Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usk ootamatus kohas

Kolmapäev, 20. Veebruar 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jos 2:1-24

Maakuulajad läkitatakse uurima Jeerikot
1Ja Joosua, Nuuni poeg, läkitas salaja Sittimist kaks meest maakuulajaiks, öeldes: "Minge vaadake maad ja Jeerikot!" Ja nad läksid ning tulid Raahabi-nimelise hoora kotta; ja nad jäid sinna.
2Aga Jeeriko kuningale räägiti ja öeldi: "Vaata, mehed Iisraeli laste hulgast on öösel tulnud siia maad kuulama!"
3Ja Jeeriko kuningas läkitas Raahabile ütlema: "Too välja need mehed, kes su juurde tulid, kes tulid su kotta, sest nad on tulnud läbi uurima kogu maad!"
4Aga naine võttis need kaks meest ja peitis ära ning ütles nõnda: "Mehed tulid küll minu juurde: ega mina teadnud, kust nad pärit olid.
5Kui värav pimeduse tulles pidi suletama, siis läksid mehed välja. Mina ei tea, kuhu nad läksid. Ajage usinasti neid taga, küllap te saate nad kätte!"
6Tema aga oli viinud nad üles katusele ja peitnud linavarte alla, mis tal katusele olid laotatud.
7Siis ajasid mehed neid taga mööda Jordani teed kuni koolmeteni; ja kui nende tagaajajad olid välja läinud, suleti värav.
8Aga enne kui nad olid magama heitnud, läks Raahab nende juurde üles katusele
9ja ütles meestele: "Ma tean, et Issand on andnud selle maa teile ja et meid on vallanud hirm teie ees, ja teie ees värisevad kõik maa elanikud.
10Sest me oleme kuulnud, kuidas Issand kuivatas teie eest Kõrkjamere vee, kui te Egiptusest lahkusite, ja mida te tegite kahe emorlaste kuningaga teisel pool Jordanit, Siihoni ja Oogiga, kelle te hävitasite sootuks.
11Kui me seda kuulsime, siis läksid meie südamed araks ja kelleski pole enam vastupanuvaimu teie ees, sest Issand, teie Jumal, on Jumal ülal taevas ja all maa peal.
12Ja nüüd vanduge mulle Issanda juures, sest ma olen teile head teinud, et ka teie teete head mu isa perele; ja andke mulle kindel märk,
13et jätate ellu mu isa ja ema, vennad ja õed ja kõik, kes neil on, ja päästate meie hinged surmast!"
14Ja mehed ütlesid temale: "Me ise sureme teie asemel! Kui teie ei tee teatavaks seda meie asja ja Issand annab selle maa meile, siis oleme su vastu head ja ustavad."
15Seepeale laskis ta nad läbi akna nööriga alla, sest ta koda oli linnamüüri sees ja seetõttu ta elaski linnamüüri sees.
16Ja ta ütles neile: "Minge mäestikku, et tagaajajad teid ei kohtaks, ja varjake endid seal kolm päeva, kuni tagaajajad tagasi tulevad; pärast seda minge oma teed!"
17Ja mehed ütlesid temale: "Vandest, mida sa meid oled lasknud vanduda, me vabaneme nõnda:
18vaata, kui me tuleme maale, siis seo see punasest lõngast nöör akna külge, millest sa meid alla lasksid, ja kogu enese juurde kotta oma isa, ema, vennad ja kõik oma isa pere!
19Igaühe veri, kes siis su koja uksest välja läheb, tulgu tema enese pea peale, ja igaühe veri, kes sinuga kojas on, tulgu meie pea peale, kui kellegi käsi teda puudutab!
20Aga kui sa sellest meie asjast teatad, siis oleme vabad su vandest, mida sa meid oled lasknud vanduda."

Täna Jumalat, kes jätkuvalt juhib oma lapsi selle maailma paljudes tundmatutes ja riskantsetes paikades.

 

Luuramine on leiutatud sõja ajal strateegilise militaarse informatsiooni saamiseks. Joosua aga ei kavandanud keerukaid plaane –spioonide teated aitasid vast kõige enam hinnata vaenlase tugevusi ja nõrkusi; olulisemana aga aitaks toodud informatsioon veenda Jumala rahvast tegema seda milleks Jumal neid oli kutsunud.Kuidas sattusid spioonid prostituudi koju? Oli see tavapärane Idamaa külalislahkus? Meenutagem, et Jeesus käis läbi terve hulga erinevate mittemoraalsete inimestega, kellele selle kaudu Jumal muutus reaalsuseks. Kas midagi jäi maha ka neist kahest mehest sellesse ebaharilikku koju, kuhu neid kutsuti? Meile ei ole antud teada täpselt, kust ja kuidas sai alguse Raahabi usk Iisraeli Jumalasse. Teame vaid seda , et usukangelaste reas ( Hb 11;31) mainitakse austusega ka tema nime ning tunnustatakse et see usk väljendus tema elus heades tegudes.

Vaadates Raahabi dialoogi spioonidega (s 9-14) märkame erakordset veendumuste väljendamist: pane tähele tema usukindlust, läbinägelikkuse sügavust ja kõikevõitvat arusaamist Jumala dramaatilisest ja väelisest toimimisest.

Mida aga arvata tema pettusest? (s4-5) Jah, kuigi see pettus oli lõimitud spioneerimisega ja seda Jumala plaanide täideviimise huvides? Jeesuse järgijate ideaal peaks alati olema rääkida asjadest nii nagu need tegelikult on – see peaks väljenduma ka meie sõnades ja elustiilis. Tegelikult on kaasajal meie ümber avalikkuses sedavõrd palju pettust et peaksime lausa janunema ausa ja läbipaistva suhtluse järele. Ometi – enne kui hakkad Raahabit hukka mõistma vaata veelkord tema eesmärki. Trent Butler ütleb oma kommentaaris: “Jumal kasutab kõige ootamatumaid ning amoraalseid inimesi selleks et oma plaane siin maailmas täied viia.“ Ja tuleta meelde, mida Jeesus patusele naisele ütles…..( Jh 8:11).

 
Kus esitled sina täna oma usku; ja kust lähed seda otsima?

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell