Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Asjade pettus

Kolmapäev, 13. September 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 12:13-21

Rikkusest ja muretsemisest
13Aga keegi rahva seast ütles Jeesusele: „Õpetaja, ütle mu vennale, et ta jagaks päranduse minuga!”
14Jeesus ütles talle: „Inimene, kes mind on seadnud teie üle kohtumõistjaks või jagajaks?”
15Ja ta ütles neile: „Vaadake ette ja hoiduge igasuguse ahnuse eest, sest külluseski ei olene kellegi elu sellest, mis tal on!”
16Ja Jeesus rääkis neile ka tähendamissõna: „Ühe rikka mehe põllumaa oli hästi vilja kandnud.
17Ja ta arutas endamisi: „Mis ma pean tegema? Mul ei ole kohta, kuhu oma vilja koguda.”
18Ja ta ütles: „Seda ma teen: ma lõhun maha oma aidad ja ehitan suuremad ning kogun sinna kõik oma vilja ja muu vara
19ning ütlen oma hingele: Hing, sul on tagavaraks palju vara mitmeks aastaks, puhka, söö, joo ja ole rõõmus!”
20Aga Jumal ütles talle: „Sina arutu! Selsamal ööl nõutakse sinult su hing. Aga kellele jääb siis see, mis sa oled soetanud?”
21Nõnda on lugu sellega, kes kogub tagavara iseenese jaoks, kuid ei ole rikas Jumalas.”

Mis on sinu kõige kallim vara? Kas kujutad ette elu ilma selleta? Mida oleks vaja, et suudaksid sellest loobuda? Mõtiskle vaikelt veidi nende asjade üle…

Me kõik rändame mööda libedat teed vananemise ja surma poole. Ning mitte keegi meist ei tea, kui palju kellelegi päevi antud on. Aastakümneid või päevi? Tänane tekst on äratushüüd mõeldes sellele, kuidas kasutame aega, energiat ning meile antud vahendeid. Jeesuse tähendamissõnas kirjeldatud põllumees oli kui tüüpiline tänapäeva inimene: “Pensionipõlves panen jalad seinale ja puhkan mugavuses - sest ma väärin seda!” Jeesus lõikab taolise mõtteviisi otse läbi. Ta keeldub sekkumast vaidlustesse mis puudutavad raha ning kasutab selle asemel juhust, et väga sirgjooneliselt õpetada ahnusest läbi tähendamissõna tollest enesekesksest inimeest, kes ei arvestanud vastutusega oma elu eest Jumala ees.

 Filosoof Arthur Schopenhauer (1788–1860) on öelnud: “Rikkus on nagu merevesi; mida rohkem seda joome, seda janusemaks muutume”. Kahjuks on see enamike puhul ka tõsi. Kui elasin Peruus siis nägin, et kõige külalislahkemad inimesed seal olid need, kes olid kõige vaesemad. Täna tunnen inimesi, kes on nõus end surnuks töötama, sest väidavad, et ei saa endale lubada pensionile jäämist. Mõnikord on see asjakohane kommentaar, teisel puhul on aga mõtteviis järgmine: “ Kui ma praegu töötegemise lõpetan, ei saa ma viljeleda sellist eluviisi nagu soovin”. Ometi on ületöötamise tagajärjel tekkiva insuldi või infarkti tõenäosus vägagi kõrge. On see kõik tõesti seda väärt? Ja üsna kindlalt on ainus töö, mis omab igavest väärtust see, mille Jumal meile teha annab, olgu see siis tasuline või tasuta töö. Oleks sul vaja teha vaimulik tervisekontroll?

Barclay edastab enesekeskse inimese kohta käiva kuulsa kriitikalause: “ Tema  kosmoses on iiga palju ego’t.” Jeesus lõpetas oma tähendamissõna meenutusega, et see mis tegelikult loeb, on Jumalas rikas olla. Kas ka sinu kosmoses on liiga palju ego’t?

 
Kuidas võiksin saada rikkamaks Jumalas? Oota Jumala ligiolus ning püüa olla tundlik Püha Vaimu märguandele, kuidas leida vastust.

Selle kommentaari autor: Vivien Whitfield