Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Täielikult makstud

Kolmapäev, 14. September 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 22:22-30

Paulus kõneleb ülempealikuga
22Kuni selle sõnani nad kuulasid teda, siis aga tõstsid oma häält: „Hukka niisugune ära maa pealt! Ta ei tohi ellu jääda!”
23Ja kui nad karjusid ja rõivaid seljast kiskusid ning tolmu vastu taevast loopisid,
24käskis ülempealik Pauluse viia kindlusse ning ütles, et teda tuleb piitsa varal üle kuulata; sest ta tahtis teada, mispärast nad tema peale nõnda karjusid.
25Aga kui nad olid tema rihmutamiseks kinni sidunud, ütles Paulus pealikule, kes seal juures seisis: „Kas teie tohite Rooma kodanikku piitsaga peksta ja pealegi ilma kohtuotsuseta?”
26Kui pealik seda kuulis, läks ta ja teatas ülempealikule: „Vaata ette, mida sa teed! See inimene on ju Rooma kodanik.”
27Siis tuli ülempealik Pauluse juurde ning küsis: „Ütle mulle, kas sa oled Rooma kodanik?” Tema ütles: „Olen küll.”
28Ülempealik vastas: „Mina olen endale Rooma kodakondsuse hankinud suure raha eest.” Paulus aga ütles: „Ent mina olen sellesse sündinud.”
29Siis jätsid ülekuulajad ta kohe rahule. Ülempealik lõi aga kartma, kui ta sai teada, et Paulus on Rooma kodanik ja et ta oli tema ahelaisse pannud.
Paulust kuulatakse üle Suurkohtus
30Aga teisel päeval, soovides selgemalt teada saada, milles juudid Paulust süüdistavad, päästis ülempealik ta ahelatest valla ja käskis ülempreestreid ja kogu Suurkohtu kokku tulla ning viis Pauluse nende ette.

Mida tähendab "kuulumine" sinu jaoks? Mida tähendab kuuluda Kristusele? Mõtle veidi aega nende küsimuste peale Jumala ees olles.
Kord kuulsin, kuidas üks Ameerika jalgaplli fänn ütles "Dallase kauboide" klubi kohta: "Me vihkame neid kutte. Ega me isegi ei tea täpselt miks. Me lihtsalt vihkame."
Tänasest piiblitekstist näeme, et religioossetel liidritel oli Pauluse suhtes tekkinud täiesti pime nig põhjendamatu viha; ning see muutis auväärsed kogukonna ametikandjad verejanulisteks hulludeks. Miks ometi? Üsna suurel määral oli põhjuseks Pauluse poolt edastava sõnumi olemus. Religioossed juhid ei olnud võimelised suhtuma Jeesusesse kui oma oodatud Messiasse; viha allikas aga oli tegelikult mujal - eelarvamuses. Nende jaoks oli võimatu see, et Jumala plaan võiks sisaldada ka paganate pääsemist (s 21,22).
Pinge juutide japaganate vahel ei pruugi olla  kaasaja koguduste probleem, kuid kas meie oleme eelarvamustest vabad? Öeldakse, et kõige eraldavam tund Ameerikas on pühapäeviti kella 11.00-12.00, ehk aeg, mil suur osa inimestest on kirikutes. Selle pildi muutmiseks on vaja kaugelt enam kui paari erinevaist rassidest inimese pilti kusagil voldikus. Tegelik muutus algab naeratusega neile, kes on meist erinevad, ning nende sõbraks saamisega. See on väga oluline, sest koguduse "grand finale" on  "suur rahvahulk, keda ükski ei suutnud loendada, kõigist paganahõimudest ja suguharudest ja rahvastest ja keeltest seisis trooni ees ning Talle ees.." (Ilm 7:9-10).
On irooniline, et rooma õigus selle juhtumi puhul tähendas ohvri karistamist, just nagu lahendaks see probleemi. Hämmastav on aga see, et isegi siis kui Paulus on peksmiseks välja sirutatud (s 25), on ta ainuke, kellel tundub olukorra üle kontroll olevat. Otsekui muuseas nimetab ta enda rooma kodanikustaatust, mille peale kõikvõimas väepealik ning tema mehed käituvad nagu hirmutatud jänesed. Paulus suutis ka suur pinge olukorras rahulikuks jääda sellepärast, et ta oli veendnud et Jumal valitses ka seda olukorda ning et isegi oma elu kaotamine oleks tema jaoks tegelikult tähendanud võitu (Fl 1:21) 
 
Täna Jeesust, et Tema maksis hinna meie taevase kodakondsuse eest!

Selle kommentaari autor: Whitney Kuniholm