Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hoia pea selge

Teisipäev, 11. Oktoober 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Tm 4:1-8

Timoteose kohustustest
1Ma vannutan sind Jumala ja Kristuse Jeesuse ees, kes tuleb kohut mõistma elavate ja surnute üle, ning tema ilmumise ja tema kuningriigi nimel:
2Kuuluta sõna, astu esile, olgu aeg paras või ärgu olgu, noomi, manitse, julgusta igati pika meelega ja õpetamisega.
3Sest tuleb aeg, mil nad ei salli tervet õpetust, vaid otsivad endile oma himude järgi õpetajaid, kes kõditavad nende kõrvu,
4ja pööravad end eemale tõest ning pöörduvad müütide poole.
5Aga sina ole igati kaine, kannata kurja, tee evangeeliumikuulutaja tööd, täida oma hoolekandetööd!
6Sest mind valatakse juba joogiohvrina ja mu lahkumisaeg on käes.
7Olen võidelnud head võitlemist, lõpetanud elujooksu, säilitanud usu.
8Nüüd on mulle valmis pandud õiguse pärg, mille Issand, õiglane kohtunik, oma päeval mulle annab, aga mitte üksnes mulle, vaid kõikidele, kes igatsevad tema ilmumist.

Tuleta meelde viimane olukord, kus sul õnnestus oma “pea selge” hoida. Mis aitas sul seda teha?

Minu jaoks on äärmiselt motiveerivad ja oodatud kohtumised nende kristlastega kelle eluteekond on juba lõppemas, kuid kes on jäänud sama kirglikuks Jeesuse järgijaks kui olid 20 aastaselt. Paulus on võidelnud oma raske ja ülla võitluse (s 7). Ning jäänud ustavaks lõpuni, ootab ta nüüd lahkumist sellest maailmast ning vastuvõtmist oma Issanda ja Kohtumõistja poolt. See on taust tema poolt Timoteosele esitatud üleskutsele - täita oma kohust “ kuulutada sõna” kus ja kuidas iganes see võimalik on ning mitte iial alla anda (s 2,5).

Pauluse jaoks, kes näeb juba finišijoont, ei ole surm vaid pääsetee vanadele või haigetele. Pigem on see innustuseks saada kätte, jõuda kohale ja kogeda - Kristuse taastulemise tõotust, jumalariigi kehtestamist, enda elu hindamist ning kroonimise kirkust! Kõik usklikud, kes igatsevad seda - “kõik…, kes igatsevad Tema ilmumist” (s 8) -ootavad koos sellega ka praeguse mittetoimiva maailma õigeks seadmist (2Tm 3:1–6,13; 2Tm 4:3,4). Seetõttu peab kristlik kuulutustöö sisaldama nii pakilisust kui ka selgust, ja selleks vajab kuulutaja  julgust  ning vastupidavust. 

Kahtlemata tuleb silmitsi olla kiusatusega asjaolusid pehmendada või rääkida vaid seda, mida inimesed kuulda tahavad.  Fääri saartelt pärit abstraktse kunsti viljeleja Ingalvur av Reyni (1920 – 2005), väljendas kord ühes intervjuus muret selle üle, et kõik tema näitusel ülespandud maalid müüdi ära. Tema jaoks viitas see asjaolule, et ta maalid olid lakanud inimestele väljakutset esitamast ja see häiris teda sügavalt. Sõna kuulutamine peab läbima samasuguse kontrolli. Kui see on lakanud olemast korrigeeriv, manitsev ning julgustav (innustavas mõttes), siis on taolise tegevuse kasutegur küsitav. Samuti peab see esitama üleskutse kuulajaile - kuulata aktiivselt ja innukalt, et selgitada enda arusaamises valitsevat segadust, tunnistades, et meil endil pole piisavalt teadmist kuidas juhtida oma elu.

Paulus nimetab kuut asja.

Esiteks: Jumal näeb (s 1) - see mida sa teed, teed Jumalale, mitte kellelegi teisele.

Teiseks: ole kannatlik (s 2) - jälgi oma suhtumist ja hoiakuid kui kõneled.

Kolmandaks: hoia pea selge (s 5) - sõltumata olukorrast, ole oma reageeringutes tark.

Neljandaks: jaga sõnumit Jeesusest (s 5) - sul on parim sõnum, mida kuulutada.

Viiendaks: tee seda hästi (s 5) -  las kõik mida teed, tuua au Jumalale.

Kuuendaks: jätka (s 5,7)  - ära jäta pooleli!

 

Mõtiskle nende kuue punkti üle ning palu, et Jumal muudaks ja kujundaks sind jätkuvalt.

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate