Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuningriik kõikidele

Laupäev, 6. August 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 7:24-30

Jeesus kuuleb Kaanani naise palvet
24Aga Jeesus tõusis ja läks sealt ära Tüürose alale. Ja ta läks sisse ühte majja, soovides, et keegi ei tunneks teda ära. Ent ta ei saanud jääda varju,
25sest otsekohe tuli üks naine, kes oli temast kuulnud, kelle tütrekesel oli rüve vaim, ning langes ta jalge ette.
26Aga see naine oli kreeklanna, pärit Sürofoiniikiast, ja see palus teda, et ta ajaks kurja vaimu tema tütrest välja.
27Ja Jeesus ütles talle: „Lase esmalt lastel saada kõhud täis, ei ole ju ilus võtta laste leiba ja visata koerakestele!”
28Naine aga vastas talle: „Issand, koerakesed ju söövad laua all laste raasukesi!”
29Ja Jeesus ütles talle: „Sellesama sõna pärast mine! Kuri vaim on sinu tütrest ära läinud!”
30Ja naine läks koju ja leidis lapse voodis magamas ja kurja vaimu olevat lahkunud.

“Issand, palun laienda mu vaatevälja, kui süvenen tänasesse Sõnasse!”

Emana mõistan hästi piiride vajalikkust. Kui meie tütar oli alles väikene, olid talle seatud piirid üsna kitsad, aga tema kasvades laienesid ka piirid. Tänases tekstis näeme kuidas Vana Testamendi käsuseaduses antud piirid laienesid Jeesuse teenimistöö tulemusena (Mk 7:14-23), ning samamoodi laienesid Iisraeli rahvuslikud piirid, et kaasata ka paganarahvad, kuigi see ei sündinud koheselt.

Ilmselt ei ole tegu kõige mugavama lugemisega. Meid ei pruugi häirida Jeesuse karmus variseride ja saduseridega, aga Tema karmus abi otsima tulnud naise vastu? Ometi ei tohiks me seda Jeesuse vastuse karmust püüda leevendada ebamugavustundele järele andes. Tuli ju Jeesus tõesti erilise missiooniga, kuulutama jumalariigi saabumist Iisraeli rahvale (vt Mt 10:5-6). Ning need head sõnumid tuli Tal kuulutada kõigepealt Israelile ( “lastele” s 27), see aga ei tähendanud, et tuleviku misjon paganarahvastele oleks välistatud. Eriti rõhutab seda Jeesuse vastuse algus “Laske esmalt…”  (s 27), mis ühtlasi viitab, et olukord muutub tulevikus ( vt ka Jh10:16 ja Rm 2:9-10).

Lisaks näeme, et naine lähenedes Jeesusele täie alandlikkusega, aktsepteerib Jeesuse nimetuse “koerakesed” (s 28) ning, erinevalt jüngritest eelnevais peatükkides, mõistab tegelikult mida Jeesus öelda soovib. Ta aktsepteerib asjaolu, et paganate aeg ei ole veel saabunud, kuid tema usk ja vastureaktsioon Jeesuse isikule toob talle samas vastuse mida ta otsima oli tulnud.

Tänapäeval koosneb kristlik kirik valdavalt paganarahvastest, kuid sellele vaatamata ei tohiks me unustada seda, mida Jeesus ütles kord Samaaria naisele - et “pääste tuleb juutidelt” (Jh 4:22), ning et see, nagu ka Paulus kirjeldab paganatele, tähendab - et meie oleme vaid poogitud oksad (Rm 11:13-24). Too naine, kes Jeesusele nii alandlikult lähenes, ei kahelnud Jeesuse armus tema tütre vastu. Samamoodi, ei tohi ka meie hakata kahtlema Jumala armus. Alandlikkust on palju vaja, et läheneksime “murtud ja kahetseva südamega” Jumalale, sest sellist südant ei põlga Jumal ära ( Psalm 51:19 ).

 
Kas ja kuidas oled sina piiranud seda vaatevälja, mida Jumala Vaim on tahtnud sulle ilmutada? Milliseid praktilisi samme võiksid astuda, et su nägemisala võiks olla jätkuvalt laienev ning saaksid täiesti avatud südamega kuulutada kutset jumalariiki, mis on tulnud kõikidele?

Selle kommentaari autor: Julie Robb