Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Millises suunas joosta?

Esmaspäev, 2. Märts 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Tm 6:11-21

Mitmesuguseid juhiseid
11Sina aga, Jumala inimene, põgene selle eest! Taotle õigust, jumalakartust, usku, armastust, kannatlikkust, tasadust!
12Võitle head usuvõitlust, hakka kinni igavesest elust, millele sa oled kutsutud, kui sa oled andnud hea tunnistuse paljude tunnistajate ees.
13Ma käsin sind Jumala ees, kes teeb kõik elavaks, ja Kristuse Jeesuse ees, kes Pontius Pilaatuse ees andis hea tunnistuse,
14et sa käsku säilitaksid puhtalt ja laitmatult meie Issanda Jeesuse Kristuse ilmumiseni,
15mille parajal ajal toob nähtavale õnnis ja ainus võimas valitseja, kuningate Kuningas ja isandate Issand,
16kellel ainsana on surematus, kes elab ligipääsmatus valguses, keda ükski inimene pole näinud ega suudagi näha. Tema päralt olgu au ja igavene võimus! Aamen.
17Neid, kes on nüüdsel ajal rikkad, käsi, et nad ei oleks ülbed ega loodaks ebakindlale rikkusele, vaid Jumalale, kes valmistab meile kõike rikkalikult maitsmiseks;
18käsi neil teha head, saada rikkaks headelt tegudelt, olla lahke ja helde käega,
19talletades enesele vara heaks aluskiviks tuleviku tarvis, et haarata kinni tõelisest elust.
Lõpumanitsus
20Oh Timoteos, hoia, mis su hoolde on usaldatud, pöördu ära labastest tühijuttudest ja valeliku tunnetuse vastuväidetest,
21mida omaks tunnistades mõned on kaldunud kõrvale usust. Arm olgu teiega!

Issand tee mind tugevaks, et suudaksin jääda pühendunuks ning teenida sind ustavalt.

Valeõpetajad sattusid rahaarmastuse lõksu. Pauluse nõuandes jõukatele kristlastele kõlab Mäejutluse kaja: nad peaksid oma jõukust kasutama taevariigi valguses - saama rikkaks heades tegudes, olema helded, koguma vara taevasse (s 17-19).

See kirja viimane lõik keskendub Timoteosele endale. Läbi terve kirja on Paulus nõudnud, et evangeelium peab olema nähtav juhtide eludes. Siin aga kinnitab ta uuesti Timoteose kutsumist ja uuendab tema jõudlust. Üks metafoor järgneb teisele ning Timoteosele soovitatakse põgeneda finantskiusatuste eest, mis tõmbasid maha eelmised Efesose liidrid (s 11). (Nõid Siimona kiusatus on olnud kristlike juhtide lõksuks siiani - vt Ap 8:18-24) Timoteos peab tagama eemaldumise valeõpetuse ning spekulatsioonide juurest, mis viis mitmed usu juurest eemale (s 20-21). Sealjuures ei tohiks peamiseks motivatsiooniks olla hirm, vaid nende asjade sügav ligitõmbavus, mis on tõesed ja väärt taotlemist (s 11).

Me jookseme vaid nende asjade järele, mida peame pingutust väärivaiks! Paulus teeb nimekirja väärtustest, mis meile kõikidele on Jeesuses kättesaadavad: õiglane elu, ausus, päevast-päeva kestev usaldus Jumalasse, armastav suhtumine kõikide suhtes (sh ka valeõpetajate suhtes), kannatlik lootus mis tagab kestmise, ning kõigutamatu leebus ja tundlikkus, mis väljendus Jeesuse elus (s 11). Samas kõiki neid kvaliteete, mis meile Jeesuse läbi on saadaval, tuleb inimesel taotlema hakata. Igaüks meist peab otsustama, millises suunas ta jooksma hakkab. 

See tähendab ka võitlust (s 12). Lahinguväljaks saab meie tahe, samas kui haaratavas kauguses  on igavene elu selle mitekülgses kirkuses. Timoteosel pole vaja teha muud kui jääda kindlaks; jääda seisma samale alusele, kus ta oli oma ristimise päeval (s 12), ning hoida hoolega kõike, mida Kristus meile usaldanud on, kuni Ta tuleb tagasi (s 14, 20). Jumal on meie kätte usaldanud evangeeliumi, meie peame sellesse uskuma, seda kuulutama ning kogu aususega ka väljendama oma elus. Jumala oma on jõud, vägi ning au.

 
Mõtiskle vaiksel hetkel, mida Jumal on sinu kätte usaldanud. Kuidas võiksid seda turvaliselt hoida?

Selle kommentaari autor: +Graham Cray