Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elav tõendus

Teisipäev, 12. Juuli 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 13:1-13

Lõpumanitsusi ja tervitusi
1Ma tulen nüüd kolmandat korda teie juurde. Kahe ja kolme tunnistaja suu läbi tehakse iga asi kindlaks.
2Ma olen öelnud enne ja ütlen veel ette ära - teist korda teie pool olles ja nüüd eemal olles - neile, kes on seni patustanud, ja kõigile muudele: kui ma jälle tulen, siis ma ei säästa teid!
3Te ju otsite tõendust, kas minus räägib Kristus, kes ei ole nõder teie suhtes, vaid on vägev teie sees.
4Sest kuigi ta löödi risti nõtruses, ometi elab ta Jumala väest. Nii oleme meiegi nõdrad temas, kuid elame koos temaga Jumala väest teie jaoks.
5Katsuge iseendid läbi, kas te olete usus! Pange end proovile! Või te ei tunne endast, et Jeesus Kristus on teie sees? Kui ei, siis te olete ju kõlbmatud!
6Aga ma loodan, et te tunnetate, et meie ei ole kõlbmatud.
7Me palume Jumalat, et teie ei teeks mingit kurja - mitte et meie seeläbi paistaksime kõlblikena, vaid me tahame, et teie teeksite head, ehkki meie oleksime nagu kõlbmatud.
8Sest me ei suuda midagi tõe vastu, vaid üksnes tõe poolt.
9Meid rõõmustab, kui meie oleme nõdrad, teie aga vägevad. Ja me palvetame, et teie asjad saaksid korda.
10Ma kirjutan seda eemal olles sellepärast, et ma teie juures olles võiksin seda meelevalda, mille Issand mulle on andnud, kasutada ülesehitamiseks ja mitte karmilt mahalõhkumiseks.
11Lõppeks, vennad, olge rõõmsad! Seadke oma asjad korda, laske endid julgustada, olge üksmeelsed, pidage rahu! Küll siis armastuse ja rahu Jumal on teiega!
12Tervitage üksteist püha suudlusega! Teid tervitavad kõik pühad!
13Issanda Jeesuse Kristuse arm, Jumala armastus ja Püha Vaimu osadus olgu teie kõikidega!

“See arm mind kannab tänini ja arm mind koju viib.” (“Oo arm ääretu”, J. Newton)

Korintose kogudus tahtis tõendeid Pauluse teenistuse kehtivuse kohta. (s 3). Paulus aga vastab, et tema lähitulevikus teoks saav visiit, toob neile vastuse, aga viisil, mida nad eelistaksid mitte saada. (Tsitaat 1Ms 19:15 tähendas, et Pauluse eesootav visiit toob kaasas kolmanda ja otsustava osa tõendusest, korintlaste patuse eluviisi kohta.) Paulust oli süüdistatud arguses, siis kui ta oli leebe - see aga ei tähendanud, et korintlastel poleks tulnud vastutust kanda ning korralekutsumisest oleks nüüd võimalik kõrvale hiilida (s 10). Korintlased pidid tõendama oma kristliku usu ehtsust. Siiani olid nad uurinud Paulust, nüüd oli aeg uurida neid endid - ja mitte sellepärast, et Paulus oli tulemas, vaid sellepärast, et Kristus oli neis endis (s 5). Eneseanalüüsi võib mõnikord äärmuseni viia, aga Pauluse kuulajaid see oht küll ei ähvardanud.

Pauluse mure ei olnud vaid see, et tõestada enda õigsust, või et tal oli õigus. Paulus palvetab korintlaste eest (s 7,9). Tema enese tunnetus edust või läbikukkumisest on otseselt seotud korintlastega (s 6,7). Ja kui Pauluse nõtrus põhjustab korintlaste tugevuse kasvu, on see talle ainult rõõm. Kogu Pauluse meelevald, mille üle nii palju oli vaieldud, oli rakendatud üksnes korintlaste üleehitamiseks, mitte aga mahakiskumiseks.

Mida aga korintlased ja ka meie täna, kõige enam vajame ei ole mitte apostli lühivisiit - olgu see siis korralekutsumiseks või kiituseks, vaid Jumala ligiolu ja arm. Kui püüame olla kuulekad Kristusele, “on armu ja rahu Juaml” meiega (s 11). Ja kui võitleme oma nõtrusega Tema nimel, olgu siis kristliku eluviisi kõrge hinna tõttu Kristusele allegrilises ühiskonnas, või jagades oma murtust koos kogu looduga, või oma isikliku kalduvusega pattu teha - siis just seal saab “Issanda Jeesuse Kristuse arm” (s 14) meile kättesaadavaks.

 
Kui peaksin kellelegi tõestama et olen kristlane, milliseid tõendeid võiksin esitleda? Kuidas on Jumala arm muutnud mind ja mu elu?

Selle kommentaari autor: Graham Gray