Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala ajal

Esmaspäev, 13. Oktoober 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 11:46-57

Suurkohus otsustab Jeesuse hukata
46Aga mõned neist läksid variseride juurde ja teatasid neile, mis Jeesus oli teinud.
47Seepeale kutsusid ülempreestrid ja variserid kokku Suurkohtu koosoleku ja ütlesid: "Mis me teeme? See inimene teeb palju tunnustähti.
48Kui me jätame ta rahule, hakkavad kõik temasse uskuma, ning siis tulevad roomlased ja võtavad ära nii meie pühapaiga kui ka rahva."
49Aga üks neist, Kaifas, kes oli tolle aasta ülempreester, ütles neile: "Teie ei tea mitte midagi
50ega mõtle, et teile on parem, et üks inimene sureb rahva eest, kui et kogu rahvas hukkub."
51Aga seda ta ei öelnud iseenesest, vaid tolle aasta ülempreestrina kuulutas prohvetlikult, et Jeesusel tuleb surra rahva eest.
52Aga Jeesus ei pidanud surema üksnes selle rahva eest, vaid et koguda ka hajali elavaid Jumala lapsi ühtekokku.
53Sellest päevast peale võtsid nad siis nõuks Jeesus ära tappa.
54Nüüd ei käinud Jeesus enam juutide keskel avalikult, vaid läks sealt ära kõrbelähedasse paika, Efraimi-nimelisse linna ning viibis seal koos jüngritega.
55Aga juutide paasapühad olid ligi ning maalt läksid paljud üles Jeruusalemma end paasapühade jaoks puhastama.
56Siis nad otsisid Jeesust ja pärisid pühakojas seistes üksteiselt: "Mis te arvate? Vaevalt ta tuleb pühadeks?"
57Aga ülempreestrid ja variserid olid andnud käsu, et kui keegi peaks teadma, kus Jeesus on, siis see annaks ta üles, et nad saaksid ta vahistada.

“Ma ootan Issandat, mu hing ootab, ja ma loodan tema sõna peale.” (Psalm 130:5) Seisa vastu kiirustamise soovile, süvenedes veelkord Jumala sõnasse.

Mõnikord jääb meil tabamata sündmuste tegelik tähendus, sest oleme liigselt koormatud omaenda muredega. Laatsaruse ülesäratamine vallandas terve rea sündmusi, mis tõukasid Jeesust tema enda surma poole - ja ka austamise poole. Paljud juudid uskusid temasse (oli ta siis tõesti Messias?), kuid nende juhtide jaoks, kes ei uskunud, oli see sündmus viimaseks piisaks karikas. Nad kutsuvad kokku koosoleku. Ja selle kogunemise peateema on Jeesus. Kaifas paneb lauale tegevuskava (s 50).

Irooniline on see, et Kaifase sõnadele tagasi vaadates tundub, nagu olekski ta tõeliselt mõistnud Jeesuse missiooni - ometi on tema vandenõu plaan pime Jumala suurte eesmärkide suhtes. Preestrid ning variserid muretsevad peamiselt endi positsiooni  ning võimu pärast. Nende diskussioon ei hõlma “imelisi tunnstähti” või seda, et väga paljud ikkagi olid hakanud uskuma Jeesusesse (nad ka ei küsinud “miks?”). 

Nende hirm aga oli, et sellise karismaatilise liidri kasvav populaarsus paneb roomlased tegutsema potentsiaalse ohu suhtes - ning nende endi võimupositsioon juutide keskel kaob. Leitud lahendus on jõhker: vandenõu Jeesuse tapmiseks (s 53). Kaifase sõnadel on aga tähendus mis kaugelt ületab ta enda arusaamise: Jeesus tõesti sureb “kogu rahva eest”, kuid juutide juhtide enda huvide kaitseplaan kukub läbi. Nii nende postisioon, tempel kui ka kogu rahvas hävitatakse kõigest hoolimata juba üsna varsti (AD 70).

Paasapühade lähenedes kulgeb sündmustik peatumatult kulminatsiooni suunas. Miks siis Jeesus tõmbub tagasi, Jeruusalemmast mõne kilomeetri kaugusel olevasse paika? Ehk seepärast, et Ta oli tagaotsitav ( s 54, 57). Või sellepärast, et Ta vajas vaikset aega oma jüngritega enne ees ootavaid kohutavaid sündmusi, sest ka meiepaasatall Jeesus Kristus on tapetud.  Või ehk ka sellepärast, et keskendudes Jumala ajaplaanile teadis Ta, et Temast saab Paasatall.

 
“ Sest ka meie paasatall Jeesus Kristus on tapetud.” (1Kr 5:7). Kiida Jumalat, et meie Issand Jeesus oli valmis ootama Jumala õiget aega - meie pärast, ning oma Isa austuseks.

Selle kommentaari autor: Emlyn ja Tricia Williams