Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Egiptusest välja

Laupäev, 13. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 15:22-27

Maara veeime
22Siis Mooses käskis Iisraeli Kõrkjamere äärest edasi minna; nad läksid Suuri kõrbesse ja käisid kõrbes kolm päeva ega leidnud vett.
23Nad jõudsid Maarasse, aga ei saanud Maara vett juua, sest see oli kibe; seepärast pandi sellele nimeks Maara.
24Ja rahvas nurises Moosesega, öeldes: „Mida me joome?”
25Aga tema hüüdis Issanda poole ja Issand näitas temale ühte puud; siis ta heitis selle vette ja vesi muutus magusaks. Seal andis Issand rahvale seaduse ja õiguse, ja seal ta katsus teda läbi.
26Ja ta ütles: „Kui sa tõesti kuulad Issanda, oma Jumala häält ja teed, mis õige on tema silmis, paned tähele tema käske ja täidad kõiki tema korraldusi, siis ma ei pane su peale ainsatki neist tõbedest, mis ma panin egiptlaste peale, sest mina olen Issand, su ravija.”
27Siis nad tulid Eelimisse; seal oli kaksteist veeallikat ja seitsekümmend palmipuud. Ja seal nad lõid leeri üles vee äärde.

Kuidas on Jumal sinu vajadusi täitnud? "Loe üles oma õnnitused, nimeta neid ükshaaval - ja sind saab üllatama, mida Issand on teinud" (Johnson Oatman Jr, 1897)

Kaalu seda väidet: "Jumala õnnistused on alati sõltuvuses Tema laste kuulekusest Ta ilmutatud tahte osas" (Alan Cole, Exodus, IVP, 1973, p129). Kas võib olla sõnakuulmatus see, mis hoiab kinni õnnistust sinu elus?

Nagu on ka meie kõigi mitmekordne kogemus - suurele kõrghetkele võib järgneda väga kiire madalseis. Naisprohvet Mirjami laul, koos teiste naistega - tamburiinide ja tantsu saatel oli juubeldav. Kui ainult elu võiks alati selline olla! Sellele järgnes siiski väga kiiresti juba järgmine katsumus ja muutis õhkkonda väga drastiliselt. Joogivee puudumine oli väga tõsine probleem! Kas Jumal tõesti hoolis neist, kui Ta lubas sellisel asjal juhtuda? Kas Jumal tõesti armastab mind, kui Ta lubab mõnel mu lähedasel vähki surra? Kas Jumalal on tõesti kõik kontrolli all, kui me näeme nii kohutavaid uudistepealkirju iga päev? Hoolimata Iisraeli rahva eelsoodumusest nuriseda (nagu kõik järgnevad lood ka demonstreerivad), on kõik need kahtlused arusaadavad.

Mooses läks Jumala ette probleemiga, nii nagu seda peaksime tegema ka meie. Mõned kristlased usuvad, et Jumal üleloomlikult "puhastas" vee; teised usuvad, et Jumal juhatas Moosese teatud liiki puu juurde, mille keemilised omadused olid talle tuttavad karjasepäevilt (2Ms 2:15, 2Ms 3:1). Seda ei ole võimalik lõplikult kindlaks teha. Tuleb välja, et on üks teatud happeline marjapõõsas, mida ka tänapäeval araablased kasutavad selleks, et kibedat vett joodavaks teha - enamus kaeve (mis ei ole piisavalt sügavaks kaevatud) on kibeda veega tänu mineraalsetele sooladele (Cole, p 129). Mõte seisnes selles, et leida mõni tugevalt aromaatne taim, mis kibeda maitse oleks varjutanud, et muuta vesi joodavaks.

Nagu iga hea õpetaja teab - sellist kogemust ei tohiks käest lasta ilma võimaluseta selle kaudu mõnda mõtet edasi anda. Jumal kasutab vee "parandamise" näidet selleks, et näidata rahvale pideva kuuletumise ja kuulekuse vajadust, selleks et püsida lepingulises suhtes oma Ravijaga (s 26). Kui neil see õppetund on selge, siis võib Jumal nad juhtida imelisse oaasi! Ja nad saavad näha, et Jumalat tasus siiski usaldada.

3Ms 26:13 tuletab Jumal oma rahvale meelde, et nad on Egiptusest lunastatud. On Ta meenutamas ka sulle, et "ma olen sind vabaks teinud - nüüd kõnni püstipäi"?

Selle kommentaari autor: Vivien Whitfield