Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tervendamine ning abistamine

Kolmapäev, 10. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 9:32-43

Peetrus läheb Lüddasse ja Joppesse
32Aga sündis, et Peetrus kõiki paiku läbi käies tuli ka Lüddas elavate pühade juurde.
33Seal leidis ta ühe inimese, Aineas nimi, kes oli olnud halvatuna voodis maas juba kaheksa aastat.
34Ja Peetrus ütles talle: "Aineas! Jeesus Kristus teeb su terveks. Tõuse ja sea oma ase korda!" Ja Aineas tõusis kohe.
35Ja kõik Lüdda ja Saaroni elanikud nägid teda ja pöördusid Issanda poole.
36Aga Joppes oli naisjünger nimega Tabiita, see on tõlkes Gasell. Tema elu oli täis häid tegusid ja ta jagas palju almuseid.
37Aga neil päevil juhtus, et ta jäi haigeks ja suri. Ta pesti ja pandi ülemisse tuppa.
38Et aga Lüdda on Joppe lähedal, siis jüngrid, kuuldes, et Peetrus on seal, läkitasid kaks meest tema juurde palvega: "Ära viivita meie juurde tulekuga!"
39Peetrus tõusiski ja läks nendega. Kui ta pärale jõudis, viidi ta ülemisse tuppa ja kõik lesknaised tulid tema juurde, nutsid ja näitasid särke ja kuubesid, mida Gasell nendega olles oli teinud.
40Aga Peetrus ajas kõik välja, heitis põlvili ja palvetas ning pöördus ja ütles surnukehale: "Tabiita, tõuse püsti!" Tema avas oma silmad ja tõusis Peetrust nähes istuma.
41Aga Peetrus andis talle käe ja tõstis ta püsti, hüüdis sisse pühad ja lesknaised ning seadis Tabiita elavalt nende ette.
42Aga see sai teatavaks kogu Joppes, ja paljud hakkasid uskuma Issandasse.
43Ja Peetrus jäi mitmeks päevaks Joppesse ühe nahkuri Siimona juurde.

Tänu Sulle Issand, et sinu kuningriik on läbi murdnud olevikku. Aita mul elada selle väärtuste kohaselt ning tunnistada selle reaalsusest praeguses maailmas.

Oleme jõudnud Luuka jutustuse selle osa juurde, mis keskendub Peetrusele, kui ta rändab mööda maad ning meile räägitakse kaks näidet tema rändavast, apostellikust teenimisest. Esimene toimus Lüddas (praeguses kaasaegse Iisraeli peamise rahvusvahelise lennujaama maa-alal), teine aga Joppa lähedal. Mõlemas paigas teeb Peetrus erilisi imeteo - just samamoodi nagu tegi Jeesus. Ta tervendab halvatu, öeldes: “Tõuse üles ja sea oma ase korda!” (s 34), nind teises äratab surnuist üles naise, keda väga nutsid taga vaesed ning heidikud.

Praegune lennujvälja maa-ala kohana, kus apostel Peetrus kord Ainease tervendas - toob esile tohutud muutused, mis on toimunud alates esimesest sajandist,  kui Jeesus kuulutas head sõnumit. Kaasaegsed inimesed võivad väita, et teaduse edusammud, mis on andnud inimesele võimu looduse üle, on teinud ka võimalikuks selle, et inimene saab tõusta taevasse Lüdda kohal, ning see paneb Peetruse imeteod tugevalt kahvatuma ning osutab nende aegumisele. Siinkohal aga tuleb tähele panna, et Peetrus pole mingi paljas imetegija, vaid ta kuulutab seda mida Kristus maailmas teeb (s 34). Ja need imeteod on kuulutamas Jumalariigi tulekut, kinnitades, et ülestõusnud ning taevasse läinud Kristuses on lõppenud patu ning surma valitsemine. Seda sõnumit langenud maailma uuenemisest vajatakse tänapäeval isegi enam, sest kaasaja inimese enesekindlus, et tema kontrollib maailma, on inimkonna teinud haavatavaks kurjale, mille vastu teadusel kogu selle saavutuste juures ei ole abi pakkuda.

Pane tähele, et lõpus olev kirjeldus Tabiitast, kes “tegi alati head, aidates vaeseid “ (s 36) viitab lahutamatule seosele usu ning tegude vahel, rõhutades Kristuse sõnumi uuendavat ning muutvat väge. Rahvusvahelised lennujaamad on muljetavaldavad kohad, aga need ei suuda muuta inimeste elu või tuua õiglust vaestele.

 
Kui järgmisel korral oled lennuväljal, võta hetk et palvetada turvalise lennu pärast - kuid palu seejuures ka Jumalalt, et need inimesed sinu ümber kes on oma lootuse pannud teadusele ja tehnoloogiale võiksid samuti tundma õppida selle maailma Päästjat.

Selle kommentaari autor: David Smith