratu kirkuse kõrval.
11Jah, kui kõrvalejäetav juba oli täis kirkust, kui palju enam on kirkuses see, mis jääb!

“On ilmne, et teie olete Kristuse kiri...” (2 Kr 3:3) Võta veidi aega peegeldades selle Sõna tõekssaamist oma elu taustal.

Paulusel tuli ikka ja jälle tõestada, et ta on kutsutud evangeeliumi kuulutajaks. Ta ei olnud tõepoolest üks Jeesuse õpilastest, keda respekteeriti kui apostleid. Korintlastel oli vaid Pauluse sõna, et tal on Jeruusalemma koguduse tunnustus. Kuid tema kutsumus saada apostliks pärines üksnes Jumalalt. Niisiis ärritas Korintoses mõningaid see, et Paulus on “ennast ise soovitanud”. Tema vastased oli enam rõhutamas formaalseid soovituskirju kui jumalikku kutsumust.
Salmis 4 teatab Paulus, et kogu tema evangeeliumikuulutus on rajatud Kristuse läbi Jumalale. Siin ei ole tegemist oma isiklike ambitsioonide ega võimekuse, ei oskuste ega ande teostamisega. Kõike, mida ta on teinud, on ta teinud Jumala abiga. Ning järgnevalt saab ka vastuse Pauluse vastaste poolt pidevalt päevakorral hoitud küsimus isikute sobivusest ja autoriteedist. Paljudel oli raske mõista, et Paulusel ei olnud käsil mitte “ühe-mehe-projekt”, vaid Jumala poolt ettevalmistatud ja teostatav töö.
Leslie Newbigin oli Indias misjonäriks ligi 30 aastat. Kui ta koju tagasi pöördus, mõistis ta et läänemaailm oli omakorda muutunud misjonipõlluks. Tema kokkuvõte sellest kuidas evangeelium muutub autentseks ja usaldusväärseks, on oma aja üks kuulsamaid: “Ainuke vastus, ainuke evangeeliumi hermeneutika on kogudus, mis koosneb meestest ja naistest, kes tegelikult usuvad ja seda oma eluga väljendavad” (The Gospel in Pluralistic Society, SPCK 1989).
Kui inimesed vaatavad kohalikku kogudust peaks välja paistev evangeelium olema neile arusaadav sel määral, et nad võiksid öelda: “Jah, ma näen, ma saan aru!”.
Just seda ütleb Paulus siin Korintose kogudusele. Nende elud peegeldavad Kristuse ja Püha Vaimu tööd (s 2,3) ning ei ole vaja enam mingit muud soovituskirja - kogudus ise on elav tõend Jumala armu ja evangeeliumi muutvast väest. Samas on Korintose kogudus ka ainuke tõsiseltvõetav tõendus Pauluse juhtimise ja teenimistöö ehtsusest ja usaldusväärsusest.
Transformatsioon, muutumine ei ole lihtsalt komplekt uutest käitumismudelitest millesse religioosselt klammerdutakse selleks, et võita Jumala soosing (käsuseadus); pigem on see ehtne elu-muutev kogemus -Püha Vaimu töö meis (s 6).
Palveta oma kohaliku kristliku kogukonna pärast, palu Jumala abi täitumaks Tema armastusega et võiksid suuta jagada Tema armu inimeste keskel ja inimesed võiksid kogeda: “jah, ma näen, ma mõistan”.

Ma panen teie sisse oma Vaimu ja teen, et te käite mu määruste järgi ja peate mu seadusi ning täidate neid. (Hs 36:27)

Selle kommentaari autor: APÜ