Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kasvuvalud

Neljapäev, 28. August 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 6:1-15

Diakonid seatakse ametisse
1Aga neil päevil, kui jüngrite arv kasvas, hakkasid kreekakeelsed juudid nurisema heebrea keelt kõnelevate vastu, et igapäevases abiandmises jäetakse nende lesed kahe silma vahele.
2Siis kutsusid need kaksteist kokku jüngrite kogu ning ütlesid: "See ei sobi, et me Jumala sõna kõrvale jättes hoolitseme toidulaudade eest.
3Vennad, vaadake endi seast seitse meest, kellel on hea maine ja kes on täis Vaimu ja tarkust, et me võiksime nemad seada sellesse ametisse.
4Meie ise aga tahame pühenduda palvetamisele ja sõna teenimisele."
5See kõne meeldis tervele kogukonnale. Ja nad valisid Stefanose, mehe täis usku ja Püha Vaimu, ja Filippuse ja Prokorose ja Nikanori ja Timoni ja Parmenase ja Nikolaose, juudi usku pöördunud antiooklase.
6Need nad seadsid apostlite ette, ja kui nad palvetasid, panid nad oma käed nende peale.
7Ja Jumala sõna levis ning jüngrite arv Jeruusalemmas kasvas väga suureks; ka suur hulk preestreid võttis usu omaks.
Stefanos vangistatakse
8Aga Stefanos, täis armu ja väge, tegi imetegusid ja suuri tunnustähti rahva seas.
9Siis tõusid mõned nõndanimetatud vabakslastute ja küreenlaste ja aleksandrialaste sünagoogist ning nende seast, kes on Kiliikia ja Aasia poolt, Stefanosega vaidlema,
10ent ei suutnud vastu seista tarkusele ja Vaimule, kelle läbi tema rääkis.
11Siis nad kihutasid üles mehi ütlema: "Me oleme kuulnud teda rääkivat teotussõnu Moosese ja Jumala vastu."
12Nad ässitasid rahvast ja vanemaid ja kirjatundjaid ning tulid, võtsid Stefanose kinni ja viisid ta Suurkohtu ette.
13Nad seadsid sinna ka valetunnistajaid, kes ütlesid: "See inimene ei lakka rääkimast sõnu püha paiga ja Seaduse vastu.
14Me oleme kuulnud teda ütlevat, et see Jeesus Naatsaretlane hävitab selle koha ja muudab kombed, mis Mooses meile on pärandanud."
15Ja kui kõik Suurkohtus istujad teda ainiti vaatasid, nägid nad tema palge olevat otsekui ingli palge.

Võta aega et tänada Jumalat selle kristliku kogukonna eest, mille osa sina oled.

Kord kohtas David Watson kiriku vöörmündrit, kes ütles, et on ametis onud 50 aastat. “ Sa oled kindlasti näinud väga palju muutusi, “ ütels David. “Jah, “ vastas mees, “ ja ma olen igale ühele neist vastu seisnud!”. Päris suur osa koguduse elus kogetavast pingest  tuleneb lõhenemistest ning muutuste kehvast juhtimisest. Ja sellepärast tundub Luuka ülevaade kogudusest vägagi realistlik ning asjakohane, sest kogudust on võimalik hävitada täpselt samavõrra sisepingete kui väljast tuleva vastuseisu läbi.

Luuka jutustuses tekib ebakõla kahest väga erinevast grupist koguduse keskel - ühed kes rääkisid aramea keelt, ning teised, kes rääkisid kreeka keelt. Pikaajaline pinge viis selleni, et kreeka keelt kõnelev grupp koges, et nende leski koheldi ebavõrdselt toidujagamises.. Sel põhjusel esitasid nad ka kaebuse ning korraga oli tekkinud olukord, mis võis koguduse kaheks lõhestada. Selles lühikeses loos on mitu olulist õppetundi, mis aitavad toime tulla sisepingetega. 

Koguduse juhid tegid targasti esmalt prioriteete paika pannes. Nad võtsid vaatluse alla nii tõstatatud teema kui ka võimalikud kandidaadid, kes sellega kõige paremini toime tuleksid. Nad ka mõistsid õigesti, et ei saa enda kutsumisest kõrvale kalduda, ning seepärast panid kokku uue meeskonna. Seejärel tugevdasid nad kokkukuuluvuse ning omanditunnet -kutsudes kokku terve kogukonna (s 2) ning paludes neil välja valida õiged inimesed meeskonna jaoks (s 3). Nimetatud valimine tagas uues meeskonnas vajaliku erisuste esindatuse ning võitis terve kogukonna usalduse (s 5). Viimaks võeti otsad kokku ning valitud mehed läkitati õnnistusega ametisse (s 6).

Kas taoline haldamine midagi muudab? On see vajalik, kui samas on nii palju teisi - palju “vaimulikumaid” asju vaja teha? Jah, kindlasti on! Luukas näitab, et toimunul on otsene mõju:  “Ja Jumala sõna levis” (s 7). Selles loos on täiesti nähtav ühendus hästi korraldatud organisatsiooni ning  kristliku kogukonna ja selle tulemusliku teenimistöö vahel maailmas.

 
Millistest asjadest tekivad pinged sinu koguduses? Palveta, et Jumala abiga suudaksit säilitada ühtsuse “Vaimus antud rahusideme läbi” (Ef4:3)

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb