Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ajamärgid

Laupäev, 12. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 13:1-13

Jeesus kuulutab ette templi hävitamist ja suurt viletsust
1Ja kui nad pühakojast lahkusid, ütles üks ta jüngreid talle: „Õpetaja, ennäe, missugused kivid ja missugused hooned!”
2Ja Jeesus ütles talle: „Kas sa pead silmas neid suuri hooneid? Ei jäeta siin kivi kivi peale, mida maha ei kistaks!”
3Ja kui Jeesus istus Õlimäel pühakoja vastas, küsisid Peetrus ja Jaakobus ja Johannes ja Andreas temalt omavahel olles:
4„Ütle meile, millal see kõik tuleb ja mis on tunnustäheks, kui kõik see hakkab täituma?”
5Aga Jeesus hakkas neile rääkima: „Vaadake, et keegi teid ei eksitaks!
6Paljud tulevad minu nimel, öeldes: „Mina olengi see!” ja eksitavad paljusid.
7Aga kui te kuulete sõdadest ja sõjasõnumeid, ärge ehmuge: see kõik peab sündima, kuid veel ei ole lõpp käes.
8Sest rahvas tõuseb rahva vastu ja kuningriik kuningriigi vastu, paiguti on maavärinaid ja näljahäda - need on sünnitusvalude algus.
9Aga teie vaadake iseennast: minu pärast antakse teid ülemkohtute kätte ja teid pekstakse sünagoogides ning seatakse maavalitsejate ja kuningate ette, tunnistuseks neile.
10Ja kõigile rahvaile peab enne kuulutatama evangeeliumi.
11Ja kui teid viiakse ja antakse valitsejate kätte, ärge muretsege ette, mida rääkida, vaid rääkige seda, mida iganes teile antakse sel tunnil, sest teie pole kõnelejad, vaid Püha Vaim.
12Ja vend annab surma venna ja isa lapse ja lapsed tõusevad vanemate vastu ja lasevad nad surmata
13ja teie saate kõikide vihaalusteks minu nime pärast. Aga kes peab vastu lõpuni, see pääseb.

Kui keegi ütleks sulle, et maailma lõpp saabub homme, milline oleks sinu esimene küsimus? Ja mida seejärel teeksid?

Kasvasin üles keskkonnas, kus tõsised piibliuurijad koostasid põhjalikke diagramme eshatoloogilistest salmidest selleks, et võimalikult täpselt ennustada Kristuse teist tulemist. Kui läksin piiblikooli sain teada, et nende vaade oli vaid üks paljudes võimalikest. Seal kuulsin ka tarka kommentaari: Jeesuse-aegsed religioossed inimesed olid kasutanud Vana Testamenti selleks, et kujundada oma arvamust Messia tuleku kohta, kuid kui Ta tuli, ei tundnud enamik neist Teda ära! Sealtpeale ma eriti ei usalda igasuguseid väga detailseid stsenaariume. Samas - tänase teksti apokalüptilisest diskursusest saame mõned detailid üsna selgeks.

Esiteks tuleb arvestada ajaloolise dimensiooniga (s 1-23). Kui Jeesus koos jüngritega vaatles Jeruusalemma kolmanda templi  (mis oli Heroodese poolt püstitatud aastal 19pKr) hingematvat arhitektuuri, ennustas Jeesus ette selle templi hävingut, kutsudes sellega esile ka küsimused nende sündmuste toimumisaja kohta. Oma sõprade pärimisele vastas Ta kirjeldades tervet hulka peatselt saabuvaid sündmusi. Kui tempel roomlaste armee poolt aastal 70 pKr maatasa tehti ning rüvetati, siis sellega koos ilmnevad tunnusmärgid olid kogenematule ja noorele Jeruusalemma kogudusele hoiatuseks põgeneda Pellasse, Transjordaanias (Eusebius, c AD 263–339), ning põgeneda nende päevade rõhumise eest, mis langes pühakoja peale.

Teiseks on siin tulevikudimensioon (s 24-27). Kosmilised sündmused juhatavad sisse Inimese Poja saabumise kulminatsiooni ( Taanieli 7:13), mil Ta tuleb kuningana kokku koguma oma valituid maailma äärtest.

Kolmandaks, on praegune, ajatu dimension, mille tarvis Jeesus annab praktilist nõu ja vaate kõikidele oma järgijate põlvkondadele. Ta õhutab meid “valvama” (s 5,9 ja 23 - kasutavad kõik sama kreeka verbi), sest paljud häirivad sündmused võivad meid petta, alarmeerida, muretsema panna või rõhuma hakata - looduslikud ja poliitilised katastroofid, tagakiusamised ja kohtumõistmised, perekonna lõhenemine ning valemessiad on kõik tulemas sellesse vahepealsessse maailma - kuid tänu Jumalale, “meid on kutsutud elama praegu saabuva tuleviku valguses.” (D. English)

 
Kaasajal kogevad väga palju kirstlased tagakiusu. Võibolla tunned kedagi neist, või kellegi erilist olukorda. Palveta, et Jumal täidaks nad jõuga ning aitaks jääda ustavaks.

Selle kommentaari autor: Grace Thomlinson