Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ebaküpsed suhtumised

Reede, 5. Juuni 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 3:1-9

Ristilöödud Kristus kui Jumala vägi ja Jumala tarkus
1Ka mina, vennad, ei võinud rääkida teile kui vaimsetele, vaid pidin rääkima kui lihalikele, nagu väetitele lastele Kristuses.
2Ma jootsin teile piima ega andnud tahket rooga, sest seda te ei oleks veel talunud. Kuid ega te nüüdki veel talu,
3sest et olete ju alles lihalikud. Kui teie seas on kiivust ja riidu - eks te siis ole lihalikud ja eks te käitu inimlikult?
4Sest kui üks ütleb: „Mina olen Pauluse poolel!”, teine aga: „Mina Apollose!” - eks te siis ole nagu inimesed ikka?
Vastutus Jumala ees
5Mis on siis Apollos? Mis on Paulus? Teenrid, kelle kaudu te olete saanud usklikuks, nõnda nagu Issand igaühele on andnud.
6Mina istutasin, Apollos kastis, kuid Jumal laskis kasvada.
7Nõnda siis ei ole midagi see, kes istutab, ega see, kes kastab, vaid Jumal, kes kasvatab.
8Istutaja ja kastja teevad sama tööd, aga kumbki saab oma palga vastavalt oma vaevanägemisele.
9Sest Jumala kaastöölised oleme meie; Jumala põllumaa, Jumala hoone olete teie.

“Aga kui Issanda laegas jõudis Taaveti linna, vaatas Sauli tütar Miikal aknast välja ja nähes kuningas Taavetit hüppavat ja kargavat Issanda ees, põlgas ta teda oma südames. “ (2Sm 6:16)

Võib arvata, et rahva seas oli mitu pahameelest punetavat ja vingerdavat kuulajat, kui seda kohta Pauluse kirjast usklike kogunemisel ette loeti. Lisaks sellele, et Paulus just äsja oli väitnud, et koguduse võimumehed olid käitunud samamoodi kui need, kes Jeesuse risti lõid, võrdleb ta neid nüüd ka lastega.

Sellega ei taha Paulus öelda, nagu saaks kristlased jagada kahte sorti - ka kusagil mujal ei väida ta midagi sellist. Pigem pärineb taoline keelekasutus neilt, kes kritiseerisid Paulust, et ta kohtleb neid kui lapsi, andmata neile liha, mida nad väärinuks. Võibolla oli seal neid, kes kogesid, et Apolloselt nad seda liha said. Ometi oli nende tolle hetke lõhenemine ise kindlaks tõendiks sellest, et küpsust nad küll saavutanud polnud.

Ka ei olnud nad eriti vaimulikud, sest käitusid ja mõtlesid üsna samamoodi kui nende paganaist naabrid. Taas ei tähenda see, nagu ei kuulunuks nad Kristusele või oleks neil puudu Pühast Vaimust: vaid Paulus kordab siin, mida ütles sissejuhatuses: probleem on selles, et nad ei ela enda kutsumise kohaselt. See, kuidas nemad mõtlesid, oli paljas piimatoit. Ja sõnum ristilöödud Kristusest osutus neile (liiga) tugevaks lihatoiduks olevat. Kui siis Paulus taandab veel enda ning Apollose mustadeks ja higisteks päevatöölisteks Jumala majapidamises, kaob noil nurisejail vaip jalge alt. Mitte ükski korintlastest ei hakkaks käima mingi musta farmitöölise järel tema kaaskonnas. Taas on probleemi keskmes suhtumine.

Kui sageli kuuleme ka meie väiteid nagu: “See on minu kogudus” või “Ma olen asutajaliige” kui põhjendusi, mille alussel püütakse läbi suruda enda tahtmist kogu ülejäänud kogukonna peale? Taoline suhtumine on Jumalast kaugel, ning tühine. Kogudus ei ole ega saa iial olema “minu”, kellegi jaoks - see on üksnes Jumala oma: apostlid, piiskopid, õpetajad, pastorid ja koguduseliikmed - kõik koos. Ja see ei tähenda, et juhtimine puuduks.  Vaid, et juhtimine, mis pole kooskõlas ristist lähtuva tarkusega, ei ole Jumalast.

 
Kes sinu kultuuriruumis võiks olla see põlatud päevatööline? Kui lähed palvesse, mõtiskle, kuidas see metafoor võiks muuta su juhtimispraktikat.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts