Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võideldes ebaõiglusega

Laupäev, 21. Jaanuar 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 2:1-25

Moosese sünd
1Üks mees, Leevi soost, läks ja võttis ühe Leevi tütre.
2Ja naine jäi lapseootele ning tõi poja ilmale; ta nägi, et see oli ilus, ja ta peitis teda kolm kuud.
3Aga kui ta enam ei saanud teda peita, siis ta võttis tema jaoks pilliroost laeka, pigitas selle maapigi ja vaiguga, pani sellesse lapse ja asetas jõe äärde kõrkjaisse.
4Ta õde võttis eemal aset, et teada saada, mis temaga juhtub.
5Siis tuli vaarao tütar alla jõe äärde ennast pesema; ta toaneitsid aga kõndisid jõe kaldal. Kui ta nägi laegast kõrkjate sees, siis ta läkitas oma teenija ja laskis selle ära tuua.
6Kui ta selle avas ja nägi last, vaata, siis üks poeglaps nuttis. Aga ta halastas tema peale ning ütles: „See on üks heebrealaste poeglaps.”
7Selle õde ütles siis vaarao tütrele: „Kas pean minema ja kutsuma sulle heebrea naiste hulgast imetaja, et ta sulle last imetaks?”
8Ja vaarao tütar vastas temale: „Mine!” Ja tüdruk läks ning kutsus lapse ema.
9Ja vaarao tütar ütles sellele: „Vii see laps ja imeta teda minu jaoks, ja ma annan sulle tasu!” Ja naine võttis lapse ning imetas teda.
10Kui laps oli kasvanud, siis ta tõi selle vaarao tütrele ja see võttis tema enesele pojaks; ta pani temale nimeks Mooses ja ütles: „Sest ma olen ta veest välja tõmmanud!”
Mooses põgeneb Midjanimaale
11Ja see sündis neil päevil, kui Mooses oli suureks kasvanud, et ta läks välja oma suguvendade juurde ja nägi nende teoorjust; ja ta nägi ühte egiptuse meest peksvat heebrea meest tema suguvendade hulgast.
12Ja kui ta vaatas sinna ja tänna ja nägi, et seal kedagi ei olnud, siis ta lõi egiptlase maha ja mattis liivasse.
13Kui ta teisel päeval läks välja, vaata, siis taplesid kaks heebrea meest, ja ta ütles õelale: „Miks sa peksad oma ligimest?”
14Aga see vastas: „Kes on pannud sind meile ülemaks ja kohtumõistjaks? Kas mõtled tappa ka mind, nagu sa tapsid egiptlase?” Siis Mooses kartis ja mõtles: „Asi on tõesti ilmsiks tulnud!”
15Ka vaarao kuulis sellest loost ja ta püüdis Moosest tappa. Aga Mooses põgenes vaarao eest ja asus Midjanimaale. Kord istus ta seal ühe kaevu ääres.
16Midjani preestril oli seitse tütart; need tulid ja ammutasid vett ning täitsid künad, et joota oma isa lambaid ja kitsi.
17Aga karjased tulid ja tõrjusid nad eemale; siis Mooses tõusis ja aitas neid ning jootis nende loomi.
18Kui nad tulid oma isa Reueli juurde, küsis see: „Kuidas te täna jõudsite nii kiiresti?”
19Nad vastasid: „Keegi egiptuse mees päästis meid karjaste käest; ta ammutas meile ka vett ning jootis lambaid ja kitsi.”
20Siis ta ütles oma tütardele: „Kus ta on? Miks jätsite mehe sinna? Kutsuge ta leiba võtma!”21Ja Mooses otsustas jääda selle mehe juurde; see andis oma tütre Sippora Moosesele.
22Temale sündis poeg ja ta pani sellele nimeks Geersom, sest ta ütles: „Ma olen võõras võõral maal.”
23Alles hulga aja pärast juhtus, et Egiptuse kuningas suri. Ent Iisraeli lapsed ohkasid ja kaebasid orjuse pärast; ja nende hädakisa orjuse pärast tõusis Jumalani.
24Ja Jumal kuulis nende ägamist, ja Jumal mõtles oma lepingule Aabrahami, Iisaki ja Jaakobiga.
25Jumal vaatas Iisraeli laste peale ja Jumal mõistis neid.

Mis sind kurvastab siin maailmas? Kas su hinges on Jumalast äratatud rahulolematust, mis ärritab?

Tänane tekst kiirustab läbi 40 aasta ja nelja suurema stseeni (millised need on?). Minu uudishimu aga see lõplikult ei rahulda - ma ei saa eriti midagi teada Moosese kasvatusest; ka Reueli/Jethro mõistatus jääb lahendamata; veel üks tühimik on salmis 23. Jumalat ei nimetata enne 23. salmi, ning kogu peatükk lõpeb sügava gongilöögiga (neli Jumalaga seotud verbi) meenutades, et Jumal on ligiolev ka keset pimedust ja meeleheitlikku hädakisa. Taas tõuseb minus tänu leidlike naiste pärast, keda narratiivis mainitakse (kuid kellede nime peale Sippora ei mainita).

Salmid 1-10 koosnevat 141 heebreakeelsest sõnast, ning nende keskmes on sõna “beebi/ laps”. Pane tähele kuidas see, mida öeldakse laps Moosese kohta, kõlab hiljem vastu mitmes teises VanaTestamendi loos: ta oli ilus (s 2) - nagu kõik, mille Jumal on loonud (1Ms 1); ta leiti “laekast” (s 3) ja see meenutab meile Noad, keset kõrkjaid (kohe tuleb meelde Punane meri); teda kutsutakse “kohtumõistjaks” (s 14); ning mõlemaid päästmise verbe, mida kasutatakse salmides 17 ja 19 on palju kasutatud ka mujal Vanas Testamendis.

Viimaks - nimetab ta enda poega “võõraks poisiks” (s 22) viidates, et vaatamata sellele, et ta on aastaid kõrbes veetnud, on Moosese süda endiselt oma rahva juures, kes peavad taluma orjapõlve abitust. Ka Jeesus oli erakordse saatusega ning ka tema elus oli palju vaikseid aastaid; ja Tema on veel suurem Päästja ja Lunastaja kui Mooses. See kõik paneb mind tänama mu enda lapsepõlve aastate, ohtude, valeinnukuse, pettumuste, tavalise julguse, üksinduse, abielu ja lapsevanemaks olemise aastate eest; ka paljude peidetud vaikuse aastate eest, kus tundus, et midagi erilist ei juhtugi. Jumal on kogu aeg minuga olnud, mind kujundanud ja kandnud. Ja täna tahan uuendada oma kannatlikkust Jumala ajastuse suhtes: Ramses II’l, kes oli tõenäoliselt Väljarändamise aegne vaarao, oli 111 poega ja 59 tütart - kui imepärane on seegi, et üks neist “juhtus” just sel hetkel olema jõekaldal, kui Moosest oli päästa vaja!

 
Ainuüksi kirglikkusest ei piisa. Kas ka sinul on vaja oodata Jumala ajastust ja kutset? Kas tead, kuidas pead olema varustatud ja treenitud, et lahingusse minna?

Selle kommentaari autor: Howard Peskett