Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaid minu käe läbi

Laupäev, 28. Jaanuar 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 5:22-6:13

Mooses ja Aaron vaarao ees
6Ja vaarao käskis selsamal päeval rahva sundijaid ja ülevaatajaid, öeldes:

Paulus pöördus oma meeskonna poole kui “Jumala kaastöölised” (1Kr 3:9): milles teed sina Jumalaga koostööd, Tema eesmärkide saavutamiseks?

Tänane tekst on ümbritsetud Moosese viha ja tusameele raamiga. Ta tunnustab vaaraod vahemehe ja vastasena, kuid süüdistab Jumalat, et viimane teeb kurja oma rahvale (s 22), ning peale järjekordset kogemust, kus teda taas kuulda ei võetud (2Ms 6:9), pöörab ta oma vaate jälle tagasi (millise hääletooniga? Vingudes? Meeleheitel?) omaenda puudujääkidele -vähesele kõneosavusele ning kidakeelsusele (2Ms 6:12, ning jääb sinna kuni 2Ms 6:30). Loen seda ja meenutan tänulikult, et kõik mu raevutsemised ja jonnimised on Jumal äärmise kannatlikkusega ära kuulanud, nagu paljude oma sulaste kaeblemisedki läbi sajandite. Mooses ütleb vihaga: “Milleks sa mind siis läkitasid?” (“Kas sa selleks oled mu läkitanud?!”) Mis on “see”, mis põhjustab talle tol hetkel nii palju probleeme - ja mis on minu “see”? Mis on see asi, mille peale ma olen solvunud ja tige; mis mulle nii raske kanda on?

Jumala vastus Moosese tormilisele meeleheitele  on nii hämmastavalt helde, et seda lõiku 2Moosese raamatus on hakatud nimetama “Väljarändamise evangeeliumiks” (2Moosese evangeeliumiks). Meenub kuidas väljendid “võimas käsivars” ja “väljasirutatud käsi” kajavad läbi terve Vana Testamendi, kui meenutus Jumala lunastavast armust (5Ms4:34; 2Aj 6:23; Ps 136:12). Märkan, et Jumal tuletab Moosele meelde neljal korral “Mina olen Issand!”. Ma panen kirja 14 tegusõna, mis kirjeldavad Jumala tegusid ning ka seda mida Ta saab tegema tulevikus, ning pööran neid toimimse-sõnu oma südames igast küljest.

Jumal ilmutas end esiisadele kui “Kõikvõimas Jumal” (1Ms 17:1, vt ka 1Ms 43:14; 1Ms 48:3; 1Ms 49:25); Ta ilmutas end palju täielikumalt kui vaid “Ma olen see, kes ma olen” ( 2Ms 3:14); ning kõige täielikumalt üldse Jeesuses Kristuses, meie Issandas (Hb 1). Mida enamat veel ootan ja igatsen Teda mulle tegevat? Kas olen kindel, et Tema täidab kõik oma tõotused?

Meile öeldakse halastamatu aususega (2Ms 6:9), et oma lõhkirebitud hinge ning halava vaimu tõttu ei kuulanud rahvas ei Moosest ega Jumalat. Ma palvetan igaühe eest, kelle moraalne langemine muudab kurdiks Jumala hääle ja Tema sõprade suhtes.

 
Jumal tegutses Moosese läbikukkumise kohal: Tema eesmärke see ei muutnud ega kahjustanud. Võta ka sina julgustust sellest, et Jumala suveräänsed eesmärgi leiavad endale tee ka sinu elus.

Selle kommentaari autor: Howard Peskett