Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Väe päev

Laupäev, 31. Mai 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 2:1-13

Püha Vaimu tulek nelipühapäeval
1Kui nelipühapäev kätte jõudis, olid nad kõik koos ühes paigas.
2Ja äkitselt tuli taevast kohin, otsekui tugev tuul oleks puhunud, ja täitis kogu koja, kus nad istusid.
3Ja nad nägid otsekui hargnevaid tulekeeli, mis laskusid iga üksiku peale nende seas.
4Ja nad kõik täideti Püha Vaimuga ning hakkasid rääkima teisi keeli, nõnda nagu Vaim neile andis rääkida.
5Jeruusalemmas oli aga elamas juute, vagasid mehi kõigi rahvaste keskelt, kes on taeva all.
6Kui nüüd see hääl kostis, tuli kokku nende kogukond, ja kõiki valdas hämmastus, sest igaüks kuulis räägitavat oma murret.
7Nad jahmusid ja panid imeks, öeldes: "Ennäe, eks need kõik, kes räägivad, ole galilealased?
8Kuidas siis meist igaüks kuuleb oma sünnimaa murret?
9Meie, partlased ja meedlased ja eelamlased ja kes me elame Mesopotaamia-, Juuda- ja Kappadookiamaal, Pontoses ja Aasias,
10Früügias ja Pamfüülias, Egiptuses ja Liibüa maades Küreene pool, ja siia elama asunud roomlased,
11juudid ja nende usku pöördunud kreetlased ja araablased - kuidas me kuuleme räägitavat meie endi keeles Jumala suuri asju?"
12Nad kõik olid jahmunud ja kahevahel ning ütlesid üksteisele: "Mis see küll peab olema?"
13Mõned aga ütlesid pilgates: "Nad on täis magusat veini!"

“Püha Vaim, me tervitame sind!....”

Kümme päeva peale Jeesuse teavaminemist kogunesid usklikud, et tähistada nelipüha (s1). Nelipüha oli juudi püha, mida peeti seitse nädalat peale Paasapühi ning seda teati kui Nädalate püha (3Ms23:15-21) või Nelipüha (kreeka k) mis tulenes 50 päevast kahe püha vahel. Teiseks sajandiks pKr oli hakatud seda püha seostama lepingu ning Toora andmisega, kuigi sellist sidet just nende ajalooliste sündmustega ei olnud otseselt võimalik kinnitada. Neid ja veel mitmed olulisi teemasid - Paabelist tagasipöördumine, lõikus, prohveteeeringute täitumine Vaimu väljavalamisel (Js 44:3; Hs 36:26,27) - on peetud nende pühade taustanarratiiviks.

On lihtne arvata, et need sündmused puudutasid põhiliselt vaid 12 jüngrit, tegelikult aga viitab eelpool mainitud kokkutulnute arv, 120, kõikidele usklikele ( Ap 1:15) nii meestele kui naistele. Kui nad kokku said, siis toimis Jumal nende keskel, valades välja  oma Püha Vaimu nähtaval ning kuuldaval kujul. Kas oskad nimetada veel mingit muud sündmust, kus Jumal toimis usklike kogunedes sedavõrd väeliselt?

Püha Vaimu väljavalamise otsene ilming oli võime rääkida teistes keeltes (s 4), ning see põhjustas Jeruusalemma kogunenud juutide seas hämmingut (s 5-7). Nad ei suutnud uskuda et mingi grupp galilealasi suudaks rääkida nende keeles - ning see peegeldas nende tolleaegset arvamust, et Galileast pärit juudid on lihtsakoelised ning väheharitud, (Ap 4:13). Nood pühadeks Jeruusalemma kogunenud religioossed juudid oskasid juhtun kohta ainutl küsimusi esitada või halvustada seda mida kuulsid (s 7-13).

On lihtne arvata, et meie sellist viga ei teeks, kuid kas lähemalt vaadates pole ka meie elus olnud aegu, mil meil on olnud raske aktsepteerida seda mis toimub, eriti kui on kaasatud need inimesed, keda peame kuidagi vähem väärtolevaiks? Mis on meie reaktsioon siis kui Jumal hakkab toimima? Kas ka meie hakkame esitama küsimusi ja halvustama või suudame rõõmustada Jumala nähtavast tegutsemisest, kes täidab ka praegu oma tõotusi nii nagu siis?

 
Rõõmusta Püha Vaimu anni üle, mis kuulub ka sulle ning palu enensele ootavat südant, kohtudes täna teiste usklikega.

Selle kommentaari autor: Julie Robb