Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jääk ja ülejäänud

Esmaspäev, 24. November 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 11:1-12

Jumal ei hülga Iisraeli
1Ma küsin siis: Kas Jumal on oma rahva ära tõuganud? Mitte sugugi! Minagi olen ju Iisraeli mees, Aabrahami soost, Benjamini suguharust.
2Jumal pole ära tõuganud oma rahvast, keda ta on ette ära tundnud. Kas te siis ei tea, mida Pühakiri ütleb Eelija loos, kuidas ta kaebab Jumala ees Iisraeli peale:
3"Issand, nad on tapnud sinu prohvetid ja maha kiskunud sinu altarid. Mina üksi olen järele jäänud, ja nad püüavad ka minu hinge."
4Kuid mida ütleb talle Jumala vastus? "Ma olen enesele alles jätnud seitse tuhat meest, kes ei ole nõtkutanud põlvi Baali ees."
5Nõnda siis on ka nüüdsel ajal jääk alles jäänud armuvaliku järgi.
6Kui aga armust, siis mitte tegudest, sest muidu ei oleks arm enam arm. [Kui aga tegudest, siis mitte armust, sest muidu ei oleks tegu enam tegu.]
7Kuidas siis nüüd? Mida Iisrael taotleb, seda ta ei ole saavutanud, ent äravalitud on selle saavutanud, aga ülejäänud on paadunud.
8Nõnda nagu on kirjutatud:
"Jumal on andnud neile tuimuse vaimu, silmad, mis ei näe, ja kõrvad, mis ei kuule kuni tänapäevani."

9Ja Taavet ütleb:
"Nende söögilaud saagu neile silmuseks ja püüniseks ja võrgutuseks ja kättemaksuks!

10Nende silmad mingu pimedaks, et nad ei näeks, ja kõverda nende selg jäädavalt!"
11Ma küsin siis: Kas nad on komistanud, et nad kukuksid? Mitte sugugi! Vaid nende väärsammu tõttu on paganatele osaks saanud pääste, et teha Iisraeli lapsi kiivaks.
12Kui aga juba nende väärsamm on rikkus maailmale ning nende kaotus rikkus paganatele, kui palju enam siis nende täisarv!

“Puhasta mind patust iisopiga, et ma saaksin puhtaks; pese mind, siis ma lähen valgemaks kui lumi! “ (Ps 51:9)

Nüüd on muutunud pakiliseks järgmine küsimus: kas Jumal on hüljanud oma rahva? Muidugi mitte! Alati on olemas olnud jääk - sest mitte kõik, kes kannavad Iisraeli nime, ei ole tegelikult Jumala rahvas (Rm 9:6) - ja see jääk on suurem kui oskas arvata Eelija, kes põgenes Iisraeli mõrtsukast kuninganna eest, või Rooma kristlased, kes ilmselt kannatasid üsna sarnase vaenamise käes oma juutidest vastaste poolt.

Ja tõesti, ka Paulus ise, endine koguduse vaenlane, on nüüd Jumala armuteo läbi saanud osaks sellest jäägist. Kindlalt oli ja on pääste alati Jumala halastava armu tegu, ning sellisena ei saa käsuseaduse innukas täitmine selle saamist kuidagi mõjutada. Kui keegi seda hästi mõistis, siis oli see Paulus, endine pühendunud variser.

Aga mis saab ülejäänud Iisraelist? Paulus tuletab oma lugejaile meelde neid (ka Jumala rahva hulgas), kes kummardavad ebajumalaid: neil on silmad, aga nad ei näe (Ps 115:2-8), ning Jumal mõistab nende üle kohut andes neile, mida nad ise on valinud - uimase vaimu (Js 29:10, 13). Kui Jumala Sõna, koda või rahvuslik identiteet muutuvad ebajumalateks, saavad meist kiiresti õigete vaenlased. Ka Taaveti, Iisraeli enda suure kuninga ja Messia austatud  eelkäija sõnad pöörduvad nende vastu: “„Nende söögilaud saagu neile silmuseks ja püüniseks..” (s 9) (Ps 69:23). See on traagiline ja kainestav meeldetuletus  -  kui kaugele isegi Jumala enda rahvas võib eksida.

Paljud meie seast saavad seda kinnitada. Tahtes järgida oma taevast Isa, püüame olla head. Me muutme innukaks õigsuse järele. See nõuab pingutust ning enesesalgamist, ja me hakkame tundma, et väärime oma pingutuse eest tunnustamist. Nii saab alguse asja inetu pool. Headus ise muutub ebajumalaks, mille altarile ohverdatakse patused. Kuhugi kaob täiesti ära halastus. Seepärast on meil tarvis otsekui uuesti silmad lahti teha ning näha Jeesust värske pilguga, eriti aga sellena, kes võtab vastu ning tervendab religioossete inimeste poolt põlatud patuseid.

 
Mõtle ajale, mil asetasid kellegi heaolu ettepoole jäigast reeglite järgimisest. Kas tajusid selles olukorras ka Jumala heakskiitu? Palveta, et õpiksid enam tegema selliseid valikuid.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts